Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Kényszermunkások emlékére Balfon: A diákok ne legyenek kirekesztőek

Középiskolások is részt vesznek az idén az egykori balfi kényszermunkások emlékére szervezett úton.

A szervezők ezzel azt szeretnék elérni, hogy a diákok ne legyenek kirekesztőek, antiszemiták vagy rasszisták a társaikkal szemben.
A budapesti Holokauszt Emlékközpont az MTI-vel azt közölte: a második világháború végén, 1944. december 4. és 1945. március 31. között Sopron vidékének egyik legnagyobb munkatáborát létesítették Balfon. Az oda hurcolt zsidó és keresztény kényszermunkásokkal, munkaszolgálatosokkal és más foglyokkal építtették fel az akkori német-magyar határvidéken a Südostwall (Délkeleti Fal) erődrendszert.

Mint hozzátették, a balfi táborban mintegy ötezer honfitársunk vesztette életét. Emlékükre 2008 óta a Holokauszt Emlékközpont, a Budapesti Holokauszt Intézet és más intézmények horvát, osztrák és szlovén szervezetekkel közösen minden évben december 4-e körül különböző megemlékezéseket szerveznek. E naphoz köthető ugyanis a leghíresebb áldozatok - Szerb Antal író, a költő Sárközi György és az esszéíró Halász Gábor - meggyilkolása.

Az idei emlékútra csütörtök reggel a Holokauszt Emlékközponttól indul a busz. Az út során felkeresik az abdai Radnóti-emlékművet, majd megemlékezést tartanak a balfi emlékhelyen, ahol a kitelepítettek emlékművére koszorút helyeznek el. A művelődési házban filmvetítést tartanak, s az út résztvevői szemtanúkkal, túlélőkkel is találkozhatnak.
Az idei emlékút keretében osztrák és magyar középiskolások is találkoznak majd, hogy megosszák egymással, a hazájukban milyen megemlékezéseket tartanak, és lássák: az egykori deportálások és tömeggyilkosságok "gyakorlatilag a rasszizmus és antiszemitizmus végállomását jelentik" - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Január 15-én választanak Fertődön

Január 15-re tűzték ki a fertődi időközi helyhatósági választás időpontját. Csütörtökig minden szavazópolgár kézhez kapja az ajánlószelvényét. Tovább olvasom