Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Kivont termékek – sokan keresik a gyomirtókat

Számos növényvédő, illetve gyomirtó szert vontak ki a forgalomból az elmúlt esztendőben. A kiskerttulajdonosok most szembesülnek a problémával.

Sokan keresik azt a granulátumot, amely a temetőben a sír körüli gyomot pusztította el. Ezt csak ki kellett szórni, s egy évig nem volt gond. A szaküzletek eladói most széttárják a kezüket: nincs, tavaly kivonták a forgalomból és nincs helyette másik, hasonló hatású, egyszerűen kezelhető készítmény.

Németh Ferenc üzletvezető (balra). A vásárló Baán Vilmoséknak összesen 650 négyszögöl kertjük van. Nem gond a nagyobb kiszerelés, ők tíz-húsz literes mennyiséggel permeteznek. Fotó: G. M.
Németh Ferenc üzletvezető (balra). A vásárló Baán Vilmoséknak összesen 650 négyszögöl kertjük van. Nem gond a nagyobb kiszerelés, ők tíz-húsz literes mennyiséggel permeteznek. Fotó: G. M.

– A környezetvédelem jegyében 2003 óta az addig rendelkezésre álló gyomirtók, gomba- és rovarölők, valamint más kemikáliák mintegy harminc százalékát vonták ki az unió rendelkezésére. Főként azokat, amelyeket a környezetre és az emberi egészségre különösen ártalmasnak találtak – közölte Németh Ferenc, az egyik mezőgazdasági bolt tulajdonosa. – Ami a kis kiszerelésű kemikáliát illeti, nagy az igény.

Szerencsére egy-két cég azért készít még kiskerttulajdonosoknak zacskós, ampullás terméket. De az a baj, hogy a csomagoláson már csak a ˝nagyokra˝ gondoltak, a liter/hektár mérték van megadva. Miközben rengetegen vannak olyanok, akiknek csak száz négyzetméternyi vagy annál kisebb kiskertjük van: ez a hektár egy századát jelenti, vagy annál is kisebb területet. A folyadékok közül a csekélyebb mennyiséget még könnyebben lehet kimérni, ám a por és a granulátumok esetében nehéz egy-két grammal dolgozni, hogy pontos dózist kapjunk.

Olvasóink írták

 • 6. soproni 2010. április 21. 13:34
  „laccka. A térkő rései közül én kézzel szoktam kicsipegetni a gazt,de próbáld meg a sót.Ahol háziállat van,ott amugy sem ajánlatos gyomirtózni.”
 • 5. laccka 2010. április 21. 08:13
  „Azért az megnézem, hogy a térkő rései közül hogyan kapáljátok ki a gazt. Mert bizony az fel jön ott is és a ház tövében is. Ez csak egy példa arra, hogy nem mindenhol hatásos.
  Amúgy ki az az őrült aki a veteményest vagy csümölcsöst nem kapálja hanem gyomirtózza ;)”
 • 4. Dörgés 2010. április 20. 19:43
  „JÓ, jó.. De mit adok az anyósnak? (Csak vicceltem. Ő szokott kávét főzni nekem.. Lehet ő is ilyen gondban, van?) :-))))”
 • 3. soproni 2010. április 20. 15:37
  „A sírok körül mi sózni szoktunk,az is hatásos,de kapával sem tart sokig azt a pár métert kitisztítani. A kertemben még nem használtam permetezőszert és ennek ellenére gyönyörű egészséges almáim termenek. A kapa rendszeres használata szükségtelenné teszi a gyomírtók használatát.(szerintem).”
 • 2. Pogácsa 2010. április 20. 11:17
  „Egyetértek. Nagyon is helyes hogy betiltották bizonyos növényvédőszerek használatát. Sokan felelőtlenül, megfelelő védőfelszerelés nélkül használják.
  Konkrétan tudom, hogy volt még tavaly egy atkaölő szer, amit 2009-ben betiltottak, mert nagyon veszélyes idegméreg, sokan a leandereket permetezték vele a kertben, az udvaron..............
  Ha nem muszáj, ha meg lehet oldani máshogy is, akkor jobb kerülni az ilyen vegyszereket.”
 • 1. Hargitaigóbé 2010. április 20. 11:02
  „Van egy olyan kerti szerszám amelyet KAPÁNAK hívnak ! Nem ár sem az ember egészségére és nagyon környezetbarát !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értéktelen Sofa-részvények

Találkozóra készülnek a hajdani soproni gyár, az egykor nyílászárókat készítő Sofa volt dolgozói. Tovább olvasom