Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Külföldön vállalnak munkát

Sopronban egyre több aneszteziológus, radio- lógus és pszichiáter vállal külföldön munkát.
A helyi egészségügyi ellátás bizonyos területein már érezteti hatását az orvosok külföldi elhelyezkedése.

– Az elmúlt évek folyamán a soproni egészségügyből legalább három radiológus, két pszichiáter és egy altatóorvos helyezkedett el külföldön – tudtuk meg dr. Hajas Árpádtól, a Magyar Orvosok Szövetsége helyi elnökétől.

A gyermekneurológiai szakrendelés ennél is hosszabb ideje szünetel Sopronban. Igaz, innen az orvos nem külföldre, hanem hazánk más városába költözött. Az újraindítás érdekében tett lépések pedig mindmáig eredménytelenek maradtak.

Nehéz évek következnek?

Dr. Hajas Árpád hozzátette: mindettől függetlenül a soproni Erzsébet-kórház azon intézmények közé tartozik, ahol még nem öltött nagyobb méreteket az orvoselvándorlás. A felszabaduló státusokat rezidensekkel (orvosgyakornokokkal) képesek betölteni, ám valószínűleg a helyzet – a hazai egészségügy anomáliái, no meg Ausztria közelsége miatt – romlani fog. Nagy kérdés, mikor veszik irányukat Nyugatra tömegesen a soproni orvosok. Akik már elmentek, diszkréten intézték ügyeiket; nem verték nagy dobra, hogy rövid időn belül tíz–tizenötszörös fizetésért fognak dolgozni.

Csak a kormányzat orvosolhatja

– A „lassú víz partot mos" alapon, a hazai egészségügynek beláthatatlan következményekkel kell szembenéznie néhány éven belül, ha felerősödik az orvoselvándorlási folyamat – nyilatkozta lapunknak dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, peresztegi háziorvos. – A külföldön a hazainál többszörös bérért munkát vállaló orvosok anyagi és erkölcsi megbecsülésének kedvező tapasztalatai felerősíthetik a folyamatot. Tudunk olyan példát, hogy egy soproni pszichiátert svéd nyelvre taníttatott meg a svéd állam, hogy az ottani praktizálásnak ne legyenek objektív akadályai. Az elvándorlás megállítása financiális kérdés és ez kormányzati feladat.

„ Fapados" hétvégi ügyeletek

Dr. Éger István egy újfajta munkavállalási gyakorlatról is beszámolt. Keresett szakmákban akadnak olyan orvosok, akik „fapados" ügyeleteket vállalnak hétvégenként külföldön, főleg Angliában. Pénteken repülőre ülnek, szombaton és vasárnap ügyelnek napi tizenkét órát, hétfőn reggel pedig hazautaznak. Leszámítva a repülőjegy árát és minden más járulékot, költséget, egy-egy ilyen hétvégén kétszázezer forintot kereshetnek az orvosok. Ám sokan attól tartanak – és nem is alaptalanul –, hogy a hétvégi pihenés helyetti repülős ingázás fáradalmai óhatatlanul is lecsapódnak a hazai egészségügyi ellátás mindennapjaiban.

Jó hírnév igazolása és zöld az út

Dr. Éger István MOK-elnök tájékoztatása szerint az elmúlt esztendőben meghaladta az ötszázat azoknak az orvosoknak a száma, akik úgynevezett „jóhírnév-igazolás" iránt nyújtottak be kérelmet a kamarához. Ebben a MOK állítja, hogy az illető orvos nevéhez sem szakmai, sem etikai vétség nem fűződik. A magyar orvosi diploma ugyanis „helyből" EU-oklevél: nincs szükség honosításra külföldön, az illető azonnal munkába állhat. Főképpen a fiatalabb korosztályba tartozó szakemberek – altatóorvosok, radiológusok, pszichiáterek, kórboncnokok és az alapellátó orvosok – a keresettek külföldön. Ugyanakkor van rá példa, hogy osztályvezető főorvos is külföldön keresi a boldogulást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker a Művészetek Palotájában

Nagy sikert aratott a Petőfi Színház társulata Budapesten a Művészetek Palotájában. Tovább olvasom