Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kell-e még a kárpitos?

Sopron - Mostanában a hiányszakmák között szerepel a kárpitosmesterség. Pedig korábban biztos megélhetést nyújtott művelőjének, a nagycenki Marton Ferencnek is. A nehézségekről vele beszélgettünk.

Marton Ferenc apja kályhás-fazekas mester volt. Anyja szomorú lett, amikor kiderült, hogy Ferenc is iparosnak készül. A szocializmusban ugyanis a maszekokra a rendszer ellenségeiként tekintettek. Mindig találtak alkalmat arra, hogy újabb adót vagy büntetést rójanak ki rájuk. A kisebbik Marton fiú mégis kárpitosnak jelentkezett. Iskolába járt, utána a műhelyben volt estig. Folyton kérdezett a mesterétől, minél többet meg akart tudni a szakmájáról. Miután végzett, a szőnyeggyárban, majd a posztógyárban alkalmazták. Kárpitosként először a soproni Lövér Szállodában bontakozhatott ki, itt volt a következő állása. Először munka mellett maszekolt, majd főállású engedélyt váltott. Az asztalosságból is levizsgázott és kárpitos-mesterlevelet szerzett.

Sopronban bérelt műhelyt, mert vidéken nem volt munka és autója sem, amivel hazavihette volna Nagycenkre a bútorokat. Eleinte alig keresett, fel kellett találnia magát. Elővette asztalostudását és tervezésbe fogott. Meggyőzte a háziasszonyokat, némi átalakítással modernebb lesz a bútoruk. Ez fellendülést hozott, de jól keresett a bizományiban is, ahol a lomtalanításkor összeszedett, felújított heverőket értékesítette.

Marton Ferenc ma már nem készít bútorokat, csak javítással és restaurá-
Marton Ferenc ma már nem készít bútorokat, csak javítással és restaurá-

Később vásározott, szájról szájra terjedt a hír, hogy a soproni kárpitosnál milyen szép szekrénysorok, ülőgarnitúrák kaphatók.

– Magam terveztem és készítettem ezeket, a többi kárpitos nem jelentett konkurenciát. Még Körmenden is keresték a bútoraimat – emlékezett.

A rendszerváltásig ment az üzlet. Hónapokra előre volt munkája, naptárba jegyezte, mikor hol várják. Aztán sorra szűntek meg a munkahelyek, kevesebben vettek bútort és kárpitost sem hívtak. Áthúzás helyett plédekkel takarták le az elnyűtt szövetet.

– Ma még nehezebb a verseny, mindenki áruházban, hitelre vásárol. Gyártással már nem foglalkozom. Javítás még akad és restaurálást is vállalok. Nyugdíjba készülök, hogy legalább járulékokat ne kelljen fizetni. De míg fel tudom emelni a kezem, dolgozni fogok, mert imádok alkotni.

Hol tanítják a mesterséget?

Marton Ferenc korábban vállalt tanulókat is, ma már csak a fiával dolgozik. Kárpitosokat Sopronban a Tóth Antal utcai iskolában képeznek, a rokonszakmákat (bútorasztalos, bútorműves, bútoripari technikus) a Handlerban oktatják.


Olvasóink írták

  • 1. Je.Ta. 2009. március 09. 11:24
    „A Csengery u. es Batsanyi u. sarkan is volt vagy van meg egy karpitos!
    A kepröl nezve meg ugy latom,hogy ö az.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Optimistán várják a jövőt

Pusztacsalád - A szűkös költségvetés ellenére is optimistán néznek a jövőbe Pusztacsaládon. Tovább olvasom