Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Kevés a békés megegyezés

Sopron - Soha nem volt annyira szükség a családok összetartozásának erősítésére, mint válság idején. Mégis egyre több a válóper, amelyek legnagyobb kárvallottjai mindig a gyerekek.
Sokak véleménye szerint a gazdasági válság egyfajta szakítópróbát is jelent a családok életében. Számos családban a megszokottnál is nagyobb nehézséget okoz a számlák és a megemelkedett törlesztőrészletek kifizetése, kiváltképp, ha a keresők közül valaki elveszti a munkahelyét. A józan ész – és leginkább a gyerekek érdeke – is azt kívánja, hogy ilyen helyzetben a legfontosabb szempont egy-egy család életében az érzelmi és az anyagi biztonság legyen, amely az összetartozás erejéből fakad. Ám a gyakorlat erre rácáfol.

Egyre többen fordulnak házasságuk felbontásáért a bírósághoz, s egyre kevesebben törekednek a békés megegyezésre.

– A legnagyobb kárvallott a gyerek, aki pedig semmiről sem tehet.

Dr. Tatár Ágnes bírósági elnök: A gazdasági válság egyre nagyobb hatással van a polgári peres ügyekre is.
Dr. Tatár Ágnes bírósági elnök: A gazdasági válság egyre nagyobb hatással van a polgári peres ügyekre is.

– Tapasztalatunk, hogy a gazdasági válság egyre mélyebben „begyűrűzik" a polgári peres területre is. Az emberek türelmetlenebbek és minden jogos, vagy annak tűnő fillérhez ragaszkodnak – részletezte dr. Tatár Ágnes, a Soproni Városi Bíróság elnöke. – Az év eddig eltelt időszakában 455 polgári per indult a soproni bíróságon kötelmi, öröklési, kölcsönszerződési, tulajdoni, illetve családjogi ügyekben. Viszonyításul: tavaly az első három hónapban mindössze 274 volt. A házasság felbontására idén 103 pár jelent meg a bíróságon, 2008 hasonló időszakában 90 ügyet regisztráltunk. Még riasztóbb a kép, ha tudjuk, 2008-ban összesen 384 bontópert kezdeményeztek. Noha a bíróságnak kötelessége a békítés, a hozzánk forduló párok alig öt százaléka hajlik a jó szóra s próbálja meg rendbe hozni a házasságát. Emelkedik a gyerektartási ügyek száma is. Akadnak, akik munkahelyük elvesztése miatt kérték, csökkentett összeget fizethessenek gyermekük után. Az is igaz, van olyan munka nélküli szülő, aki Ausztriában dolgozik, mégis pert kezdeményezett a kevesebb tartásdíj megítéléséért. Ilyenkor a másik szülőnek kell bizonyítania, elvált házastársa igenis jó anyagi körülmények között él.

– A vagyonmegosztási ügyek is nehezebbé váltak s két végletben csúcsosodnak ki: amikor több száz millió forintos vagyonok elosztásáról kell dönteni, illetve amikor gyakorlatilag szinte a „semmiről". Mindkét esetben gyakran találkozunk ingerültséggel, vádaskodással, a megegyezésre való legcsekélyebb hajlandósággal. Úgy érezzük, mindebben a gazdasági válság hatása is közrejátszik.

Olvasóink írták

  • 2. Orfeusz 2009. április 02. 10:56
    „Határozottabb és gyorsabb bírósági munkára van szükség! Nem szabadna egyes ügyeket évekig elhúzni! A bírókat meg kell fizetni és a létszámukat is emelni kell. Öreg ügyvéd barátom elmondása szerint egykor a bíróknak hihetetlenül nagy tekintélyük volt, a szavuk törvénynek számított. Ma a peres felek sokszor úgy viselkednek a bíróság előtt, mintha egy kocsmában lennének. Persze az ügyvédeknek is lenne mit tenniük,
    sokszor felkészületlenek, rendezetlenek. Civil ruhában jelennek meg a tárgyalásokon. Nézzék meg az
    angolszász jogrendszert! Ott nem lehet linkeskedni, összevissza beszélni!”
  • 1. lolita 2009. április 02. 10:09
    „Nem ertem miert nem lehet bekesen elvalni egymastol ahol a gyermek nem lehet szenvedö alany!Valamikor szep volt ugye?Ha mar szep nem lehet egy valas de legalabb emberseges modon kellene lezarni ,ha mar nem müködik egy kapcsolat ,hazassag.Vagyonmegosztas? Hat igen ez nagy ur ezert harcolnak sokan de a vegen törveny eldönti.es a tapasztalatom a nök nagyon kapzsik ilyen esetben.Sok elvalt nöt ismerek akik kasziroznak mert felesege volt,es negyedet nem tett bele a hazba lakasra.Az hogy valaki külföndön dolgozik az nem jelenti azt hogy jol is el,nagy calogas ha igy gondolkodnak sokan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett a kukásautó

Sopron - Lomtalanításból származó szemét gyulladt ki tegnap reggel szállítás közben a kukásautóban. Tovább olvasom