Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Óvodai falomlás Sopronban: bocsánatot kért a kivitelező

A kivitelező és a műszaki ellenőr ült a vádlottak padján a 2013-ban leomlott óvodafal kedden kezdődött büntetőperében. Egyikük részben, másikuk nem érezte vétkesnek magát a történtekért.
– A kislányunkért voltam a Bánfalvi óvodában, amikor egyszer csak nagy robajt, ezt követően sikoltozást, jajveszékelést hallottam a mosdó felől. Azt hittem, ledőlt egy szekrény, aztán az óvónők is kiabáltak segítségért. Odarohantam, s láttam, leomlott a mintegy négy méter hosszú fal. Alatta egy kisfiút és egy kislányt pillantottam meg. Azonnal a segítségükre siettem, nagy nehezen leemeltem róluk a csempézett falat. A kisfiúnak ömlött a vér a törött alsó lábszárából, így a szíjammal elszorítottam a combját, nehogy elvérezzen. A kislány is lábtörést szenvedett, aztán megérkeztek a mentők – emlékezett dr. Koszorú István szülő a történtekre a dr. Holler Judit bíró vezette tárgyaláson. A büntetőper során elhangzott, a kisfiú gyógyulása négy hónapig, a kislányé hat hétig tartott. 
Dr. Molnár Gabriella ügyész foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolta a kivitelezőt, illetve a műszaki ellenőrt.
A kivitelező most alkalmi munkákból él, vállalkozása megszűnt. Mint mondta, a történtek óta nem is tud aludni, s bocsánatot kért a sérült gyermekek szüleitől. Az üggyel kapcsolatban azzal védekezett, hogy a fal nem volt berajzolva, a tervben csak egy csík szerepelt.

– Az óvodában azt mondták, oda egy falat kell felhúzni. Ez elválasztónak, s nem teherbíró falnak készült. Már megtörtént a műszaki átadás-átvétel, amikor egy asztalos tizennyolc milliméteres bútorlapból polcot szerelt rá. Több mint száz kilót akasztottak a falra, amely hetvennyolc hónap után megadta magát. Jó lett volna, ha az asztalos előbb konzultál a fal készítőjével. Vagy legalább három helyen alátámasztotta volna a nehéz polcot – mondta.

A műszaki ellenőr is hasonlóképpen látta a helyzetet. „Törülközőt, fogmosó poharat könnyű polcokra is rá lehet tenni, kár volt súlyos fapolccal utólag megterhelni a falat. Olyan beavatkozás történt, amelyről sem a kivitelezőnek, sem a műszaki ellenőrnek nem volt tudomása. Ha tudom előre, hogy ilyen súly kerül az építményre, lebontatom, s újat, erősebbet húzatok helyette" – jelentette ki.

A bíró további tanúk meghallgatását és iratok beszerzését rendelte el az ügyben, s a tárgyalást elnapolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütközött két autó Kópházánál, a 84-es főúton - fotók

Az egyik autó az árokban landolt. A szerda délutáni balesetnek három sérültje van. Tovább olvasom