Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Matek érettségi 2011 - A számolósabb feladatokból többet vártak a diákok

A fertődi Porpáczy-iskola két, végzős diákját és matematika tanárát kérdeztük az érettségiről. Mint megtudtuk, a gondolkodtatóbb feladatok okozták a legtöbb ˝bosszúságot˝.

Az érettségi első része könnyű, a második nehéz volt

A Porpáczy Aladár ÁMK végzős tanulója, Kreiter Gabriella portálunk érdeklődésére elmondta:

- A kettes szintet egyszerű volt elérni az érettségi első részében, én összességében négyes körüli szintre értékelem a teljesítményemet. A további pontokért ugyanis többet kellett dolgozni, a második rész már magasabb szintű feladatokat tartalmazott, sok részfeladattal.

- Legegyszerűbben a függvényes számításokat tudtam megoldani, inkább azokat a feladattípusokat szeretem, amik kevesebb gondolkodással, gyorsan ˝elvégezhetőek˝. A statisztika többször is előfordult, más-más feladatoknál. Az időbe bőven belefértem, általában gyorsan dolgozom, így még át is tudtam nézni a munkámat - fogalmazott Gabriella.

Osztálytársa, Polgár János is úgy gondolja, az első rész könnyű volt, a másodikban már nehezebb, összetettebb feladattípusok jelentkeztek.

- Nagyobb hangsúly helyeződött azokra a feladatokra, amik gondolkodtatóbbak, időigényesebbek. Ellenben én inkább az egyenleteket, statisztikai feladványokat oldottam meg könnyebben. Az időbe belefértem, s összességében négyesre értékelem a tudásomat, de bízom benne, hogy az ötös is meglehet - mondta portálunknak János.

 Matek írásbeli érettségi 2011 - megoldások itt >>


˝Volt olyan feladvány, ami első ránézésre ijesztőnek tűnhetett˝

Kincses Miklós, az iskola matematika tanára elmondta, az első rész jól reprezentálta a középiskolai tananyagot.

- Egy alapvető matematikai tudással a gyengébb képességű tanulók is - vélhetően - elégséges szintre tudták hozni a feladokat a rendelkezésükre álló 45 perc alatt.

A második rész első feladata időigényesebb volt, s sok buktatót tartalmazott, annak B része is inkább a jobb képességűeknek kedvezett. Volt olyan feladvány, ami első ránézésre ijesztőnek tűnhetett, ám ha a diák nem rettent el tőle, akkor kevesebb idő alatt sok pontot ˝nyerhetett.˝

Olyan feladattípusok is előfordultak, ami nem vagy kevésbé a konkrét matematikai információra, számolásra volt kiváncsi, inkább gondolkodtatott. A jó kombinációs képességekkel rendelkező diákok vehették könnyedebben ezt az akadályt - fogalmazott Kincses Miklós, majd hozzátette:

Összességében az érettségi első része egy árnyalattal könnyebb volt a tavalyinál, míg a második rész hasonló jellegű, egy-egy részletében talán nehezebb, mint az elmúlt évben.

A második rész első feladatának - a feladatsort készítők helyében - egy kevésbé gondolkodtató, nem annyira időigényes egyenletrendszert választottam volna, ami kicsit ˝megnyugtatja˝ a diákokat, s biztosabbá teszi őket a továbbiakban. Mindezekkel együtt reméljük, diákjaink sikeresen teljesítették a matematika írásbeli érettségit.

A nyitókép illusztráció. Fotó: eduline.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandszezon Sopronban: májusban már csobbanhatunk

Várhatóan május 21-én indulhat el Sopron térségében a strandszezon – tájékoztatott dr. Ács… Tovább olvasom