Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Naplórészlet is megidézi a vészkorszakot

Levéltárból, múzeumból és magángyűjtők felajánlásából gyűlnek a relikviák az Elfeledett soproniak című, áprilisban rendezendő kiállításra. Emellett héber kódextöredékek tárlatával, könyvbemutatóval és más, hasonló programokkal emlékezik a holokauszt 70. évfordulójára idén a Soproni Zsidó Hitközség.

Sikerrel vett részt a Soproni Zsidó Hitközség azon a kormányzati pályázati kiíráson, amelyet a holokauszt 70. évfordulója alkalmából a megemlékezésekre tettek közzé. Az előkészületek már korábbról valók: a felhívásuk szerint várnak minden olyan, 1944 előtt készült felvételt, amelyen a holokauszt áldozatává vált vagy túlélt zsidó személyek láthatók.

– Sopronból és környékéről közel háromezer honfitársunkat hurcolták el megsemmisítő táborokba. Ha nincs a háború szörnyű pusztítása, akkor Sopronban mára jelentős létszámú zsidó közösség virágozna a város és az ország javára – említette Sándor Péter, a zsidó hitközség elnöke. – A holokauszt áldozataira emlékező idei programsorozatunkra 43 millió forintos igényt nyújtottunk be, ezzel szemben a kormányzati alapból tízmillió forintban részesültünk. Reménykedünk hát abban, hogy a soproni önkormányzat támogatni fogja a holokauszt áldozatainak emléke előtti tisztelgő programsorozatunkat. Így például azt is üdvözöljük, hogy a városvezetés nemrég intézkedett az 1891-ben épült Papréti zsinagóga homlokzati felújítására, más állagmegóvási munkálatok elvégzésére.

Sándor Péter és Tárkányi Sándor a holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezendő kiállítás anyagainak egy részével. Fotó: G. M.
Sándor Péter és Tárkányi Sándor a holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezendő kiállítás anyagainak egy részével. Fotó: G. M.

– A helyi zsidósággal kapcsolatos kiállítások előkészülete is jól halad. A levéltári és múzeumi kutatásokat magángyűjtők – így Göncz József – által felajánlott fotók, dokumentumok teszik még eredményesebbé – tette hozzá Tárkányi Sándor építész, szervező. – Volt, akitől csak egy – 1944 előtt készült – családi képet kaptunk, de akadt olyan is, aki a família korabeli albumát bocsátotta rendelkezésünkre. Célunk, hogy a tárlattal a mai soproniakkal megismertessük azokat a helyi volt zsidókat, akiket leszármazottak híján elfeledtünk. A fényképek mellett egyéb más relikviák – korabeli számlák, munkaszolgálatos zsoldkönyv, a deportáltak bizottsága által kiállított igazolványok, egy huszonéves korában munkaszolgálatosként elvitt nő naplórészlete – gazdagítják a kiállításra váró tárgyak sorát. Áprilisban nyílik a tárlat az Új utca 11. szám alatti középkori zsinagógában, s az azt követő hónapokban is könyv- és naplóbemutatóval, filmvetítéssel, a kortárs zsidó kultúra megjelenítésével, emléktábla-avatással, illetve konferenciával gondolunk a holokauszt áldozataira.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kígyómarás Sopronban: olvasópróbával kezdtek

Megtartották Szabó Magda Kígyómarás című színművének olvasópróbáját hétfőn a Soproni Petőfi… Tovább olvasom