Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Sikeres az első megyei horvát nap

Und - Hagyományteremtő céllal Undon megrendezték a megye horvát kisebbségi önkormányzatainak első közös horvát napját.
– Megyénk tíz települése (Sopron, Kópháza, Hidegség, Fertőhomok, Sopronhorpács, Győr, Mosonmagyaróvár, Kimle, Bezenye és Und) horvát kisebbségi önkormányzatainak képviselői mellett a horvátországi Cericből is érkeztek vendégek – összegzett Koloszár István, a megyei Horvát Területi Kisebbségi Önkormányzat elnöke, az első megyei horvát nap főszervezője. – Drago Merkonic kultúr-egyesületi elnök vezetésével ellátogatott hozzánk a Bukovar melletti Ceric városka Credo énekkara is, amely a Dumovits István esperes által tartott horvát nyelvű szentmisén működött közre. A horvátországi települést a kilencvenes évek háborújában teljesen lebombázták, templomuk újjáépítéséhez több megyénkbeli horvát kisebbségi önkormányzat is támogatást nyújtott. A gazdag, hagyományőrző kultúrműsorral egybekötött undi találkozó jó alkalmat teremtett arra, hogy áttekintsük a megyében élő horvátság helyzetét. Döntöttünk arról is, hogy a következő megyei horvát napoknak mindig más település adjon majd otthont.

A megyei horvát napon a hazai horvát szépségkirálynő, a kópházi Grubits Mirjana is részt vett. Balról Hepp Mihály országos elnök, Drago Merkonic Cericből, jobbra Koloszár István, a főszervező.
A megyei horvát napon a hazai horvát szépségkirálynő, a kópházi Grubits Mirjana is részt vett. Balról Hepp Mihály országos elnök, Drago Merkonic Cericből, jobbra Koloszár István, a főszervező.

– Az országban mintegy nyolcvanezer horvát él, s hat megyében sikerült megalakítani a megyei önkormányzatokat, közte Győr-Moson-Sopronban – mondta Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke.
– Örömünkre szolgál, hogy a horvát kisebbség kulturális-hagyományőrző aktivitása dicséretesen növekszik: budapesti irodámban szinte a plafonig ér a meghívók sora. Ünnepélyes alkalmainkkor, a szentmise végén nemcsak a horvát, hanem a magyar himnuszt is elénekeljük, jelképezve azt, hogy Magyarországon élő horvátok vagyunk, de jó magyar állampolgároknak is tartjuk magunkat. S ez így helyes.

Olvasóink írták

  • 1. Pintér Tamás 2008. október 07. 15:41
    „Fényképes és videós összefoglaló az Und klub oldalain! Cím: http://und.kisalfold.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkészületben az aluljáró-építés

Sopron - Javában zajlik a Kőszegi úti aluljáró megvalósításának az előkészítése. A tervek szerint a… Tovább olvasom