Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Sopronban is - Borban keresik az igazságot az orvosok

Adatokat gyűjtenek a kőszegi és soproni borvidéken a hazai borok hatásáról az egészségre.

Számos nemzetközi orvosi cikk lát folyamatosan napvilágot a borfogyasztás élettani hatásairól, a korábbi hónapokban a Weborvoson is több alkalommal hírt adtunk azokról a kutatásokról, amelyek a vörösbornak a szív- és érbetegségek, a rosszindulatú daganatok vagy a cukorbaj megelőzésében játszott szerepéről szóltak.

A kérdés a hazai szakorvosokat is foglalkoztatja, ez motiválta azt is, hogy Nyugat-Magyarországon, Kőszeg, Vaskeresztes és Sopron térségében is felméréseket végezzenek a témában – e tapasztalatokról és a jövőbeli tervekről is szól a Kőszegen november utolsó hétvégéjén megrendezendő VI. Orvosi Bor-Szimpózium - számolt be a weborvos.hu.

– Szeretnénk a borászok figyelmét is ráirányítani arra, hogy az élettani és orvosi kutatások bormarketing szempontból is hasznosak lehetnek – avatta be a Weborvost a célkitűzések egyikébe dr. Farkas György, a rendezvény egyik szervezője. Elmondta: az elmúlt években az országban kevésbé ismert nyugat-magyarországi tájegységek borait is biokémiai vizsgálat alá vették, hogy megállapítsák, milyen arányban fordulnak elő bennük azok a hatóanyagok, amelyeknek az orvosi szakirodalom immár bizonyítottan kedvező élettani hatásokat tulajdonít. Elmondása szerint a borok jól szerepeltek a vizsgán, beltartalmi értéküket tekintve mind hazai, mind nemzetközi összehasonításban állják a versenyt.

Amint azt felvetésünkre Farkas György elismeri: „az egymillió alkoholista országában igen keskeny pallón jár az, aki az alkoholfogyasztást népszerűsíti." Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az üzenetük lényege éppen a szemléletváltás fontossága, tehát az önfegyelem, aminek az egészséges étkezéstől a rendszeres mozgásig, a destruktív stresszoldás helyett az egészségtudatosság választásáig át kellene gyűrűznie a mindennapokba.

– Aki esténként megiszik, egy-két deci vörösbort, az tesz az egészségéért, aki szombaton, netán még töménnyel is vegyítve issza meg egyben a heti adagját, az árt önmagának – fogalmaz a szakember.

A teljes cikk>>

Olvasóink írták

 • 7. c77 2010. november 06. 15:25
  „5
  "tisztelt kádár jános fia"?
  Voltál orvosnál, vagy az "idegröl" fickázól?
  A bor mértékkel jó a szivnek.... ,de ha te másképlátod, akkor vegyél 1 szemüveget(nem napszemüveg): talán jobban müködik a "látásod"”
 • 6. lakoss1 2010. november 02. 13:43
  „ovinkor,nem írom nagy betűvel a neved.”
 • 5. Ovinkor 2010. november 01. 19:54
  „Csetneky 2010.11.01. 17:00
  Azt hiszem, 1890 óta tudják a magyar statisztikusok, hogy borvidékeken több a májbeteg.

  Ettől még a kevés alkohol lehet akár hasznos is az érrendszerre, de a legkevesebb mennyiség is ártalmas a májnak. Az égetett szesz persze ártalmasabb.

  Csetneky nyilasvezérnek javaslom, hogy igyék minél többet! Ez legalább majd meglátszik rajta.”
 • 4. Csetneky 2010. november 01. 17:00
  „Mert sok a rosszmájú, igaz, szánalmas elvtárs? :)

  Egyébként aki rám hallgat, igya bátran a kólát meg az egyéb cukros vackokat, én maradok a jó soproni vörösbornál. Persze ésszel és sohasem munka vagy vezetés előtt. Mármint közvetlenül előtte, mielőtt valami okostojás elkezdene magyarázni.”
 • 3. c77 2010. november 01. 10:59
  „"okosmagaslat" Közbe kilötek .”
 • 2. c77 2010. november 01. 10:56
  „1
  Pálinka nem a bor,te”
 • 1. Ovinkor 2010. október 31. 21:33
  „Pár éve azt olvastam, hogy a soproni-fertődi kistérségben általában jobbak az egészségi mutatók, viszont a májbetegségek aránya nagyobb az országos átlagnál.

  Vajon miért?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járóka Lívia kapta a román külügyminisztérium érdemdíját

A soproni képviselő a díjat a kisebbségek társadalmi befogadásának elősegítése érdekében kifejtett… Tovább olvasom