Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megoldás a tanulás magánúton?

Iván - Ivánban akad, aki korán jött anyasága, apasága vagy épp családi körülményei miatt magántanuló. Ugyanakkor a szakember szerint a tanulásban lemaradt, túlkoros gyerekeknek ez nem jelenthet jó megoldást.

A magántanulói jogviszonyt azért találták ki, hogy a beteg, illetve a versenysportban kiváló gyerekeknek, továbbá az átlagnál is jobban teljesítő diákoknak esélyt és lehetőséget biztosítsanak a további fejlődéshez.

Magántanuló esetében is az iskola – és nem a szülő – kötelessége a vizsgákra való rendszeres felkészítés.

– Ezt a jogviszonyt csak a szülő kérheti, de semmiképpen nem olyan indokkal, hogy például otthon kell segítenie a gyereknek – fogalmazott dr. Radoszáv Miklós, a fővárosi gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatóhelyettese. – Az is nyilvánvaló, hogy a magatartási problémákkal küszködő, tanulásban lemaradt, túlkoros gyerekeknél a magántanulói jogviszony nem jelenthet megoldást. Mint Nyugat-Európában, idehaza is szükség lenne speciális felzárkóztatást nyújtó, szegregált intézményekre, ahonnan a diák „utolérve magát" visszakerülhet a normális közoktatásba.
A romák által is lakott Ivánban jelenleg heten magántanulók. Hatan túlkorosak, azaz már elmúltak 14 évesek, de a 8. osztály elvégzése még csak a jövő zenéje számukra. Többségük roma származású. Akad köztük, aki gyermekszülés vagy apaság, továbbá családi körülmények miatt vált magántanulóvá.

Kovács Dávid (16) magántanulóként járja az ötödik osztályt. Édesanyja, Király Magdolna büszkén mondja: fia már apa lett, ezért kérték ezt a jogviszonyt. – A kedvesem, gyermekem anyja is magántanuló lett – meséli Dávid, akinek, mint mondja, a matematika jól megy, a többi tantárgy azonban nincs nagyon ínyére. Mindenesetre készül a májusi vizsgákra. Nagy vágya, hogy idővel autószerelő lehessen.

Bedi Ádám: Két testvérem rendesen jár iskolába, én a családi körülmények miatt lettem magántanuló. Fotó: Gosztonyi
Bedi Ádám: Két testvérem rendesen jár iskolába, én a családi körülmények miatt lettem magántanuló. Fotó: Gosztonyi

Bedi Ádám (16) a 6. osztályt végzi magántanulóként. Gyámja – nagybátyja – azért kérte ki az iskolából, hogy a fekvő beteg családtagok ellátásában segítsen. – Két testvérem rendesen jár iskolába, a szintén hatodikos Szilárddal együtt szoktunk tanulni. Nagybátyám, Horváth István – aki a győri építőipari szakközépiskolában végzett – gitározni és orgonálni is tanít bennünket. Ez is jól jöhet a jövőre nézve. Emellett szívesen lennék majd kőműves...

– Úgy tapasztaljuk, Ivánban több szülő is élne a magántanulói jogviszony lehetőségével, mint ahány engedélyt, évente öt-tízet, kiadunk – részletezte Nagy József, az iváni iskola igazgatóhelyettese. – Az iskolavezetés viszont megpróbálja meggyőzni az érintetteket, a mindennapi tanulás a járható út. Az eredmények tükrében ugyanis tisztában vagyunk azzal, magántanulóként még annyit sem forgatják a tankönyveket a gyerekek, mintha állandóan iskolába járnának.

A magántanulóságért nem kell fizetniük a szülőknek, ugyanakkor a magántanulók után jár a családi pótlék, amíg a diák közoktatásban vesz részt.

Viszont az iskola nem részesül a „kinti" diák után normatívában. Ha a tanulóknak az év folyamán bármi problémájuk lenne a tananyaggal, tanári konzultációt kérhetnek. Ivánban ilyen kérés ritkán fordul elő, s a vizsgák sem mindig sikeresek. Néhányan el se mennek a megmérettetésre. Esetükben az augusztusi pótvizsga eredményei is meglehetősen lehangolóak. Évente mindössze 1–2 magántanulónak sikerül felsőbb osztályba kerülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első misszionáriusra emlékeznek

A világ katolikusai ebben az esztendőben Szent Pál évét ünneplik, az apostol születésének kétezredik… Tovább olvasom