Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Május, pünkösd, fagyosszentek

Május neve a római termékenység istennőjének, Majának a nevéből ered. Sok helyen pünkösd havának is hívják. Májusban több ünnepet, jeles napot tartunk számon, és sok népszokás is kötődik május napjaihoz. Ezekből szedtünk össze egy csokorra valót.

Májusban állítanak még ma is sok helyen májusfát a legények a lányos házak előtt, hogy így is kifejezzék szerelmüket. A májusfa a természet újjászületésének a szimbóluma is, a díszes fácskát a székelyek jakabfának, hajnalfának is nevezik. A májusfához való fát a legények éjszaka vágták ki az erdőn, feldíszítették szalagokkal, virágokkal, tojással, borral, és a lányos házak elé állították. Ezzel adták a falu tudtára, hogy melyik lány tetszik nekik. Néhol a házakat is felékesítették zöld lombokkal. Sok helyütt pünkösdkor kitáncolták a fát, azaz kidöntését mulatságokkal, tánccal ünnepelték.A források már a XV. században is említik ezt a szép szokást, de eredete valószínűleg még régebbi. A májusfaállítással a római pogányok a termékenység istennőjét és a természet virágba borulását ünnepelték. Ezeknek a több napig tartó fesztiváloknak utóda a majális.

Flórián napjához (május 4.) is tartozik néphagyomány. A tűzoltók védőszentje a mai Felső-Ausztriában született a III. században. Római katonából a parancsnoki posztra emelkedett. A monda szerint egymaga hatalmas erdőtüzet fékezett meg, megmentve ezzel társait a biztos tűzhaláltól. A keresztényüldözés idején fellázadt a hatalom kegyetlenkedései ellen. Börtönben sínylődő katonái mellé állt. Amikor megtagadta az áldozat bemutatását a római isteneknek, kegyetlenül megkorbácsolták, majd a császár parancsára 304. május 4-én kővel a nyakában az Enns folyóba vetették. A néphagyomány szerint a Flóriánkor vetett bab kisül.

Pongrác, Szervác és Bonifác, ókeresztény vértanúk, ma már inkább fagyos szentekként ismertek. Időjárási megfigyelések kötődnek ezekhez a napokhoz. Május 12-13-14-én ugyanis általában az egyébként meleg májusi időjárás hirtelen hűvösre fordul, nem ritkák az éjszakai fagyok is. A gazdák a kertekben a gyümölcsfák mellett füstölnek, hogy a már virágba borult fákat megvédjék. A melegkedvelő zöldségeket, uborkát, paradicsomot, virágpalántákat csak a fagyosszentek után ültették el, s ma is érdemes hallgatni a régiek tanácsára.

Nepomuki Szent János napján (május 16. ) a cseh vértanú szobrainál tisztelegnek. Ezeket általában víz közelében állítják fel, ugyanis a vértanú a hajósok, vízimolnárok védőszentje. Egyes helyeken szobrát zöld ágakkal, gyertyákkal feldíszítették, hajóra vitték és vízi körmenetet tartottak a tiszteletére. Ez volt az ún. Jánoska-eresztés.

Eleink megfigyelték, hogy a szőlő Ivó napján (május 19.) szokott elfagyni.

Orbán (május 25.) a szőlősgazdák, kádárok, kocsmárosok védőszentje. Sajnos ezen a napon is gyakori a hideg éjszaka, ami a szőlőnek különösen ártalmas, ezért a szőlőben szobrokat emeletek neki, illetve ezen a napon a szőlőtermő vidékeken szent misét tartottak tiszteletére. Ha fagyos idő járta, besározták a szobrát, szép időben pedig felvirágozva hordták végig a szőlőkön.

Pünkösd az egyház számára az öröm ünnepét jelenti, a napot hosszú idő óta virággal köszöntik Európában. A régiek ilyenkor megálltak egy napra, hogy felkészüljenek az előttük álló, komoly munkákkal járó nyári időszakra. Köszöntötték az új életet, imádkoztak a bő termésért pünkösdkor, a húsvét utáni 50. napon. A lányok és asszonyok ilyenkor bíborvörös ruhában jelentek meg a templomban, a férfiak felöltötték ünneplőjüket. Az esti mulatságon pünkösdi királyt választottak, a legszebb lány lett a királyné. A pünkösdi királyválasztás amolyan legényvirtus volt, lovas versennyel, tűzugrással, tekézéssel. Aki a legügyesebbnek bizonyult, egy évig ingyen ihatott a falu kontójára és minden mulatságra hivatalos volt.

Olvasóink írták

  • 1. lolita 2009. május 16. 14:36
    „Kar hogy elavult ez a szep szokas ami igazi szep ünnep lehetett!Azok a szep idök,hol vagytok???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnhet a gyakorlati képzés az új adócsomag miatt

Hétfőn a tanulószerződéseket is érintő adócsomagról szavazott a parlament. A képzőhelyek kevesebb… Tovább olvasom