Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Négydimenziós ultrahang a kórházban

Sopron - Az országban elsőként Sopronban helyeztek üzembe négydimenziós, csúcsdigitális képet produkáló ultrahang-diagnosztikát, amely a magzat fejlődési rendellenességét is megállapítja. A húszmillió forintos berendezést társadalmi összefogás eredményeként szerezhették be.
– Az Erzsébet oktató kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya új, világszínvonalú diagnosztikai berendezéssel gyarapodott. Köszönhető ez a soproni és a városkörnyéki cégek összefogásának – jelentette be pénteken dr. Baranyai Tibor, az intézmény főigazgató főorvosa. – A négydimenziós képalkotó diagnosztika segítségével a méhen belüli magzat fejlődése nyomon követhető, s ami a leglényegesebb, az esetleges fejlődési rendellenesség időben felismerhető. Ezáltal a szülések is biztonságosabbá válnak. Ezen túlmenően „babamozi" készítésére is lehetőség nyílik.

Dr. Csécsey Károly osztályvezető főorvos hozzátette: a korábbi ultrahang-berendezéssel a nyolc év alatt mintegy százezer vizsgálatot végeztek el.

Az Erzsébet oktató kórház szülészetén helyezték üzembe az ország első legmodernebb, digitális, négydimenziós ultrahang-berendezését. Fotó: G. M.
Az Erzsébet oktató kórház szülészetén helyezték üzembe az ország első legmodernebb, digitális, négydimenziós ultrahang-berendezését. Fotó: G. M.

Az új gép már az agyi struktúrára, gerincre, sőt,
a magzat térfogatára vonatkozó vizsgálatok mellett a leendő újszülött viselkedéséről is képes információkat közvetíteni.

Az avatáson Fodor Tamás polgármester a város nevében mondott köszönetet a szponzoráló soproni és vidéki cégeknek.
– Az országban mintegy négyszáz ultrahang-berendezés működik a szülészeteken, de a mostani legújabb fejlesztésű diagnosztikát egyelőre csak Sopronban helyeztük üzembe – mondta érdeklődésünkre Giay László, a forgalmazó cég ügyvezetője.

– Mivel a soproni kórház országos program keretében – például e berendezés gyakorlati alkalmazását is tekintve – oktatói feladatokat lát el, ezért kaphatta meg 36 millió forint helyett 20 millióért a berendezést.

Olvasóink írták

 • 6. Horváthné Kiss Zsuzsanna 2008. április 15. 21:41
  „Miért van az, hogy az egészségügyben csak a rosszat látják meg az emberek??
  Örüljünk neki, hogy még vannak olyan emberek akik anyagilag támogatják a kórházakat és vannak olyan karakán vezetők ,akik a jelen helyzetben is vállalják az intézmények, osztályok vezetését.
  Biztos nem lehet könnyű!!
  Köszönet nekik!!

  Egy soproni édesanya”
 • 5. nagymama 2008. április 15. 17:55
  „nagyon örülök, hogy a városban is van, már semminek sem lehet örülni ????Felesleges személyeskedni, ez annál sokkal fontosabb”
 • 4. belvárosi 2008. április 14. 21:35
  „Éppen ideje volt végre egy rendes UH készülék üzembe helyezésének. Most már talán nem kell Győrbe járni a kismamáknak.”
 • 3. Bélám 2008. április 14. 21:00
  „20 millió.Még szerencse,hogy lehet kapni!”
 • 2. Egy anya 2008. április 14. 13:02
  „Mit keres még a Csécsey a kórházban??????????”
 • 1. Didi 2008. április 12. 20:06
  „A butorokat hiába cserélik. Igaz Csécsey úr!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konzuli látogatás – Visit of the Vice Consul

Sopron - A budapesti amerikai nagykövetség konzuli osztályának munkatársa, Robert Mearkle konzul… Tovább olvasom