Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Sokszínű kultúra Sopronban, ötmillióból

Az igen takarékos, alig ötmillió forintos költségvetés ellenére elmondhatjuk, vonzó programot állított össze „Soproni Tavaszi Napok" elnevezéssel a Pro Kultúra.

– A nagy sikert aratott „Add elő magad!" tehetségek fesztiváljával gyakorlatilag már elkezdődött a rendezvénysorozat – közölte megkeresésünkre Horváth Zoltánné kulturális igazgató. – Az április 6-ig tartó tavaszi napok következő állomása, március 9-10-e a szépség és az egészség jegyében zajlott, zajlik. Pénteken este Dávid Tamás professzor Össztűz a rák ellen címmel a gyógyítás új világrendjéről tartott előadást, míg Müller Péter író ma este 6-kor – a délelőtt 10-kor kezdődő bemutatók, tanácsadás és vásárt követően – a belső és külső szépségről szól. Ismét megrendezzük a Soproni Ízutazást: a március 16-17-i eseményen vásári forgatag, előadások és kóstolók várják az érdeklődőket.

Horváth Zoltánné kulturális igazgató: A programszervezésnél minden korosztályra gondoltak.
Horváth Zoltánné kulturális igazgató: A programszervezésnél minden korosztályra gondoltak.


A tavaszi napok színházi programja március 10-én „Minket nem lehet elfelejteni" címmel Bodrogi Gyula-Voith Ági show-val kezdődik, 23-án Dumaszínházzal, 24-én az Egy szerelem három éjszakája című vígjátékkal folytatódik és április elsején Figaró házassága című vígjátékkal fejeződik be. A „Soproniak és pálosok" elnevezésű programban március 14-én az ősi magyar rendet bemutató filmet vetítik le az alkotók jelenlétében, míg 21-én a sopronbánfalvi pálosok csillagászati titkait részletezik a Liszt-központban.

A zenei program is különlegességeket ígér. Március 19-én Szenthelyi Miklós hegedűművész ad hangversenyt a soproni szimfonikusokkal, s a Fő téri bencés templomban is két koncertet rendeznek: március 16-án Maróth Bálint gordonkaművész fellépésével, és nagypénteken, április 6-án a Liszt szimfonikus zenekar közreműködésével. A Liszt Fesztivál is a tavaszi napok egyik jeles eseménye: március 21-én Vándorok címmel hangversenyt rendeznek a Liszt-központban, 24-én, szombaton zenemaraton lesz, 24-25-i időponttal pedig a közép-európai Liszt-városok találkozójára kerül sor.

Horváth Zoltánné hozzátette: április elsején nemzetközi gyermekkönyvnapot tartanak, egész napos programmal, börzével, Balázs Ágnes, Varró Dániel költővel, és az Alma együttes koncertjével.

Olvasóink írták

 • 9. canis 2012. március 15. 13:24
  „Kedves Kuvasz! Ha megnézed Sopron MJ. Város honlapján az elfogadott 2012-es költségvetést, akkor láthatod, hogy közművelődésre majdnem pontosan annyi van egész évre (!) mint amennyit Te mondanál. Bár igazad lenne, és egy-egy rendezvényre ha nem is ötven, de legalább tíz-húsz milliókat lehetne költeni.”
 • 8. Kuvasz 2012. március 14. 17:06
  „Tulajdonképpen minden eddigi hozzászólónak van némi igaza. Az viszont nem igaz, hogy ezt az egész programot 5, azaz ÖT millióból ki lehet hozni. szerintem népbutítás okán az 5-ös után egy 0-át elhagytak.”
 • 7. canis 2012. március 14. 11:01
  „Freddy: Ha a kultúra fillérjeit költik az éhező gyerekekre és hajléktalanokra, azok éhenhalnak és megfagynak, csak néhány nappal később és még kultúra sem lesz... Valóban a legkönnyebb ellenállás irányába kell elmenni? Volna sok más forrás, de ebbe már nem megyek bele...”
 • 6. FREDDY/S 2012. március 13. 17:59
  „Lehet, hogy a kultúra fontos, de a jelenlegi helyzetben először az éhező gyerekekkel és a hajléktalanokkal kellene foglalkozni, mert éhes gyomorral a kultúra se ér sokat, nemde...”
 • 5. canis 2012. március 12. 14:42
  „Nága véleményével nagyjából egyetértek, bár nem szentírás, hogy feltétlenül a kolostorban kellene tartani egy ilyen rendezvényt, ha a téma miatt lehetséges volna, akkor sem feltétlenül.
  A 3. hozzászóláshoz meg csak annyit, ha már annyira "magyarozunk": a magyarság fennmaradásának egyetlen esélye a XXI. században nem a gazdaságban, nem a politikában, hanem a mérhetetlenül gazdag magyar kultúrában rejlik, aminek fontos része a manapság nagyon sokat idézett Wass Albert.
  Éppen ezért egy 60-70 ezres városban egy kulturális rendezvényorozatra elköltött ötmillió forintot sajnálni és soknak nevezni enyhén szólva is szomorú. Nem ellenségként írom mindezt, hanem mint az ilyen felfogás ádáz ellenfele. Mert értünk haragszom, nem ellenünk... Személyeskedésről egyébként szó sem lehet, nem ismerjük egymást, értékekről van szó.”
 • 4. nága 2012. március 11. 21:23
  „A kultúrára valóban minden időben és körülmények között áldozni kell! Örülök, hogy ilyen csekély összegből is próbálnak valamit összehozni.
  A pálosokról szóló 2 programot viszont eggyé integrálva a sopronbánfalvi kolostorban kellene tartani, ahol az sokkal autentikusabb lenne. Igaz, ehhez engedélyt kellene kérni az azt működtető milliárdos tulajdonos-befektetőtől, aki azonban ezt mecénásként nemigen tagadhatná meg.”
 • 3. falcobiarmicus 2012. március 11. 20:36
  „"Ha nincs pénz, akkor is úgy kell a nincset, a keveset is elosztani, hogy bizony kultúrára is jusson, akár másból elvéve, egyéb igényeinket csökkentve. "
  A más - többek között - pl. a közintézmények = "szomorúbb és sivárabb lesz minden"
  Nem mindegy hogy honnan veszünk el!
  A sértő és - ismeretlenül előítélettel teli - személyeskedő írásod emlékeztet Wass Albert gondolatára :
  "A magyarnak idegenben a legnagyobb ellensége mindig a magyar."
  Nem kell ehhez idegenben lenni.”
 • 2. canis 2012. március 11. 12:19
  „Amíg ilyen, beszűkült gondolkodású, szerencsétlenül műveletlen emberek próbálnak beleszólni - sajnos, hellyel-közzel eredményesen - közösségi dolgokba, mint falco, ráadásul fogalmakat kevernek és összevonnak (kultúra, szórakozás, oktatás, óvoda) addig egyre szomorúbb és sivárabb lesz minden. A kultúra, a szabadidő hasznos eltöltése is van olyan fontos, mint bármi más, mert egyébként élhetetlenné válik ez a világ, legalábbis a normális ember számára. Persze, a vegetatív élőlények megvannak enélkül is, csak a hasuk legyen tele, meg szép legyen a cipőjük, esetleg elkényeztetett kölyküknek minél márkásabb holmikat vehessenek... A szellemi igény meg ugye nem számít. Ha nincs pénz, akkor is úgy kell a nincset, a keveset is elosztani, hogy bizony kultúrára is jusson, akár másból elvéve, egyéb igényeinket csökkentve. Még egy családon belül is.”
 • 1. falcobiarmicus 2012. március 11. 08:11
  „Ez az 5 M Ft -ot egy iskolának vagy egy óvodának kellett volna adni......pótolni kellett volna amit elvettek tőlük korábban :(
  Ha nincs pénz nincs szórakozás sem!?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzik a lakók a kisegyházi központot Sopronban

Műemlék ház egyik lakásában kulturális központot akar létrehozni az egyik, államilag el nem ismert … Tovább olvasom