Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Tisztább lesz a Fertő tó vize

Több mint 340 millió forintos költséggel korszerűsítik a balfi szennyvíztisztító telepet.

A létesítmény annak ellenére, hogy terhelése nem éri el, sőt, az 52 százalékos kapacitáskihasználtsággal meg sem közelíti a tervezett értékeket, a leggondosabb üzemeltetés ellenére sem tudja teljesíteni azokat a határérték-előírásokat, amelyeknek betartására a Fertő tó védelme érdekében szükség lenne.

Jelenleg a szennyvíztisztító telep szennyezéscsökkentésre kötelezett. A balfi szennyvíztisztító telep kisebb technológiai korrekcióval, egyszerűbb és olcsóbb üzemviteli lehetőségek mellett továbbra is része lesz a rendszernek, de onnan tisztított szennyvíz nem kerülhet többé a Fertő tóba.

A projekt így hozzájárul a Fertő tó természetes állapotának javulásához is. A balfi telepről kikerülő résztisztított szennyvizet a soproni szennyvíztisztító telepre fogják szivattyúzni, ahol az a meglévő korszerű tisztítási eljárás során tovább tisztul, majd az Ikva patakba kerül.

A balfi telepen keletkező szennyvíziszap szállítását nyomócső és gravitációs cső fogja biztosítani, vagyis az iszapot szintén a soproni szennyvíztisztító telepen fogják kezelni.

A létesítmények üzemeltetését változatlan formában a Soproni Vízmű Zrt. látja el. A meglévő és kiépítendő csatornahálózat és szennyvíztisztító telep az önkormányzat tulajdonát képezi.

Az idén októberben befejezendő beruházás célja, hogy a korszerű szennyvíztisztító telepek és csatornahálózat megvalósítása révén csökkenjen a környezeti terhelés, a jobb higiénés állapotok kialakításával javuljon a lakosság életminősége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a Wosinszki Képzőművészeti Tábor

A foglalkozásokat Szepes Péter és Szepes Gyula festőművészek vezetik, a gyermekcsoportét pedig… Tovább olvasom