Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Más hanyagsága ölte meg a lányt Sopronban

A lakástulajdonost terheli a felelősség a Győri Törvényszék szerint, az ő gondatlansága vezetett egy húszéves lány halálához Sopronban. B. Barbara szén-monoxid-mérgezésben halt meg két évvel ezelőtt, egy hatósági engedély nélkül kialakított lakásban.

Egy év tíz hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítéltek egy nyugdíjas ügyvédet, dr. V. Lászlót, aki engedély nélkül két lakássá alakított egy üzlethelyiséget, s átszereltette a fűtési rendszert. A bíróság megállapítása szerint emiatt s az egyébként „kontár" szerelési munkának köszönhetően – halt meg a húszéves B. Barbara szén-monoxid-mérgezésben.

A szakhatóság úgy tudhatta, hogy üzlethelyiség működik a soproni, belvárosi házban, ott egy nyílt égésterű Metano Red hősugárzó, ami 3600 watt teljesítménnyel melegíti a boltot, s kevés égésterméke a gyakorta nyíló bejáraton át távozik. Ám egy-két hónappal a műszaki átadás után dr. V. László változtatott a helyiség funkcióin, leállásokat alakíttatott ki, bővítési munkát végeztetett, engedély és terv nélkül, miközben a szakhatóság a gázszerelésről sem kapott bejelentést.

Egy mára elhunyt soproni gázszerelő kivitelezése nyomán a fogyasztói vezetékre több csap került, s a vezetéket továbbépítették a másik helyiségbe.

Bekerült egy Parapet konvektor, egy modul tűzhely, egy vízmelegítő s végül a 3600 watt összteljesítmény helyett 29.850 wattnyit telepítettek, amivel a lakásokban élők oxigénjét szívta el a rendszer. A vízmelegítő készülék kémény nélkül működött, vízszintes cső vezetett ki a falon. És ha a közismerten szeles Sopronban az áramlás megváltozott, végzetes lehetett a visszaáramlás.

Ez kilenc éven át nem derült ki. Érvelt is ezzel a vádlott, mire a vád képviselője leszögezte: ez csupán isteni szerencse. Ám a 20 éves B. Barbara – élettársa szerint – zuhanyzás során lett rosszul 2011. október 19-én este. A gyanús csend okát kutatva a férfi felment a galériába, addigra a nő otthoni ruhában feküdt az ágyon.

A mentők telefonon adtak a kétségbeesett hívónak tanácsokat, s hamar a helyszínre értek, de a lány életét nem lehetett megmenteni. Mindeközben a hasonlóan kialakított másik kis lakásban is éltek albérlők – derült ki a bíróságon –, a szolgáltató pár héttel később kapcsolta ki a gázt.

A mentők telefonon adtak a kétségbeesett hívónak tanácsokat, s hamar a helyszínre értek, de a lány életét nem lehetett megmenteni.

V. László sok mindent terhelne a már elhunyt szerelőre, aki munkájának eredményét egyébként a törvényszék is bírálta.

Az azonban biztos, hogy itt csak egy vádlott van, aki azt azért jól tudta: engedély nélkül alakítja lakássá az üzletet, nem beszélve a fűtési rendszerről. Elmondta: ha még az emiatti gondatlanságát el is ismeri, azt már nem, hogy a sértett halálát ez okozta volna. Szerinte földgázmérgezésben halt meg a lány, s megpróbálta bizonygatni a tanúskodó élettársnak, hogy a franciaágy becipelése közben sérülhetett meg a vezeték.

Dr. Németh Csaba tanácsa egy év tíz hónap fogházra ítélte a férfit és négy évre felfüggesztette büntetését. Az ügyész ezt tudomásul vette, a védelem három nap gondolkodási időt kért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itthon vagy! - Sopron a közösségi élményre épít

Külön öröm a számunkra, hogy Szent Mihályhoz kapcsolódik a kormányzati kezdeményezés, hiszen ő a város védőszentje - mondta Kuslics Balázs. Tovább olvasom