Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Templomrongálás Sopronbánfalván

Ismeretlenek bezúzták a sopronbánfalvi hegyi templom sekrestyéjének, illetve a volt karmelita rendháznak az ablakait. A kár több mint százezer forint. A rendőrség megkezdte a nyomozást.
Ez már nem az első eset.
Nem tudni, mi vezette azokat az ismeretlen elkövetőket, akik jókora kövekkel és fél téglákkal vandál pusztítást végeztek a sopronbánfalvi hegyi templomban és a mellette lévő egykori karmelita rendházban.
– A vasárnap délelőtti nagymisére érkezvén vettük észre a rongálást – mondja Németh Attila plébános, aki második éve látja el Bánfalván a lelkivezetői feladatokat.

– A templom gótikus szentélye mellett lévő kolostorépület, illetve a sekrestye ablakai háborús állapotokat mutatnak: mindegyik kíméletlenül betörve. Sejtelmem sincs, ki vagy kik lehettek az elkövetők. Még az a szerencse, hogy a templom ablaküvegeit épen hagyták. Annyi azonban biztosnak látszik, hogy elkelne egy gondnok a néhány éve lakatlan, egyre csak romló állapotú rendházban.

Farkas Gábor, Sopron rendőrkapitánya a Kisalföld érdeklődésére elmondta: összesen tizenöt ablakot törtek be, valószínűleg az éj leple alatt. A helyszíni szemlén elvégezték az adatgyűjtést, a nyomokat rögzítették. Ezt követően ismeretlen tettes ellen rongálás bűntette miatt indítottak nyomozást.

– Sajnos, nem ez az első eset, hogy Sopronbánfalván szakrális jellegű tárgyakban kárt okoznak ismeretlenek – teszi hozzá Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör elnöke. – A templom főbejárata fölötti Mária-szobor karján ülő Jézus egyik kezét már letörték. Néhány hónapja pedig az Ady úti Mária-szobor Jézusának a fejét dobták le. Ami a rendházat illeti, a baráti kör legutóbbi ülésén is szóba került annak sanyarú állapota. Legalább két éve, hogy állagmegóvási munkát sem végeztek rajta. Az épület tetőzete beázik, s még egy plébánosi lakrészt sem lehet kialakítani benne. Információink szerint a karmelita rend értékesíteni kívánja az ingatlant. Csak reménykedünk abban, hogy a XVI. század óta álló kolostor olyan gazdára talál, aki méltóképpen fogja azt helyreállítani, megőrizve és bemutatva annak értékeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódó lomtalanítás

Március közepétől május végéig tart Sopronban a lomtalanítási akció. A városüzemeltetési kft., mint… Tovább olvasom