Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Szolid fociláz a sógoréknál

Bécs - Amúgy „osztrákosan" készül Ausztria a szombaton startoló foci EB-re. Osztrák trikolórrá testfestett topless nők ugyan még nem özönlötték el a fővárost, de az üzletek roskadásig teltek a különböző ereklyékkel. A szervezésre nagyon büszkék a házigazdák. Van is mire.
Hozzászokhattunk már, hogy Ausztria nem latinos temperamentumáról, tivornyázásba hajló nemzeti mulatságairól és féktelen szenvedélyéről híres. A szombaton kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság készülődése sem tart még a katarzisnál. A bécsi üzletek kirakataiban ugyan mindenütt lobogók, nemzeti mezek és labdák köszönnek vissza, de a közhangulat még korántsem nevezhető fociláznak.

A gyorsbüfékben fociburger is kapható.
A gyorsbüfékben fociburger is kapható.


Az utca hangja szerint a visszafogottság annak tudható be, hogy Ausztria nagyon is tisztában van válogatottja képességeivel. Egy tévés humorista egyenesen egy angolai síugróéhoz hasonlította nemzete esélyeit, amiért a nézők állítólag komolyan megorroltak rá és meglehetősen nagy vita bontakozott ki az eset kapcsán.

Nézzen EB-re készülő osztrákokat! Katt!


Úgy hírlik, a focihuligánoktól rendkívüli módon tartanak az osztrákok, legalábbis ezzel indokolták a fokozott rendőri és határellenőrzéseket.
Az angol csapat kiesésének pozitív visszhangja volt, Ausztria megkönnyebbült, hogy a legrettegettebb szurkolótábor távol marad az országtól és másutt randalírozik.

A szervezésre rendkívül büszkék a szomszédok és – valljuk be – van mire. Ausztria közel kétmillió látogatóra számít az EB ideje alatt, és mind a szállások mennyisége, mind az infrastruktúra megfelelőnek tűnik. A bécsi Ring egy részét lezárták, a Hofburgnál lázasan építik a több tízezer négyzetméteres „Fan Zone"-t, mely a szurkolók százezreinek kiszolgálására és a meccsek közvetítésére szolgál. De a legtöbb kávézó, étterem is „fociterasszá" avanzsál szombaton. – Két hete árulom a fociereklyéket, de szinte óránként kell utántöltenem a polcokat – említi kärtnerstrassei üzletében Dagmar Rauscher.

– Legtöbben az EB-csapatok autóra is rögzíthető zászlóit viszik, de mennek a hatalmas pirosfehér kalapok és a csapatok pólói is. Lassan indult be az üzlet, de az utóbbi napok forgalma óriási volt.

Az EB-üzletből azért minden kereskedő igyekszik részesülni. Van éttermi EB-menü, a gyorsbüfékben fociburger, focis Manner- és Mozart-golyó, sőt, az órát vagy épp perzsaszőnyegeket árusító üzletek is igyekszenek néhány labdával élénkíteni a keresletet. – Gentből jöttem, én a belgáknak szurkolok – vélekedik egy kávézó focilabdafotelében ülve Marie Louise Everaerts. Majd mikor a családja felvilágosítja, hogy Belgium sajnos nem jutott ki az EB-re, az idős asszony azért nem tűnik csalódottnak, ez esetben az osztrákoknak szurkol – jelenti ki.

„Viszik, mint a cukrot" – mondja mosolyogva ázsiai akcentussal Rahman Saifur bangladesi származású újságárus, mikor az albumba ragasztható matricák felől érdeklődünk. Mint mondja, ezen a héten több százat eladott már, de a bajnokság ideje alatt sokszorosára nőhet a forgalom.
Ausztria tehát a megszokott visszafogottsággal, de lelkesen várja az első, szombati összecsapást. Ennek ugyan még Svájc ad otthont, de vasárnap azonban már Bécs is az események középpontjába kerül. A fiatalok már most bizakodók, néhányan szerdán is büszkén viselték a nemzetiszín fejfedőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

III. Pannon Design Bútor- és Lakberendezési Kiállítás

Örömmel számolunk be idén is a III. Pannon Design Bútor- és Lakberendezési Kiállítás és Vásár (2008.… Tovább olvasom