Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Savaria legjobb bőgőse soproni

Savaria legjobb bőgőse soproniSárközi Gábor öt éve szólamvezető, de gyakorlatilag beleszületett a zenébe. Fotó: Magasi
A soproni Sárközi Gábort választotta az évad zenekari művészének a Savaria Szimfonikus Zenekar. Nagybőgős még sosem kapott ilyen elismerést.
A szimfonikus zenekarok válogatott, profi muzsikusai minden évadzárón titkos szavazással választják meg az év zenekari zenészét. A Savaria együttes idén a szólamvezetőt, Sárközi Gábort tisztelte meg ezzel a címmel. Nagybőgőssel ilyen még nem nagyon történt, hiszen általában szólózenészeké a díj.

– Meglepődtem, amikor kihirdették, kellett jó néhány másodperc, mire meg tudtam köszönni – mondja nevetve Sárközi Gábor. Tizenhárom éve dolgozik a szombathelyi szimfonikusokkal, az első meghallgatásán felvették. Öt éve szólamvezető, de gyakorlatilag beleszületett a zenébe.

– A családban is voltak muzsikusok, bár öten voltunk testvérek, egyedül én választottam a zenét hivatásomul. Nem szántak bennünket tudatosan erre a pályára, bár mindnyájan tanultunk zenét. Én zongoráztam, de a szüleim kis hangszerboltjában gyakorlatilag mindent kipróbáltam. Érdekelt a dolog, de valahogy egyik sem fogott meg igazán. Aztán egyszer behoztak zálogba egy nagybőgőt. No, az ott is maradt – meséli az elismert muzsikus, aki hatalmas hangszerével azóta bejárta a világ koncerttermeit. Realista embernek tartja magát, aki lépcsőről lépcsőre, de folyamatosan halad. Előbb a konzervatórium, aztán a főiskola, majd a külföldi tanulmányok...

– A legtöbbet a jó muzsikustól tanul az ember. Fegyelmet, koncentrációt csak a legnagyobbakkal együtt dolgozva lehet magas szinten elsajátítani. Nekem ez is megadatott. Gyerekként együtt indultam két kitűnő soproni zenésszel; Kónyai Flóriánból elismert hegedűművész lett, Németh Csaba a Győri Nemzeti Színház koncertmestere. A mai napig motiváljuk egymást – mondja Sárközi Gábor, aki ha nem dolgozik is, muzsikál; vagy ő gyakorol, vagy a gyerekei.
Névjegy
Sárközi Gábor 1977-ben Sopronban született. A Győri Zeneművészeti Főiskolán végzett, majd tanulmányait Szegeden folytatta, ahol gordonművész- tanári diplomát szerzett. Egy évet posztgraduális képzésben Oberschützenben töltött. A zenekar mellett klasszikus gitárt tanít és több zenei formáció oszlopos tagja. Négy gyermek boldog édesapja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy autó Sopronban

Kigyulladt egy autó Sopronban
A jármű lángjait megpróbálták eloltani, de visszagyulladt. Tovább olvasom