Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Soproni vita a tesiórák körül - A KOSB elnök válasza az MSZP-nek

A heti öt testnevelésóra bevezetése hozzájárul a fiatalok egészséges neveléséhez - írta közleményében Sass László, KOSB elnök.
"Úgy tűnik, hogy a soproni MSZP lázasan keresi azokat a témákat, amelyekkel kapcsolatban az általuk ismert összes negatív, hatásvadász jelzőt - mint a tragikus, katasztrofális stb. - ha kell, ha nem, fel tudják sorolni. Kalmár István MSZP elnöknek a testnevelésórákkal kapcsolatos közleménye ugyanis annak bizonyítéka, hogy vagy nem olvasta el rendesen az erről szóló jogszabályt, vagy pusztán politikai célokból szándékosan csúsztat, félretájékoztat" - írta közleményében Sass László, KOSB elnök.

"A heti öt testnevelésóra bevezetése hozzájárul a fiatalok egészséges neveléséhez, a döntéssel ráadásul mind a pedagógusok, mind a szülők nagy része egyetért, a megvalósításnak pedig Sopronban sincs akadálya. Pár napja általános- és középiskolai igazgatók nyilatkoztak a Kisalföldnek, támogatva a mindennapos testnevelést, és kijelentve, hogy nem okoz gondot a bevezetése. Nehezen érthető, hogy oktatási, sportpedagógiai és iskolaszervezési kérdésekben egy pártelnök miért próbál hozzáértőbb, okosabb lenni náluk.

Mivel a köznevelési törvény lehetővé teszi, hogy a gyermek, a tanuló tanórán kívül, tehát iskolai sportkörben vagy külső egyesületben sportoljon, felesleges kora reggellel, késő délutánnal és szűkös öltözőkkel riogatni, főként úgy, hogy egy hét elteltével még értékelhető tapasztalatok sincsenek.

Az élsportot a tömegsporttal szembeállítani éppen ezért butaság, mivel a tömeg- és egyesületi sportra feltehetően kifejezetten jó hatással lesz a "kiválthatóság".

Kalmár István közleményének legsűrűbben használt szava a kényszer. Ha figyelembe vesszük a WHO felmérését, mely szerint a diákok kb. 60%-a naponta legalább két órát ül a tévé előtt, ezen felül a fiúk közel fele legalább napi két órát játszik számítógépen (pl. focimeccset!), s ezekből a fizikailag passzív tevékenységekből a törvény valamennyit aktívvá változtat, akkor egye fene, nevezzük kényszernek. Mint a tankötelezettséget vagy a védőoltást.

A Kalmár István által idecitált szabadságharc, elszegényedés, gazdaságpolitika, munkahelyteremtés, rendvédelmi dolgozók témáját a mindennapos testnevelés összefüggésében nem tudom kommentálni" - olvasható a közleményben.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódít a komolyzene Sopronban - Elkapkodták a bérleteket!

Hatalmas az érdeklődés a Pro Kultúra őszi-téli Vox-Humana hangversenyeire. A négy előadásból álló… Tovább olvasom