Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Soproni mentők Kismartonban?

Régió - Hasznos lenne az osztrák és a magyar mentőszolgálat határ menti együttműködése – vetették fel a burgenlandi Vöröskereszt munkatársai Sopronban. Egyelőre hiányzik a törvényi szabályozás.
A kismartoni (Eisenstadt) Vöröskereszt munkatársai a napokban látogatást tettek a soproni mentőállomáson. Az összejövetelen osztrák részről felvetődött a határon átnyúló együttműködés igénye, amivel a magyar mentők is egyetértettek. Ennek oka, hogy osztrák területen a magyar betegek, sérültek ellátása a nyelvi akadályok miatt nehézséget okozhat. A közelgő labdarúgó Európa-bajnokság idején sok magyar turistát is várnak Burgenlandba, ebben az időszakban különösen elkelne a magyar segítség.

A találkozón az osztrák vendégek megismerkedtek a tavaly átadott új soproni mentőállomással. Megállapították, hogy a körülményeik közel hasonlóak. Az esetkocsi felszereltsége, beavatkozási jogköre semmiben nem marad el az osztrákokétól, bizonyos területeken pedig előbbre tartanak a soproni mentők. Ugyanakkor Burgenlandban hozzánk képest sokkal több mentőautó áll rendelkezésre.

A tűzoltók után a mentők is kezdeményezték a határ menti együttműködést.
A tűzoltók után a mentők is kezdeményezték a határ menti együttműködést.

– Az együttműködés igénye valóban jogos és támogatandó, ugyanakkor ennek a törvényi keretei még hiányoznak – mondta el lapunknak dr. Erdélyi Miklós, a soproni mentőállomás vezetője.

– Ha esetleg a határtól pár kilométerre történne valamelyik oldalon egy autóbusz-baleset, jól jöhet az együttműködés, a két térség mentőszolgálata jól kiegészítheti egymást. Május 10-én Sopronban mentőnapot szervezünk, amelyre az osztrák kollégáinkat is meghívjuk. Az összejövetelen várhatóan az együttműködésről is fogunk egyeztetni.
Dr. Puskás Tivadar, a mentőszolgálat régiós vezetője a Kisalföldnek elmondta, lehet szó a tárgyalásról, de szükség van a pontos törvényi szabályozásra. – A kérdésről miniszteri vagy kormányzati szinten kell dönteni – folytatta a régióigazgató. – A két ország társadalombiztosítási rendszere eltér egymástól, tehát ezt is összhangba kell hozni. Emellett tisztázni kell, hogy adott esetben kinek mi a feladata és kötelessége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késésben a nemzeti emlékhely

Sopron–Balf - A tervek elkészültek, a képzőművészeti lektorátus elfogadta, már csak a megígért… Tovább olvasom