Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Posztumusz elismerést kapott az üzemi sztrájkok egykori szervezője Sopronban - fotók

- Nincsenek erős közösségek közös ünnepek nélkül - mondta beszédében az 1956-os forradalomra emlékezve a soproni ünnepségen Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Baranyai László, az 56-os soproni események hőse posztumusz oklevelet kapott.

21.01

Az 1956-os forradalom soproni eseményei idején tanúsított példaértékű tevékenységének, az üzemi sztrájk és munkásgyűlés megszervezésének, bátor és hősies magatartásának, valamint a megtorlások idején elszenvedett börtönbüntetés méltóságteljes letöltésének elismeréséül posztumusz polgármesteri oklevelet nyújtott át Baranyai László fiának Fodor Tamás polgármester.

Ezzel az ünnepélyes elismeréssel kezdődött a soproni megemlékezés, amelyen több százan hallgatták meg a Hűságszázló alatt a szónokokat, valamint Ács Tamás és Papp Attila színművészek Wass Albert műveiből összeállított műsorát.

- Kegyelmi állapotban vagyunk. Most nem véres harccal, hanem elszántsággal, és nem csak néhány napra hozhatjuk létre az új Magyarországot - hangsúlyozta beszédében Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője.


1956-ra emlékezve Sopronban - 2013 - fotók: Magasi Dávid


- Nincsenek erős közösségek közös ünnepek nélkül - ezt pedig már a megemlékezés szónoka, Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakciójának helyettes vezetője mondta, emlékeztetve arra: 57 év telt el 1956 óta, de még negyed százada sincs, hogy szabadon ünnepelhetjük az októberi forradalmat.

Történelmi visszatekintésében Gulyás Gergely kiemelte: 1956-ban mérhetetlen volt Magyarországon a kilátástalanság, a szenvedés és a düh. A háború okozta sebekből talpraállt hazánk, de a szabadságát nem nyerhette el. Vesztesek voltunk a vesztesek között. A kommunista diktatúra megfosztotta az országot a saját úttól.

- Sopron is megtapasztalhatta, hogy a hűség zsoldja lehet a rabság is. Az 1921-es népszavazás miatt az örök lázadás szimbóluma lett a város - mondta a szónok, aki szerint a szabad döntés lehetőségét '56 hősei hagyták ránk örökül.

Akkor vagyunk méltó utódok, ha élni tudunk a szabadságunkkal.

16.50 - Koszorúzás Sopron 301-es parcellájánál Jánostelepen

A soproni 1956-os megemlékezés első eseménye a sopronkőhidai "301"-es parcellánál tartott koszorúzás és csendes főhajtás volt.

A Jánostelepi rabtemetőben nyugvó kilenc mártír sírjánál hajtottak fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és emlékezete előtt ma délelőtt. Tiszteletteljes főhajtás, egy-egy virágcsokor és mécsesek lángja emlékeztetett a 57 évvel ezelőtti vérben áztatott időkre.

A Jánostelepi – minden szabadságharcban elesettnek emléket állító – kőhalomnál koszorút helyezett el Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, Fodor Tamás polgármester, Simon István alpolgármester, a soproni képviselőtestület tagjai.

Simon István alpolgármester, Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselő, Fodor Tamás polgármester. Fotó: sopron.hu
Simon István alpolgármester, Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselő, Fodor Tamás polgármester. Fotó: sopron.hu


Helyi civil szervezetek, intézmények, politikai szervezetek képviselői a megemlékezés alkalmával szintén elhelyezték koszorúikat a mártírok nyughelyénél és csendes főhajtással adóztak az áldozatok tiszteletének.

Forrás: sopron.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen volt az idő Sopronban 1956. okt. 23-án - korabeli fotó

A mostani napokhoz hasonló időjárás volt 1956. október 23-án Sopronban. A hőmérséklet a hajnali 4… Tovább olvasom