Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Pénz befolyásolta művészeti oktatás

Fertőd–Sopron - A zenei oktatás iránt továbbra is van – lenne – érdeklődés, ám ahol évente 60 ezer forint működésiköltség-különbözetet kell fizetni, érthetően alábbhagy a lelkesedés.

A fertődi Joseph Haydn Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a napokban elkészítette második CD-jét, amelyen furulyaműveket szólaltatnak meg Szekendy Tamás zongoraművész kíséretében. Bertha János igazgató elmondta: két éve, amikor még nem volt táncművészeti szakuk, 188 növendéket oktattak, idén, a tánc szakkal együtt, mindössze 174-et.

A csökkenés okát abban látja, hogy (zeneművészeti ágon) a 17.500–18.700 forint éves térítési díjak mellett a vonzáskörzet más településeiről jövő növendékeknek működésiköltség-különbözetet kell fizetniük, évi hatvanezer forintot. Oktatási színvonalukat azonban jól jellemzi, hogy országos és regionális versenyeken értek el legjobb helyezéseket.

A Várhelyi Luca, Solymos Fanni és Varga Fanni alkotta furulyatrió játéka is szerepel a fertődiek CD-jén.
A Várhelyi Luca, Solymos Fanni és Varga Fanni alkotta furulyatrió játéka is szerepel a fertődiek CD-jén.

Hasonló szép eredményekkel büszkélkedhet a Horváth Rudolf vezette soproni Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Tanulóik létszáma évek óta 620 körül alakul. Több mint negyvenen munka mellett ismerkednek a hangszeren való játékkal. Ez utóbbiak – óraszámtól függően – évi 41 ezer vagy 21.500 forint térítési díjat fizetnek.

A többi növendék évente 11–24 ezer forintot térít. Mint mondják, az aktív muzsikálás ennél is többet ér, hiszen a zene az egyik legnagyobb örömforrás.


Fertődön is, Sopronban is koncert

A zene világnapja alkalmából a fertődi Esterházy-kastély Pálmaházában csütörtök este fél 6-kor, a soproni zeneiskola kamaratermében este 6-kor rendeznek ünnepi hangversenyt.

 

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2009. október 02. 18:21
    „Élni, és élni hagyni, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pavilont épített hálából az Időskorúak Gondozóházának

Édesapja halála után Nováki Tamás a koszorúkra szánt pénzt összegyűjtve árnyékoló pavilont és korlátokat építtetett az Időskorúak Gondozóházának. Tovább olvasom