Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Sárga szalag a problémás kutyákra

A több teret igénylő kutyák pórázára Kanadából indult kezdeményezés alapján sárga szalagot tesznek.

Már évek óta létezik a Sárga Szalagos Kutyák (The Yellow Dog Project) kezdeményezés. Az ötlet Kanadából indult, majd lassan globálisan elterjedt szerte a világon.

Az akció lényege, hogy a gazdik megjelölik azokat a kutyákat, melyeknek több térre van szükségük. Ezt egy sárga szalaggal tehetik meg, amit a pórázra kötnek, vagy sárga nyakörvet használnak.

Ezzel felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a kutya agresszív, esetleg egészségügyi gondjai vannak, vagy éppen félős. Magyarország is tagja a kezdeményezésnek, mégis nagyon sokan vannak, akik nem hallottak róla.

Dr. Kovács Péter állatorvos szerint a felelős állattartóknak tetszeni fog az ötlet. Fotó: Magasi
Dr. Kovács Péter állatorvos szerint a felelős állattartóknak tetszeni fog az ötlet. Fotó: Magasi


Sok állattartó hallott a kezdeményezésről, mégsem használja a sárga szalagot problémás kedvencénél. Azt mondják, a jelölést megbélyegzésnek érzik.

– Jó ötletnek tartom a sárga megkülönböztető jelzést – mondta dr. Kovács Péter állatorvos. – Napi szinten előfordul, hogy a kutya barátságosnak látszik, de amikor megsimogatják, megtörténik baj. A héten is volt egy ilyen harapásos eset.

Ezért is jó lenne, ha elterjedne a híre és az emberek nem közelednének olyan állathoz, amin sárga jel van. Ugyanez vonatkozik a boltok előtt hagyott, kikötött ebekre, amiket előszeretettel simogatnak meg kisgyerekek. Valahogy fel kellene hívni a figyelmet a problémára.

A vakvezető kutyát pedig szintén csak a gazdi engedélyével szabad simogatni, hiszen ő dolgozik és nem jó elvonni a figyelmét. Az ilyen kutyák kiképzése sok fáradságot és szaktudást igényel. Esetükben nem az agresszivitás jelzése lenne a sárga szalag, hanem csak azt jelezné, hogy nem lenne jó, ha idegenek simogatnák.

Sok állattartó hallott a kezdeményezésről, mégsem használja a sárga szalagot problémás kedvencénél. Azt mondják, a jelölést megbélyegzésnek érzik.

– Ebből a szempontból a piros szalag talán szerencsésebb lenne, de ha ez nem új kezdeményezés, hanem csatlakozunk hozzá, akkor már nehéz befolyásolni. Egyébként pedig nem megbélyegzés, olyan, mintha egy felirat lenne a kutyán: ne nyúlj hozzám!

Ha széles körben ismertté válik ez a vizuális, messziről leolvasható jelzés, könnyen eljut az emberekhez a figyelmeztetés – tette hozzá dr. Kovács Péter, ám ő is attól tart, hogy éppen azok nem fogják használni, akik eddig sem voltak hajlandók pórázt, szájkosarat felrakni a kutyára.

– Ők nem szokták felszedni az ürüléket és egyébként is törvényeken és szabályokon felülállóknak tartják magukat. Sajnos vannak ilyenek a „kemény kutyások" között. A felelős állattartóknak szerintem tetszeni fog az ötlet, és ha lassan is, de előbb-utóbb átmegy majd a köztudatba. Elég, ha arra gondolunk, hogy a kutyatartás kultúrája mennyit fejlő- dött az utóbbi években.

A kutya családtag lett, sokan jó minőségű tápot etetnek velük és nejlonzacskóval indulnak a sétára. A kutyusok nagy része már csipelve van, sokan járnak kutyaiskolába és ivartalanításokkal védekeznek a felesleges szaporulat ellen. Ez a szalag lehet talán a következő üdvözlendő lépés – zárta az állat-
orvos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra bányagépek dolgoznak a kőfejtőben

Újra bányagépek dolgoznak az egykori kőfejtőben – gőzerővel halad a világörökség részének… Tovább olvasom