Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Költségvetési koncepció: Mit mutatnak a számok?

Bár, még sok a kérdőjel, az már bizonyosnak látszik, hogy a jövő év sem lesz könnyebb Sopronban, mint az idei. A költségvetési koncepciót elemeztük.

A soproni önkormányzat közgyűlésének novemberi ülésen elfogadták a jövő évi költségvetés koncepcióját. Az összeállítás során figyelembe vették az Országgyűlés elé terjesztett költségvetési törvény tervezet. S ebből már látható az irányvonal.

A már említett jogszabályon kívül jelenleg nem tudható, mi lesz péládul az oktatási intézmények sorsa, miként az sem, hogy adott esetben mely helyi bevételek kerülnek át a központi büdzsébe. Néhány elem azonban előre tervezhető: a pályázati bevételek, az áthúzódó kötelezettségvállalások, a dologi kiadások, valamint az adósságszolgálat.

Ezen rövid bevezető után nézzük részletesebben a koncepciót.

A beterjesztett költségvetési törvényjavaslat alapján jelen pillanatban a város az ideihez képest jövőre mintegy húszmillió forinttal kevesebb állami normatívára számíthat Tegyük hozzá, ezt a törvényt még nem fogadták el. 2012-ben a város folytatja az előző évben, években megkezdett fejlesztéseit, melyek esetében tervezett kiadások összege 3,2 milliárd forint, amelyhez kapcsolódóan várható támogatásértékű bevétel megközelíti a 85 százalékot.

A fennmaradó 15 százalék az önkormányzati önrész, amelynek biztosítása a 2012. év gazdálkodásának egyik feladata. Az előterjesztés szöveges részében megjegyzik, a város csak olyan pályázaton vesz részt 2012-ben, amelyhez meglesz a saját forrás. Ez azt jelenti, hogy olyan tenderen nem indul el az önkormányzat, amely hitel felvételével jár.

S ha már a hitel.

A város jövőre az ideinél magasabb összegű hitel felvételét nem tervezi. Ide kapcsolódik, hogy 2012-től az adósságszolgálat törlesztése már teljeskörű lesz. Mindezekhez kapcsolódóan összesen 1,7 milliárd forint fizetési kötelezettség várható. A teljes adósságállomány meghaladja a 18 milliárd forintot, amely már benne foglalja például a cséri hulladékprojekt miatt kibocsátott 2 milliárd forintos kötvényhez kapcsolódó önkormányzati kezességvállalás összegét is.

Az önkormányzat az intézményeinél idén többször is jelentős átalakításokat határozott el, ezekhez kapcsolódó megtakarítások a következő évtől jelentkeznek. Az anyag hangsúlyozza, hogy a közfeladatok ellátásának színvonala nem csökkenhet, figyelembe véve a feladatellátás hatékonyságát, takarékos gazdálkodást.

Az elfogadott koncepció tartalmazza: 2012. évben az önkormányzat a saját bevételek esetén a jogszabály adta lehetőségek kihasználásával, adószerkezeti változtatások véghezvitelével, továbbá a követelés behajtás eredményességének növelésével tervezzen.

A nyitókép illusztráció. Forrás: haon.hu.

Olvasóink írták

 • 11. FREDDY/S 2011. december 11. 05:39
  „Ha a közfeladatok minősége nem javul, akkor felesleges olyan nagy apparátust eltartani, mert csak rosszabb lesz minden. A kisemberek már nem tudják biztosítani felesleges létüket, nemde...”
 • 10. korosp 2011. december 10. 23:32
  „Akkor miért a vagyonosabbak fizetnek most kevesebb adót? Miért a tömegcikkek adóit emelik? stb. Lehet az ellenkezőjét kommunikálni, mint amit tesznek.

  Honnan veszik, hogy a nép nem veszi észre az ellentmondást?”
 • 9. Orfeusz 2011. december 10. 20:41
  „Recesszió van. Eszerint kell élnünk és fennmaradnunk. Nálunk gazdagabb országokat is megroggyantott az európai gazdasági válság. Túl kell élni az országnak és az állampolgároknak. Egyúttal a vagyonosabbaknak, a gazdagabbaknak nagyobb részt kell vállalniuk a terhekben. Szigorítani kell a vagyon és jövedelembevallás ellenőrzését, a pénzek a határon túlra síbolását.”
 • 8. korosp 2011. december 10. 20:28
  „´ugyanmáááá... Leírták, hogy a közfeladat ellátásának minősége nem változhat. Azaz a papír mindent biztosítani fog, a rettegő tanárok, kínjukban nevető igazgatók ezt jól tudják... Engem megnyugtat, hogy nem a fejlesztésekre, hanem a MŰKÖDÉSRE fognak hitelt felvenni...

  Amit sikerült kivédeni 2008-ban, abba rohanunk lehajtott fejjel... Annyira várom már azt, amikor egy FIDESZes parlamenti vizsgálóbizottság azt mondja, "hoppáhoppá Fodor Úr..." Saját hülye törvényeiket ők nem tudják és nem is akarják betartani.”
 • 7. érintett 2011. december 10. 18:29
  „Tisztelt Önk.! 2012-ben melyik óvodát és iskolát zárják be? Bocsánat: szervezik át.”
 • 6. DK 2011. december 10. 18:02
  „Cséri projekt halálos sebet ejthet a költségvetésen.
  Nem lesz más útvonal, mint megszorítás.”
 • 5. 1soproni 2011. december 10. 15:17
  „Ennek kapcsán egyszer már történt szemétdíj emelés, nem?
  Bár gondolom az nem jelent semmit.”
 • 4. látó 2011. december 10. 13:24
  „Ha nincs újabb hitelfelvétel, akkor a 2mrd-os kötelezettségvállalást a Cséri projekt kapcsán ,hogyan is kell értelmezni?????????? Konkrét kérdésem az "urakhoz" hány %-os szemét díj emelést jelent ez majd a földi halandóknak??
  A költségvetést ennél mélyebben nem érdemes elemezni, mert továbbra sem a valóságot mutatja!!”
 • 3. Ovinkor 2011. december 10. 11:55
  „Ez nem elemzés.

  A hitelállomány kezelhetetlen.”
 • 2. Franatic 2011. december 10. 09:52
  „Az a lényeg, hogy minden jobb lett és jobb lesz!”
 • 1. TancsKaszabell 2011. december 10. 07:50
  „Ez a lényeg kedves Soproniak !
  "Az egy főre jutó adósságállomány Győrben nem éri el a 100.000 forintot, míg Sopronban ez az összeg közelít a 300.000-hez."
  Pedig ha a Fidesz által fabrikált "forradalmi" törvénykezés érvényben marad ezt is számon lehet majd kérni azokon akik ezt az ártalmas "gazdaságpolitikát" jegyzik,Mit jegyzik..., évek óta művelik a városban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták Gödöllőn a GYSEV Sisi-mozdonyát - galéria

Felavatták, illetve forgalomba helyezték pénteken a gödöllői királyi váró előtt a… Tovább olvasom