Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Sok a diplomás, kevés a női jelölt

A két nagy párt a tapasztaltabb jelöltekben, a többiek inkább a fiatalokban, az új erőben hisznek. Kevés a női jelölt a helyi választáson, ugyanakkor sok a magukat megmérettetni vágyók között a diplomás. Mérlegen a soproni jelöltek...

Ismerős és ismeretlen arcok mosolyognak ránk a választási hirdetésekről. Vannak, akik már hivatalosan is képviselőjelöltek, hiszen leadták az ajánlószelvényeket, de sokan még most is gyűjtik a jelöltséghez szükséges papírokat. A korábbi választási kampányokban is szívesen összehasonlították egymás listáit a pártok, szervezetek, lássuk, mit nyújtanak most a 2010-es önkormányzati választások előtt.

A legtöbb listát állító szervezet nem kényezteti el a gyengébbnek mondott nemet. E tekintetben a Lehet Más a Politika vezet, négy hölgy szerepel ugyanis a listájukon. Három asszony mosolyog a Fidesz–KDNP plakátjain, kettő a városvédőkén és egy a szocialista pártén. A Jobbiknál nem kapott most szerepet női jelölt.

Érdekes eredményt hoz az életkori összevetés. Ugyan a Fidesz nevében szerepel(t) a fiatal szó, a legfiatalabb jelöltjük 49 éves. A MSZP-nél fele-fele arányban vannak a deres halántékúak és a harmincasok. A Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesületnél minden (választható) korosztály képviselteti magát: a legidősebb szereplő 59 éves, a legfiatalabb mindössze 24 esztendős. Ez a lista azért is érdekes, mert megvalósítja az esélyegyenlőséget: egy jelölt hallás-, egy pedig mozgássérült. Az LMP-nél a fiatalok javára billen a mérleg: hárman ötven év felettiek, ketten negyvenesek, négyen harmincas éveiket tapossák, ketten huszonévesek. A Jobbik Magyarországért Mozgalom is a fiatalabbak mezőnyében indulhatna inkább, a jelöltek átlagéletkora 39 év.

A listát állító szervezetek ügyeltek arra, hogy diplomás és tapasztalt soproniak is álljanak zászlóik alá. Az összes jelölt legalább kétharmada diplomás. Tapasztalt, a soproni politikai közéletben eddig is dolgozó jelölt azonban főként a két nagy párt listáján található, bár egy-egy ismert nevet, arcot a kisebbeknek is sikerült maguk mellé állítaniuk.

Olvasóink írták

 • 8. barka 2010. szeptember 07. 17:43
  „Akkor megfogalmazom másként:
  az előbbi hozzászólásom "moderálva" kifejezése gond nélkül helyettesíthető Soproni1970 5. hozzászólásának 31. ("aki"), 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 39. és 40. ("duónak") szavával, vagyis az említett szavakból összeálló tagmondattal...:)”
 • 7. barka 2010. szeptember 07. 16:30
  „Kedves Soproni 1970!

  Nem képviselem egyik oldalt sem, magánemberként (személyes tapasztalataim alapján) mondtam véleményt a valóban fiatal, ám üresfejű és nagyképű - politikusként érvényesülni akaró - V. Sz.-ról. (ha már anno segédszínészként, majdan kommunikációs szakemberként (?) nem annyira sikerült...)
  Abban teljesen egyetértünk, hogy híres városunkban kizárólag azok érvényesülnek (sajnos függetlenül az életkoruktól, hozzáértésüktől és emberi tulajdonságaiktól), <moderálva> és átállnak bólogató üzemmódba.
  Nagyon szomorú ez minden, magát soproninak valló és a városát szerető embernek, de gyanítom, ezután sem lesz másként...”
 • 6. Kuvasz 2010. szeptember 04. 13:21
  „Soproni1970

  Pedig az Ivanics Feri milyen jó polgármester lehetne, de sajnos a Molnár ágnesek parancsolnak ill. vezényelnek el szakértő embereket, nehogy konkurenciájuk legyen.”
 • 5. Soproni1970 2010. szeptember 03. 11:30
  „Tisztelt Barka!
  Valószínű, hogy Ön a narancsos oldalt képviseli. ( Amennyiben nem, szíves elnézését kérem)
  Nem Varga Sz. mellett foglaltam állást. Az bánt, hogy a gyümölcsös oldalon csak az rúghat labdába, aki aláveti magát a párt könyertelen akaratának, közvetlenül Molnár Á.-Simon duónak.
  A másik, hogy szomorú, hogy nincsenek fiatalok, pedig én ezt várnám el tőlük. Ivanics urat is száműzték Kapuvárra.
  Cáfoljon meg, ha nincs igazam.

  Tisztelt Ovinkor!

  Teljesen egyetértek Önnel! :-)”
 • 4. Ovinkor 2010. szeptember 03. 11:02
  „Igazából az a fő gond, hogy a legtöbb körzetben a fideszesek egyáltalán nem a legalkalmasabb jelöltek, de a nép többsége különösebb gondolkodás nélkül behúzza nekik az x-et. Mi értelme ennek így?

  De ez minden pártra igaz.

  Nézzük a polgármesterjelölteket! A teszetosza pártkatona Fodor, a milliárdos vállalkozó, de emellett baloldali Walter és a hőzöngésen és sikkasztáson kívül semmihez sem értő Gőbl.

  Leég a pofámról a bőr ezek láttán. Az egykori tanácselnökök jobban vezették Sopront. (Az utolsót leszámítva.)”
 • 3. barka 2010. szeptember 03. 08:07
  „Kedves Soproni1970!

  Vargával nem a kora miatt van baj...
  Mellőzése teljesen rendben van: üresfejű, hőzöngő ficsúrokra nincs szüksége a városnak.”
 • 2. Soproni1970 2010. szeptember 03. 00:08
  „Ha jól tudom a FIDESZ Fiatal......
  Sopronra ez nem illik. Aggok Demokratikus(?) Összetartása
  Ez vicc. A fiatalokat ( Arszin,Varga..)meg kifúrták, mert esetleg lett volna önálló ötletük, gondolatuk”
 • 1. viktorred 2010. szeptember 02. 20:02
  „Fura a megfogalmazás: " bár egy-egy ismert nevet, arcot a kisebbeknek is sikerült maguk mellé állítaniuk. "
  Lehet, hogy nem is akartak!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új módszertannal kezdik a tanévet Fertőszentmiklóson

Fertőszentmiklóson projektzáró rendezvénnyel zárult a ˝Változó világ tükrében˝ című… Tovább olvasom