Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Simon István: Megfelelünk az elvárásoknak

Sopron - Az új vezetés rendkívül nehéz körülmények között vette át a várost, ezért azonnal hozzálátott a helyzet stabilizálásához és a felhalmozódott problémák megoldásához – jelentette ki Simon István alpolgármester.
– Alpolgármester úr, abban az esetben, ha most dönthetne, vállalná?

– Igen, mivel ez nemcsak politikai, hanem morális kérdés is. Ebben a nehéz helyzetben nem mondhattam nemet, mert ez egyenlő lett volna a cserbenhagyással, megfutamodással. Lévén optimista természetűek, készültünk az eredményes szereplésre, de ilyen nagyarányú bizalom elnyerése kellemes meglepetést okozott, és ígérhetem, megfelelünk a soproniak elvárásának. Csapatunk szerencsés összetételű, mert vannak köztünk képzett szakemberek, tapasztalt politikusok, és a fiatalos lendület is képviselteti magát.

– Mit ért nehéz helyzeten?

– Az egyre mélyülő országos politikai, gazdasági, társadalmi és szociális válság hatása Sopronban is érezhető. Az őszödi beszéd megismerése óta óriási ellentét feszül a nagy jobboldali és baloldali politikai erők között, illetve a kormánypárt és a kormánya, és a kisebbik koalíciós partner kapcsolatában is. A felhatalmazás nélküli kormányzás szociális és gazdasági válság felé viszi az országot, benne az önkormányzatokat is azáltal, hogy évről évre jelentősen csökkenő állami támogatás mellett egyre több feladatot hárít a kormány az önkormányzatokra. Ráadásul az előző városvezetés összességében 12 milliárdos adósságot hagyott maga után.

Simon István alpolgármester szerint a legfontosabb, hogy a Sopronban élők érezzék, mindig számíthatnak a városvezetésre. Fotó: Magasi Dávid

– Önök előtt mégis nagy lehetőségek állnak, hiszen ezekben az években nyílnak meg az uniós források.

– Elvben igen, de hol van az a pénz? A Dárius kincse mondavilág
effektusa érzékelhető, mert mindenki az uniós források bűvöletében él, mindenki erről beszél, miközben valós pénzmozgás alig történt. Ezenfelül meg kell jegyezni, hogy a mi régiónk még az ígéretek szintjén is sokkal kevesebb forráshoz jut, mint például a felzárkózó keleti régiók, holott nekünk nem velük kell versenyképesnek lennünk, hanem a kelet-ausztriaiakkal. Ezzel együtt nagy erővel készítjük a programokat, a konkrét terveket – a szisztematikus, jól megtervezett városfejlesztés érdekében –, s kihasználva a lehetőségeket, sokat pályázunk is.

– A gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként – a saját területén – milyen eredményeket tud felsorolni?

– Stabilizáltuk a költségvetést, az adósságkezelés is komoly feladatot jelent, nagy súlyt fektettünk az emberek közéleti tájékoztatására: támogatjuk a helyi rádiókat, televíziókat, megjelentetjük a Közélet lapot. A visszajelzésekből tapasztaljuk, hogy az emberek is érzékelik már a közterületek és általában a város tisztaságában bekövetkezett javulást. Átvilágítottuk és racionalizáltuk a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt., az önkormányzati cégek és közhasznú társaságok tevékenységét. Nagy eredménynek tartom, hogy jól és kiegyensúlyozottan működik a kórház és az egészségügyi-szociális ellátórendszer, az ismert kormányzati ámokfutás ellenére is. Értékes változást, színt hozott a város kulturális életében a színház új vezetése és társulata. Mi arra törekszünk, és ezt már számos példa is bizonyítja, hogy megtegyük azokat a kicsi, emberközeli lépéseket is, amelyek esetleg nem milliárdos beruházások, hanem ennek töredékei, de igenis jobbá teszik az emberek életét. Egy-egy járdafelújítást, egy kis park kialakítását, játszótérépítést – és még sorolhatnám – igen nagyra becsülnek az emberek, mivel közvetlenül javítják életminőségüket.

– Ha egy év múlva ismét beszélgetünk, akkor milyen eredményekről szeretne majd beszámolni?

– Remélem akkor is arról, hogy jól működik és fejlődik a város, a helyi közösségi tér. Figyelmességgel, szolgálatkészséggel, udvariassággal, sok-sok apró, de az ott élőknek nagyon fontos lépéssel haladunk előre, miközben tervezünk egy-egy nagyberuházást is. Persze konkrétumokat szeretne hallani.

– Igen.

– A város fejlesztése nagymértékben függ a rendelkezésére álló forrásoktól. Bízunk benne, sikerül kialakítani a kórház és a szanatórium közreműködésével egy vonzó egészségcentrumot, épül az aluljáró, körvonalazódik a belváros rekonstrukciója, egy multifunkciós csarnok építése, valamint a Barlangszínház átépítése, elindul a hulladékprojekt. Jelentős tartalékok várnak a turizmus területén is kiaknázásra. A legfontosabb azonban, hogy a Sopronban élők érezzék, ránk mindig számíthatnak, s hogy a tisztesség és a szolgálat hitvallása hatja át a városvezetés tevékenységét.

Olvasóink írták

  • 1. KOvács Barna 2007. november 12. 16:15
    „A kis szerény!Jobb lenne,ha a lakosság véleményezné a vezetést. Az eredmény bizonyára kétséges lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok is örülnek a schengeni csatlakozásnak

Mmagyarország - A magyarok is pozitívan értékelik hazánk schengeni csatlakozását. December 21-én 0… Tovább olvasom