Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Patkányok a lakótelepeken

Sopron - Rágcsálóirtással foglalkozó szakembereket nem, patkányokat viszont egyre többet látni a Jereván-lakótelepen. A magánterületeken viszont a lakóközösségeknek kell megrendelniük a munkát.
– A munkám miatt a lakótelep több lépcsőházában is megfordulok, s nemrégen az egyik épületben a fűtéscsövön a fejem mellett rohant el egy patkány. Ha nem látom, nem hiszem el, hogy ezek a rágcsálók közöttünk élnek. Figyelni kezdtem a nyomokat, és a szabadban lyukakat láttam a földben, amiből arra következtetek, komoly járatok lehetnek a környéken. Mostanában rágcsálóirtókkal nem találkoztam, és tartok attól, hogy ha senki nem tesz semmit, akkor elszaporodnak a patkányok. Tudom, hogy kevés a pénz, de ez nem esztétikai probléma, hanem az egészségünkről, a környezetünkről van szó – kereste meg szerkesztőségünket Török István.

– A probléma valós és összetett – mondta el a Kisalföldnek Varga Gábor rágcsálóirtással foglalkozó szakember. Az önkormányzati ingatlanokban és a közterületeken a város gázmestere végzi el a munkát, ők viszont nem kötelezhetők s nem is jogosultak arra, hogy magánterületekre bemenjenek. Ez esetben is fontos tehát a tulajdonviszonyok tisztázása. A lakóközösségek maguk is megrendelhetik a patkánymentesítést, ami néhány ezer forintba kerül egy panelépület esetében. A cégek többnyire igyekeznek gondot fordítani erre, a veszélyeztetett területeken, például a vízműnél – az ő megrendelésükre hetente megfordulunk a Jerevánon is – , a sörgyárnál mi végezzük a munkát, de rajtuk kívül is számtalan szerződéses partnerünk van.

Megtudtuk, több fertőzött hely is van a városban. A Cseresznye sor, a Jereván-lakótelep, a Rákóczi utca pincerendszere is egyebek mellett. A Makó utca környékén olyan jól érzik magukat a patkányok, hogy a köztudottan éjszakai állatok már nappal is kimerészkednek a fészkeikből, hogy élelem után kutassanak.

– Létezik hatásos technológia, amivel a város egésze megszabadítható a patkányoktól, ez mintegy 3 millió forintba kerülne. De ahhoz, hogy a patkánypopulációt leépítsük, egy szisztematikus, összehangolt munkára lenne szükség, amiben a lakosságnak is szerepet kell vállalnia – mondta el a rágcsálóirtással foglalkozó cég vezetője.


Tudta-e a nem kívánt rágcsálókról?

A vándorpatkány mindenhol otthonra talál, szinte mindig az ember közelében tartózkodik. Ez a nem kívánt bevándorló a XVIII. században a hajók rakterében meglapulva, potyautasként érkezett hozzánk. A rágcsálók legfeljebb 30 cm hosszúak, testtömegük ingadozó, 100–800 gramm. A nőstények 11 hetes korukban válnak ivaréretté, egész évben tart a párzási idény. A vemhesség időtartama 21 nap, az utódok száma fialásonként 6–11 kölyök. Egyetlen vándorpatkánypár találkozásából évente több mint 800 utód keletkezik.

Olvasóink írták

 • 10. anti szélső 2008. október 02. 16:28
  „BIZONY!!!!!!!!
  BÜDÖS SZÉLSŐJOBBOS PATKÁNYOK VANNAK ARRA!
  NÉHA ÜTÖM ŐKET BASEBALL ÜTŐVEL MEG TAPOSOM ŐKET LAPOSRA!!”
 • 9. Szélsőjobbos 2008. október 01. 13:55
  „Budapest,szemlőhegy utcába is elszaporodtak!”
 • 8. clevi 2008. szeptember 30. 20:28
  „Be kell menni egy mezőgazdasági boltba és venni kell egy kén szalagt. Ez nem hogy elpusztitja őket de ,1km -es körzetbe ki is pusztulnak .Csak meg kell gyujtani betenni a lyukba és jo messze elmenni egéségre ártalmas .Álat védök ne olvassák . Szerintem csak ez segithet”
 • 7. zarándok 2008. szeptember 30. 11:12
  „/joco1-azigazi! Most már tudom, hogy a Makó utcában laksz!”
 • 6. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 29. 20:30
  „Az Újteleki utca is veszélyes!
  A falból jönnek elő a patkányok, hiába van rendszeres patkányirtás, nem ér semmit, leteszik az aknába pár megdöglik, oszt annyi!
  Amúgy piszok IQ-s állatok, egy-kettő előre megy, ha azok kipurcannak, akkor a többi nem követi!Arról nem is beszélve, hogy egyre immunisabbá válnak a mérgekkel szembe!!!”
 • 5. Antal2 2008. szeptember 29. 12:28
  „Mocskos egy férgek ezek, az biztos. És ha jól tudom, talán még emberre is támad.
  Én nem szeretnék látni egyetlen dögöt sem.”
 • 4. tollas 2008. szeptember 29. 11:57
  „A csatorna patkánynál a földön undorítobb állatot nem tudok elképzelni. A házunk udvarában terebélyes platánok nőttek.
  A platán gyökere a föld alatt, a csatorna csövet szétfeszítette.
  Esős időben, nappal patkányo futkoztak a kocsik között.
  A bekerített, panel belső udvarban a füvet én szoktam nyírni.
  A fű nyírása közben találtam meg a kijáratot a fedlap mellett.
  Ki ástam, betondarabokka eltömtem a lyukat, azóta nincsenek.

  --Ha valaki a ház körül patkányt lát,a kijáratot kell megkeresni.
  A mérgezés magában nem megoldás,amennyiben elpusztul még
  förtelmes büdös is tud lenni.”
 • 3. Keményke 2008. szeptember 29. 11:27
  „Nem csak a "nagy" emberekre kellene tekintettel lenni,hanem a lakosságra is! Java részt ök állnak a "nagy" emberek mögött!!!
  Nélkülük választások sem lennének! Épp ezért kellene egy szó nélkül kiirtani ezeket a r...dt rágcsálokat.Emberek!!! Az egészségünkröl van szó!!! Másrészt a turisták sem a patkányok miatt jönnek vagy nem??? Valaki csináljon velük valamit!!!!!!!
  Ez már nem vicc amit a kártevők csinálnak!!!! Ki tudja hogy éppen mit csinálnak,hova mennek,melyik lakásba,házba jutnak be és fertőznek meg minket!!!!”
 • 2. PrettyWoman 2008. szeptember 29. 10:02
  „Igazságotok vagyon!”
 • 1. MIN JOE 2008. szeptember 29. 08:34
  „A vasgyarba ahol dolgoztam ott is voltak patkanyok.Egy vas hordo amibe a szemetet gyujtottuk,egyik nap ures volt.Deszkat tamasztottam a vashordohoz es annak a vegehez egy kotelen husos csontot logattam egy kicsit a hordo kozepe fele´A patkany elakarta e´rni a csontot es agaskodva bele esett a hordoba.Ez azert is jo,mert patkany ha a mereggel elpusztul a szag be illatozza a kornyeket.A vashordos pedig szagtalan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helytáll a hátrányok ellenére is

Budapest–Sopron - Úgy érzi, igazi társakra talált az egyetemen, s már az itt hagyott öccsének… Tovább olvasom