Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Próbafúrás Nagycenk nélkül

Nagycenk–Sopron - A nagycenki önkormányzat módosította rendezési tervét, így elviekben a településen is megépülhetne a feltételezett termálvízre alapozott fürdő. A helyiek anyagilag is támogatták volna a próbafúrást.
Jelenleg úgy néz ki, Nagycenk nélkül végzik majd a település határában tervezett próbafúrást. Ebből derül ki, találnak-e megfelelő minőségű és mennyiségű termálvizet. Az előzetes megállapodás szerint Sopron, valamint Nagycenk kétharmad-egyharmad részt vállalt volna a kiadásból, bevételből. A községre így – 2005-ös árakon számolva – negyvenmillió forint jutott. Az összeget viszont nem tudták előteremteni, pedig a helybéliek is részt vállaltak volna a költségekből.

Ivánkovics Ottó, Nagycenk polgármestere elmondta, a képviselő-testület döntése értelmében nem vehettek fel hitelt erre a célra. – Előzetes felmérést végeztünk a lakosok körében – folytatta a polgármester. – Az ígérvények alapján 21 millió forint jött volna csupán össze, ez pedig kevés. Így a próbafúrást a soproni önkormányzat és a vízmű végezteti el. (Minderről korábban már beszámoltunk – Kisalföld, 2007. augusztus 31., A nagycenki próbafúrásról szavaztak.) A jövőben azonban mi is szeretnénk részt venni a projektben. Pontosabban együttműködésre törekszünk. Ennek első jeleként megváltoztattuk rendezési tervünket. Egy többhektáros állami tulajdonú területen elviekben már kialakítható a termálfürdő és a hozzá kapcsolódó létesítmények.

A polgármester szerint a további döntésekhez meg kell várni a szakértői jelentéseket. – Egyelőre az sem biztos, hogy lesz víz – emelte ki Ivánkovics Ottó. – Továbbá magánbefektetőkkel is fel kell venni a kapcsolatot. Egy ekkora mértékű beruházás több milliárd forintos nagyságrendű. A beruházó pedig akkor ad pénzt, ha teljesen biztos benne, hogy megtérül a kiadása.

A nagycenkiek mindenesetre bizakodóak. Igaz, nem felejtették el, hogy korábban a mostani tervezett kút közelében már végeztek próbafúrást. Akkor vizet nem találtak, ez persze nem zárja ki azt, hogy a mélyebb rétegekben ne lenne termálvíz.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban nincs erdei tűzoltóautó

Sopron és környéke - Közel negyven esetben hívták erdő-, avar-, illetve tarlótüzekhez a soproni tűzoltóság munkatársait az elmúlt három hónapban. A munkájukat nehezíti, hogy a korábbi erdőtüzes gépjárművet ki kellett vonni a forgalomból. Tovább olvasom