Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Megmentik az ipartörténeti emlékeket

Sopron - Az egykoron Sopronban működő nagy gyárak megmaradt emlékeit gyűjtené össze egy fiatal helytörténész csoport. Végső céljuk a Soproni Ipartörténeti Múzeum létrehozása.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamaránál két évvel ezelőtt merült fel egy ipartörténeti múzeum létrehozása. Az ötlet feledésbe merült, azonban néhány lelkes fiatal elővette az akkori terveket és szándékaik szerint létrehozzák a múzeumot.

– Az elmúlt évtizedekben Sopronnak volt ipara – mondta el Jánosa Gábor, az egyik kezdeményező. – Biztosan sokan emlékeznek még a vasöntödére, a selyemgyárra, a Sotexre, a ruhagyárra, az AFIT-ra vagy a gázgyárra. Ezen üzemek mára néhány kivételtől eltekintve bezártak. Kötelességünknek érezzük, hogy a még meglévő emlékeket rendszerezzük és bemutassuk az utókornak. Úgy véljük, Sopronban is vannak lelkes ifjú helytörténészek, akik közösen képesek az ötlet valóra váltására.

A szándék és az akarat már megvan, a szervezők most helyet és támogatókat keresnek. Amennyiben sikerül létrehozni a múzeumot, elkezdődhet az emlékek, tárgyak, fényképek, berendezések gyűjtése.

– A városban jelenleg három kis ipartörténeti – posta, gázgyár, GYSEV – múzeum működik, ám ezek sorsa is bizonytalan – folytatta Jánosa Gábor.

– Úgy véljük, nem engedhető meg, hogy az itt felhalmozott emlékek elkerüljenek Sopronból. Úgy tudjuk, a gázgyármúzeum jelenlegi helye a közeljövőben megszűnik, a postamúzeum pedig vezető nélkül maradt. A GYSEV soproni pályaudvarán lévő gyűjtemény esetében is felmerült a megszüntetés gondolata. A probléma az, hogy senki nem tudja, ez esetben hol lenne a vasútpark új helye.

Ez utóbbi gyűjteménnyel kapcsolatban a vasúttársaság sajtóosztályán a Kisalföld megtudta: a ˝kiállítás˝ az Ipartörténeti Múzeum tulajdonában, de a GYSEV kezelésében van. A társaság azonban nem zárkózik el az együttműködéstől és a feltételek tisztázása után lehet szó arról, hogy az itt kiállított eszközöket az új ipartörténeti múzeumnak ajánlják fel.

Olvasóink írták

 • 5. Taurus1047.5 2009. július 22. 14:37
  „Nem lehet/kellene - szerintem - mindenből politikát csinálni. Hiszen volt Sopronnak Harangöntője (Seltenhofer nevű, lásd: Magyar u.-Pócsi u. sarkán az az épület, amelyikben az ABC is van), ami a maga idejében világkiállításokon (vízszivattyúival is, hiszen azokat is gyártott) komoly díjakat nyert. És nem lehet rámondani, hogy a "cocializmusban" is megvolt még, hiszen 1944-ben a bombázások alatt megsemmisült a gyár jó része és be is zárt. (Forrás: Göncz-féle könyvsorozat 5. része: Sopron vármegye ipara (vagy hasonló cím)) De volt pl. Hillebrand-féle ecetgyár (lásd Várker., a Széchenyi palotától "balra", "Hillebrand V." feliratú ház), Húsgyár, és még lehetne sorolni. És még van valamennyi ipara, ha nem is sok: GySEV, Sörgyár (egykor és most is egy meghatározó gyár, szerintem), Gázművek (Vitéz Kőmáli Flandorffer gyára, 1986-ig szintén meghatározó gyár, hiszen az szolgáltatta a városnak a gázt, amíg - ha jól emlékszem 1986-ban - be nem vezették a földgázt), Posta és Távközlési Vállalat (ex-Magyar Álladalmi Postahivatal, ex-K.u.k Postamt Ödenburg, ...), soproni villamosvasút, stb...

  Szóval szerintem lehetne sorolni, hogy mi volt ebben a városban (és közelében, pl. nagycenki és petőházi cukorgyárak, stb.) És mi van most? A legtöbb dolgot bezárták, vége, nincs többé. Legalább az emléke maradjon meg a ruhagyárnak és a többi üzemnek, ha már többet nem lehet tenni. Ez az én véleményem.

  Üdv, Taurus”
 • 4. babapofi 2009. július 22. 14:06
  „Miért kell mindent politikai oldalról nézni?Igen is volt a városnak ipara!Volt múltja,van jelene és talán jövője is lesz ha be tudjuk mutatni a múlt még meglévő emlékeit.Aki ebből politikát tud csak csinálni az nem lokálpatrióta.Az ilyen biztos nem soproni,vagy ha mégis akkor a pozitív emlékek elvesztek a családi süllyesztőben!Gratulálok az ötletgazdáknak és javaslom nézzenek körül az egykor szebb napokat látott DÉLI PÁLYAUDVAR tágabb területén,mert most nagyon elhanyagolt és talán lehetne ott kezdeni valami ilyen értelmes beruházást.”
 • 3. KáTi 2009. július 22. 07:52
  „Persze, hamis nosztalgia, hiszen az erőltetett iparosítába döglöttünk bele és mégmost is ennek a következményeit nyögjük. Viszont ne feledkezzünk meg arról, hogy egy egéz nemzedék fiatalkoráról, kádári gondtalanságáról, lombik-biztonságáról, de végsősoron biztos megélhetéséről beszélünk. Ez szerintem az a helyzet, amikor az igazság többoldalú és a kommunistázóknak épp úgy nincs igazuk, mint a "kádári nosztalgiázóknak"”
 • 2. BLA 2009. július 22. 07:36
  „Milyen jo kis ipar volt!!!! A lyukas fittingek, amibol spriccelt a viz, a jo kis biztonsagi ovek, amivel elobb felakasztotta magat az ember mint bekapcsolta. Jaj es a szonyegek!!!!! Most is erzem a jo es kellemes allergiat okozo szagat. Az egyenszag a hazgyari lakasokban. Nagyon franko volt. Szerintem nem valtozott semmi, munka es termeles nem volt akkor sem, most sem. Csak a sok proli nem tud reggel hatkor palinkazni az SKV boltjai elott. Nem is dudalnak mar jaj-jaj-jaj! Sok Pavlov kutyai mire jon meg az etvagy most? Na es a lenin kepek. Nem szabad elfelejteni a multat! Sot meg az iskolakban is tanulhatjak az onokak milyen nagy barom volt nagypapa.”
 • 1. FREDDY/S 2009. július 21. 19:28
  „Ha Sopronnak már ipara nincsen, legalább az emlékei okozzanak örömet az itt lakóknak, mert ezt majd oktatni is lehet, hogyan sikerült így fejleszteni, nemde...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halpusztulás: a magyar oldalt nem érintette

Fertő tó - A Fertő tó magyar oldalát nem érintette az osztrák oldalon hétfőn észlelt halpusztulás… Tovább olvasom