Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Tárgyalnak a zsinagógáról

Látszólag nem történik semmi a győri Pannon TIT Egyesület tulajdonában lévő soproni zsinagóga ügyében, de a háttérben tárgyalnak az érdekelt felek. Az épület ideiglenes műemléki védettsége szeptember 15-én lejár.
Úgy tűnik, elmozdultak az eddigi merev álláspontok a soproni zsinagóga sorsát illetően, legalábbis erre lehet következtetni a győri TIT-egyesület igazgatójának szavaiból.

– A Pannon TIT Egyesület civil szervezet, meglehetősen szűkös forrásokkal – mondotta Csobod Tibor ügyvezető igazgató, aki augusztus elseje óta látja el feladatát. – Ez azt is jelenti, hogy önmagunk nem tudjuk az épületet úgy átalakítani és hasznosítani, hogy az mindenki számára elfogadható legyen. Másrészt viszont tény, az ingatlan a mi tulajdonunk.

E két megfontolásból tárgyalásokat kezdtünk a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával és a soproni zsidóság képviselőivel.
Mindenképpen olyan megoldást szeretnénk találni, amely az érdekelteket elégedettséggel tölti el. A minisztériumban a hónap végére ígértek választ, Sopronban pedig egyetértettünk a zsidóság képviselőivel, hogy nem keresztezzük egymás szándékait, s közösen keressük a megoldást.

A papréti zsinagógát – amely az 1890-es években épült – még egy évvel ezelőtt is 50-60 millió forintért árulta a győri TIT. Sokan féltek azonban, hogy az eredetitől gyökeresen eltérő funkcióval ruházzák fel a lehetséges vásárlók, ezért szerették volna, ha visszakapja az időközben megalakult helyi zsidó hitközség, vagy a város vásárolja meg, s kulturális intézményként hasznosítsa a jövőben. Hogy ne lehessen bármilyen célra felhasználni, vagy lebontani, az önkormányzat ideiglenes műemléki védettséget kért az épületre.

Az elmúlt év őszén Walter Dezső polgármester kijelentette, mindent elkövet, hogy a város tulajdonába kerüljön az ingatlan, s olyan kulturális funkciót kapjon, amely nem sérti a zsidóság érzelmeit. Ennek érdekében személyesen is tárgyalt Vizi E. Szilveszterrel, az Akadémia és a TIT országos elnökével. A jelek szerint azonban ez a szál egyelőre elvarratlan, mert a polgármester levelére még nem válaszolt Vizi E. Szilveszter. Talán nem véletlenül, mert feltételezhetően eg y másik szintre terelődött az ügy. Időközben felmerült, egy amerikai zsidó alapítvány 40 millió forintot ajánlana fel az épület renoválására, de mint a polgármesteri hivatalban megtudtuk, azóta sem jelentkeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehezen megközelíthető az üzlet

Nehezen megközelíthető az idős vásárlók számára a Halász utca és Végfordulat utca kereszteződésében… Tovább olvasom