Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Közepes szezont zárnak a méhészek

Régió - Erősen közepes szezont zárhatnak a térségünkbeli méhészek. A méz minősége jó, az értékesítési árak viszont évek óta stagnálnak.
Idén fellélegezhettek a méztermelők. Ebben a szezonban ugyanis megállt az úgynevezett nyúlós költésrothadást okozó betegség terjedése. Tavaly viszont tömegesen kellett elpusztítani a családokat (Kisalföld, 2007. július 28., El kell égetni a méhcsaládokat).

– A napraforgó virágzása napokon belül véget ér, így a gazdák egy részének is befejeződik a szezon – mondta el Csonka István egészségügyi szakfelügyelő. – Utolsóként még a Hanságban borul virágba az aranyvessző. Ebből a növényből ritkán készül méz, az inkább a méhek átteleléséhez lesz fontos tápanyag. Összességében erős közepes évet zárhatnak a termelők, a minőség pedig jónak mondható.Az átvételi árak viszont évek óta stagnálnak. Egy kilogramm vegyes mézért négyszázötven forintot kínálnak, míg az akácméz kilogrammja hatszáz, a facéliaméz ötszázhúsz forintot ér. Ezen az árszinten a méhészetből megélni nem lehet, viszont rendszeres jövedelemkiegészítést jelent.

Térségünkben is akadnak olyanok, akik inkább fejlesztik a gazdaságukat. Az iváni Suedics Tibor újításként fakaptárház helyett Lengyelországból hozatott hungarocellházakat. A termelő azt mondja, ez az anyag jobban tartja a hőt, a tavaszi hőingadozásokat is jobban vészelték át a családok.

– Jelenleg ötven méhcsaláddal foglalkozom, de néhány éven belül szeretném elérni a százhúszat – tette hozzá Suedics Tibor.

– A szaporítás miatt a napraforgót kihagytam. Az olajos növény megviseli a fiatal méheket és nem szerettem volna kockáztatni.

Olvasóink írták

  • 1. Volt méhész 2008. július 23. 19:19
    „Túlzott megfogalmazás - de a "dinnyeháború" is sok részletet hozott ebből napvilágra - kereskedelmi "maffia" garázdálkodik az országban. Ez a nálunk termelt mézre is érvényes, mert nem elég, hogy a 600 Ft-ért vásárolt akácmézet 1200-1600Ft-ért árusítják, ugyanakkor még hamisítják is. Nem lehetne e terméknél is rövidre zárni ezt a "túlnyújtott" kereskedelmi láncot?
    Mondjuk 800 Ft-ot kapna a termelő és mi fogyasztók 1000 Ft-ért hozzájuthatnánk a "magyar termék" finom akácmézhez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskapu a rendeletben?

Sopron - A rokkantparkolókártya-igénylők mintegy tíz százalékánál nem tartják indokoltnak a kiadást… Tovább olvasom