Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Megfúrták - Fertőszentmiklósról érkezik az ivóvíz Sopronba

Öt új kutat fúrnak Fertőszentmiklós térségében. A tervek szerint az innen nyert vizet Sopron, illetve Pomogy (Pamhagen) és Hasfalva (Haschendorf) felé továbbítják.

Napokon belül elkezdődhet az öt új kút fúrása Fertőszentmiklós térségében. A Sopron és Környéke Víz és Csatornamű Zrt. a szükséges engedélyeket már beszerezte. Ezzel együtt a már meglévő, de használaton kívüli 24 kútból 18-at eltömedékelnek.

- A kivitelező várhatóan novemberre végez a munkálatokkal - mondta el a kisalfold.hu-nak a helyszínen Kárász Tibor, a vízmű vízellátási üzemmérnökségének vezetője. - A kútfúrási munkák ezen szakaszában az öt kútból tízezer köbméter/nap, a második ütemben további nyolcezer köbméter/nap víz kinyerése a cél.


Új kutakat fúrnak - a vizet Sopronba és Pomogyba vezetik. Fotó: Magasi
Új kutakat fúrnak - a vizet Sopronba, valamint Pomogy és Hasfalva felé vezetik. Fotó: Magasi

A kivitelezésre kötött szerződés tartalmaz egy, az öt kút megfúrását követő négy hetes próbaszivattyúzást és modellszámítást is. Ebből a vizsgálatból derül ki, hogy a vízbázisból a szükséges vízmennyiség kitermelhető-e. Amennyiben igen, akkor a kútfúrás II. ütemére is itt kerül sor. Ha nem, akkor a további fúrásokat Pinnye térségében végzik el.

Mint ismeretes, az ivóvíz szolgáltatás fejlesztése érdekében soproni önkormányzat, a Sopron és Környéke Víz és Csatornamű Zrt., valamint az Észak- és Közép-Burgenlandi Vízmű Társulás egy közös uniós pályázatot nyújtott be, és nyert el közel 3,3 millió eurót.

A Pannon-Fertő régió határon átnyúló vízellátás fejlesztése című projekt új vízkészletek feltárását és azok az ellátásba való bevonását, új vízvezetékek megépítését, vízvezetékek bővítését, valamint tározó medencék, és szivattyútelepek létesítését tartalmazza.

A kutakról

Az öt új kútból három 150 méter, kettő 250 méter mély lesz. A régi kutakat még 1994-ben állították le. A víz egy részének vas-ion tartalma várhatóan határérték felett lesz, ezért azt vastalanítani kell majd.


Mindezek lehetővé teszik, hogy az Észak-Burgenlandi Vízmű Társulás a Fertőtől nyugatra eső területről vizet juttasson el Sopron térségébe. Továbbá összeköttetést hoznak létre a magyar oldal és Pomogy (Pamhagen) között. Azaz Magyarországról a Fertő-zugba és tovább Nezsider (Neusiedl) irányába lehet majd vizet juttatni.

A mostani uniós pályázat a vízkutatást, az új vízbázis létrehozását, valamint a művek megépítéséhez szükséges engedélyezési tervek elkészítését fedezi.

A rendszerek összekötésével mindkét országban elkerülhető a meglévő vízbázisok kapacitás feletti kihasználása, biztosítható a térségben rendelkezésre álló vízkészletek hosszú távú védelme. A nyári csúcsfogyasztási időszakokban pedig kisegíthetik egymást.

Olvasóink írták

 • 5. dzsi 2010. szeptember 02. 10:50
  „<moderálva>
  Velünk ezt is meg lehet tenni: csak Dániában fizetnek többet a vízért az egész világon!

  Skandalum, amit csak a magyarokkal lehet megtenni: a világ egyik legnagyobb édesvízi készletén ülünk, és nálunk a világon a 2. legmagasabb a (csap)vízdíj (Dánia után, ahol még a szennyvíztisztítás díja is benne van az árban). Madridban vagy Rómában, ahol gondolom kevesebb a víz, ott negyed ár...”
 • 4. Admin 2010. szeptember 01. 21:22
  „Vajon milyen tanulmány előzte meg a beruházást?
  Köztudott dolog, hogy a vízárak emelkedésének egyik oka az, hogy egyre kevesebb víz kerül felhasználásra, vagyis évről évre egyre kevesebb víz kitermelésére van szükség Magyarországon. Ausztria az egy másik téma.”
 • 3. dzsi 2010. szeptember 01. 17:44
  „info2009*

  Ha elolvastad a cikket,valószínü ezt is olvastad:"Észak-Burgenlandi Vízmű Társulás a Fertőtől nyugatra eső területről vizet juttasson el Sopron térségébe"!Célszerübb nekünk onnan kapni,mint Győrböl építenék ki.Ezáltal az osztákoknak is célszerübb 15km-ről kiépíteni,mint 70km-ről mondjuk semmering-ről..
  De ez számodra bonyolult..”
 • 2. info2009* 2010. szeptember 01. 14:21
  „Miert kell az osztrakoknak a magyar ivoviz. A Semmering latja el az egesz Becset. Ha az nem eleg Burgenlandba, akkor fujanak a sajat tersegukben. Nem. Eloszor kiszivjak a magyart. Megorult a magyar vezetes, hogy engedi az ivovizet ki az orszagbol? Nehany ev es dragabb lesz mint az olaj. Miert nem kert EU-s penzt csak Sopron erre? Miert nem ker EU-s epnzt Sopron bicikliutakra, Balf furdo fejlesztesre, utak epitesere stb. Ez a kerdes? A magyar iviviz keszlet nemzeti vagyon.”
 • 1. IkvaHírLACEE 2010. szeptember 01. 10:36
  „"a vizet Sopronba, valamint Pomogy és Hasfalva vezetik." ^^”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gulyásnap: Sopron vitte el a pálmát

A vidéki városok közül Sopron vitte el a pálmát a hétvégén rendezett I. Országos Nemzeti… Tovább olvasom