Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Jogosan jár a túlszolgálati pénz a tűzoltóknak

Győr-Moson-Sopron - A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a heti 48 óra felett ledolgozott túlszolgálati idő után is jogosan jár a pénz a tűzoltóknak. Így a korábban megindított munkajogi perek oka fogyottá váltak.
Az Önkormányzati Minisztérium nem vitatja tovább a tűzoltók túlszolgálati idejét, és a lehető leggyorsabb megoldásra törekszik ezek kifizetésénél – jelentette ki Jauernik István, a tárca államtitkára csütörtökön. A Legfelsőbb Bíróság (LB) felülvizsgálati döntése értelmében a munkáltatóik ellen pereket indító tűzoltók 2004. május 1-jétől alappal igényelték a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minősítését és az ennek megfelelő díjazás kifizetését. Ezért a hivatásos önkormányzati tűzoltók jogszerűen kérik a pénzüket. Az államtitkár kiemelte: elképzelhető, hogy lesznek olyan tűzoltók, akik tovább pereskednek, hogy 40 órát meghaladó, szolgálatban töltött időt túlmunkaként ismerjék el, és azt fizessék ki nekik, de ezeket a pereket minél előbb le kell zárni.

– A Legfelsőbb Bíróság elismerte, hogy jogos a tűzoltók követelése – mondta el a Kisalföld megkeresésére Gyenge Koppány hadnagy, a soproni tűzoltóság tűzmegelőzési osztályának vezetője, aki a tűzoltó szakszervezet országos választmányának is tagja. – Bízunk abban, hogy a mostani bejelentést követően heteken belül a tűzoltók megkapják az elmaradt pénzüket. Igaz, a Legfelsőbb Bíróság most a jogalap tekintetében döntött. A minisztérium és a jogi képviselőink között még vita van arról, hogy személyenként pontosan mekkora összeg jár.
Mint arról többször beszámoltunk, a tűzoltók azért fordultak országszerte a munkaügyi bíróságokhoz, mert véleményük szerint az államnak át kellett volna vennie az uniós irányelvet. Azaz 2004. május elseje és 2007. december 31. között a heti 40 óra felett ledolgozott munkaidő után jár(na) a túlszolgálati pénz. Ám ez országszerte nem történt meg, így a tűzoltók jogi úton próbálkoznak.

Olvasóink írták

 • 5. FREDDY/S 2009. május 18. 20:00
  „A nyugdíjkorhatár az itt lényegtelen, nemde...”
 • 4. taimagic 2009. május 18. 12:21
  „Itt sajnálják a pénzt, de a parlamentben osztogatnak boldog-boldogtalannak.
  Ne felejtsük el, ha baj van, mindenki elszalad. A tűzoltó meg ott marad!!!
  Minden tűzoltónak sok kitartást, erőt, egészséget e szép munkához!!!!!”
 • 3. Eüdolgozó 2009. május 16. 08:43
  „Mikor lesz egy bíróság aki végre egyszer kimondja, hogy minden rendőrnek, tűzoltónak, eüdolgozónak jogosan jár! Sajnos nálunk nem 40 órás a munkahét.”
 • 2. tamo75 2009. május 15. 12:09
  „Végre történt valami,de mi lesz a többivel,a40 óra felettivel?
  A fizetést úgyis elhúzzák.”
 • 1. pernyekergető 2009. május 14. 21:21
  „Már ideje volt a döntést meghozni. Tisztázodik végre a helyzet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatják az olimpiai kerettagok tanulmányait

Sopron - Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a… Tovább olvasom