Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Megszűnik a postaigazgatóság

Január 1-től összevonják a soproni és a pécsi postaigazgatóságokat, Pécs központtal. Ezzel egy újabb nagy multú, régiós intézmény szűnik meg Sopronban.
A Magyar Posta Rt. – a hivatalos indoklás szeint – a hatékonyabb működés és az erőforrások ésszerűbb felhasználása érdekében átalakítja szervezetét. Ez érinti a regionális igazgatóságokat is. Január elsejével tehát megszűnik a nagy múltú soproni igazgatóság, amelyet több mint 150 évvel ezelőtt alapítottak, akkor még Magyar Királyi Posta és Távirda Igazgatóság néven. Az intézményben jelenleg több mint 180-an dolgoznak. Információink szerint nagy leépítésre azonban nem kell számítaniuk, mert a jövőben olyan feladatokat kapnak, amelyeket korábban Budapesten végeztek. Így Sopronban lesz az egész postaszervezet humánerőforrás részlege és valószínűleg a bérszámfejtést is itt végzik majd.

Ezért a Soproni Postaigazgatóságon várhatóan csupán öt-tíz dolgozótól válnak meg. Az év végéig tehát még hat igazgatóság működik, Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Sopron és Szeged központokkal. Az új évben azonban már csak három marad. A központi régió székhelye Budapest, a nyugat-magyarországié Pécs, a kelet-magyarországié Debrecen lesz. A Kisalföld úgy értesült, a Posta modernizációs programjának megfelelően a ma még meglévő párhuzamosságok megszüntetésével egy hatékonyabb, rugalmasabb szervezetet szeretnének kialakítani.

A Magyar Posta Rt. nemcsak az igazgatóságokat szervezi át, egyszerűbbé téve az egész országot behálózó szervezetet, hanem öt üzletágat – levél, pénzügy, hírlap, nemzetközi forgalom, logisztika – különít el, amelyek önállóan gazdálkodnak. Mint ismeretes, korábban döntöttek a kisposták bezárásáról és mobil postai szolgáltatás bevezetéséről.
A modernizációs program célja, hogy a múltban meglehetősen statikus Posta megfeleljen az uniós elvárásoknak és magasabb színvonalú szolgáltatásokat biztosítson.
 
Kérdés persze, hogy mindebből mit vesznek észre a szolgáltatásokat igénybe vevők. Elvben az igazgatás átalakítása közvetlenül nem érinti a hivatalok munkáját, bár tény, jelentősen csökkent a postai küldemények száma, az e-mail, telefax és más technikai megoldások hatására. Ugyanakkor az előmunka ráfordításai állandóak, ezért újabb technikai fejlesztésekkel lehet csak csökkenti a magas költségeket. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a ma még monopóliumot jelentő tevékenységeket kivéve, egyre több vállalkozás végez postai szolgáltatást.

Vezérigazgatói látogatás

Szerdán Sopronba látogat dr. Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója és találkozik Walter Dezső polgármesterrel, hogy személyesen is tájékoztassa a január elsején élertbe lépő változásokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akik a legtöbbet tették

Sopron képviselő-testülete csütörtöki ülésén döntött a városi kitüntetésekről. A hűség napján idén… Tovább olvasom