Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Nagycenkig úsztak a hódok

Nagycenk - A közelmúltban hódok nyomaira bukkant az Arany-patak partján a Nagycenken élő Henn Márton polgári természetvédelmi őr. A védett rágcsáló nagycenki megjelenése a faj terjeszkedésének a jele.

– Két hete kutyasétáltatás közben lettem figyelmes egy kidöntött, és egy jócskán megrágott fára az Arany-patak partján. A kidöntött fát lekérgezték és feldarabolták. Közelebbről is megnéztem, és rögtön láttam, hogy hódok jártak itt – meséli Henn Márton polgári természetvédelmi őr. – Nagyon megörültem, hogy megjelent ez a védett állatfaj Nagycenken is, és felhívtam a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársainak a figyelmét a hódokra.

Henn Márton rögtön felismerte a hódok árulkodó nyomait az Arany-patak mentén.
Henn Márton rögtön felismerte a hódok árulkodó nyomait az Arany-patak mentén.

– Ezek az állatok jöhettek Ausztria felől vagy a magas vízállással akár a Hanságból az Ikván – mondja Mogyorósi Sándor természetvédelmi őr. – Várat nem találtunk, csak egy helyen rágást, nem tudni, itt maradtak-e. Ezentúl figyeljük ezt a területet is.


Az eurázsiai hód védett állat

Az eurázsiai hód védett állat, egykor hazánkban is szép számban élt, de a vadászata miatt kipusztult. Ausztriában már a ’80-as években megkezdődött a visszatelepítése. A WWF is végzett visszatelepítéseket Magyarország több pontján. Lévén rágcsáló, sok utódja van. Kevés a természetes ellensége, ezért addig terjeszkedik, amíg a rendelkezésére álló élőhelyeket be nem népesíti.


Beke Éva

Olvasóink írták

  • 2. Nagy_Imre_Vancouver 2009. április 07. 06:12
    „Helyes allatok aranyosak amikor a farkukkal csapkodjak a vizet veszelyt jelezve. Ilyenkor a rutinosabb horgasz tovabb is all mert ott nem lesz hal. Orulok hogy sikerult ujra honositani oket.

    http://www.usmra.com/repository/category/accident_prevention/careless_beaver.jpg”
  • 1. jockey 2009. április 06. 22:38
    „Védd a fákat, egyél hódot! ::))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronnak helye van a jövő nemzetközi turisztikai tengelyén

Sopron-Bjelovar - A horvátországi Bjelovaron népszerűsítette Sopront a helyi horvát kisebbségi… Tovább olvasom