Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Köszöni, jól megvan a Soproni kékfrank

Bár sokan kételkedtek sikerében, de egyre szélesebb kör használja a Soproni kékfrankot, olyannyira, hogy a példa ragadóssá vált: több régióban, így a Balatonon is készülnek a helyiek hasonló, saját pénzt bevezetni.

„A helyi pénzek elterjedését a magas tranzakciós költségek és a várt hatások elmaradása miatt nem tartjuk valószínűnek (a nemzetközi tapasztalatok alapján sem)" – állt a közelmúltban egy, a helyi pénzekkel foglalkozó Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmánynak „konklúzió" rovatában. Ehhez képest ugyanakkor a 2009-ben útjára indított Soproni kékfrank köszöni szépen jól van. Legalábbis erről számolt be lapunknak Perkovátz Tamás, a kékfrank kitalálója és a rendszert működtető Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet vezetője. Az persze igaz, hogy a jegybank által kibocsátott forintvolumenhez képest marginális mennyiség van a gazdaságban, egészen pontosan a régióban a kékfrankból – mondja Perkovátz - írja a nol.hu.

Az MNB adatai szerint törvényes fizetőeszközként 2464 milliárd forint cirkulált a hazai gazdaság rendszerében 2010 év végén, ehhez képest a Sopron környéki fizetőeszköz esetében néhány tízmillióról lehet beszélni. Csak ez alapján azonban butaság lenne leírni a 2009-ben életre hívott utalványrendszert. Mindezt jól mutatja, hogy az MNB véleményével ellentétben egyre nagyobb az érdeklődés iránta. Ma már folyamatosan érkeznek megkeresések a vállalkozások részéről, hogy csatlakoznának a szövetkezethez, így a kékfrank elfogadók köréhez. Éppen ez a legnagyobb vonzerő, hiszen bár a forinttal összevetve egy az egyben váltja a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet a kékfrankot, ám az elfogadóhelyek, amennyiben ezzel fizetnek vagy számolnak el nála, akkor változó mértékben 5-15 százalék közötti kedvezményt nyújtanak.

A teljes írás>>

Olvasóink írták

 • 9. igazember 2011. szeptember 24. 13:08
  „Még mindig sajnálom azt akinél a végen ottmarad.”
 • 8. bali00004 2011. szeptember 23. 18:46
  „7. Ovinkor
  hogy mi lesz....... agyvérzést kapsz ha igy hergeled magad:-))”
 • 7. Ovinkor 2011. szeptember 22. 22:42
  „6. bali00004 2011.09.22. 14:33
  Juj, mi lesz!

  Romos parasztház helyén takaros holland/német/osztrák stb. ház lesz.

  Végünk!”
 • 6. bali00004 2011. szeptember 22. 14:33
  „nem ide tartozik, tudom! de mivel volt a napokban egy cikk, hogy a külföldiek szívesen telepítenének ide vállalkozásukat, vagy területet vesznek. akkor ezt a linket nekik küldöm: http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=45392
  mert többen azt mondták, hogy milyen jó is ez! pedig itt csak bérelte a területet a külföldi állampolgár. mi lesz ha meg is veheti majd??
  mivel már nem találtam, meg az ehhez tartozó cikket, mertem ide tenni:-) remélem nem befolyásolja az itteni cikk hozzászólásait.”
 • 5. FREDDY/S 2011. szeptember 22. 11:28
  „A Titanicon is mondták, hogy nem süllyed el, de a jéghegyek másként döntöttek, nemde...”
 • 4. gall 2011. szeptember 22. 08:50
  „ujidok.... 10.000.ezer frankot adjanak ----olvasd ki,hogy mit írtál !-lol.-”
 • 3. Ovinkor 2011. szeptember 22. 07:36
  „Perkovátz Tamás köszöni, gyarapszik.”
 • 2. ujidok 2011. szeptember 21. 21:26
  „Azt javasolnám minden vállalkozónak akik ebben bent vannak, hogy csak egy évig minden hónapban, csak 10.000.ezer frankot adjanak alkalmazottaiknak béren felül.
  Nézzék meg egy év múlva mennyire pörgeti fel Sopron belső keresletét...
  Ha sikert akarnak ezzel, akkor ez a megoldás.”
 • 1. valamerre 2011. szeptember 21. 18:50
  „Szerintem meg küszködik:
  - amíg városi rendezvényeken kötelezően előírt fizetőeszköz, akkor ott valami sántít.
  - az Takarék által kínált 5.5%-os kamatból egy szövetkezetet és az alkalmazott rendszert fenntartani a forgalomban lévő pénzmennyiséget figyelembe véve nagyon nehéz lehet. Szerintem ezért próbálják eladni a rendszert egyre több helyen.
  - "regisztrált fogalomnak mintegy 80 százaléka vállalkozásokhoz, míg a fennmaradó tétel magánszemélyekhez köthető." - Így a lakosság között nem is fog elterjedni, ahhoz hogy talpon maradjon a lényeg lakossági elterjedésében van. Amíg a vállalkozó tagok egymás között használják a helyi pénzt csak pénzügytechnikai manőver.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Railjet-terelőszakasz lehet a GYSEV-vonalon - Próbajárat Sopronban - galéria

A GYSEV Sopron-Szombathely-Szentgotthárd pályája lehet az osztrák államvasutak Bécs és Graz között… Tovább olvasom