Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Ipartörténeti gyűjtemény a cukorgyárról

Petőháza - Az egykori Sopron vármegye cukoriparát is bemutató ipartörténeti gyűjtemény létrehozását tervezik Petőházán. A szervezők interaktív formában idézik fel a településen 128 évig működött gyár emlékeit.

Várhatóan ősszel már az első látogatókat is fogadhatja a Petőházán kialakítandó ipar- és helytörténeti gyűjtemény. Az állandó kiállítás gondolatát Tömördi Máté vetette fel, aki negyvenkét évig volt a cukorgyár alkalmazottja.

– Terveink szerint a tárlat anyagának nagy részét interaktív formában, számítógép segítségével mutatjuk be – mondta el a Kisalföldnek az ötletgazda. – A fiatalokat is szeretnénk megnyerni. Emellett a látogatók számára ma már nem elengedő, hogy tárlón keresztül egykori iratokat, képeket nézhessenek. Bajos is lenne 128 év történetét egy átalakított lakásban bemutatni. A videókon és vetített képeken a hatás élményszerűbb. Ilyen cukoripari múzeum Magyarországon Szerencsen, az ausztriai Tullnban, illetve Berlinben található. Így a cukorgyártás történetével foglalkozó hazai kutatóknak is hasznára válik. A későbbiek során a Fertő-parti turizmusba is be lehet vonni a tárlatot.


Ezenkívül nyugdíjasok és az iskolák számára is szervezünk majd oktatást, közös ismeretbővítő tevékenységeket.

A szervezők egy alapítványt is létrehoznak. Ezáltal részt vehetnek pályázatokon, valamint így felajánlásokat is fogadhatnak. A kiállítás helyét – a közösségi ház gondnoki lakását – a petőházi önkormányzat biztosítja. Az átalakítást, a berendezést, a tárlók kialakításának költségét pedig pályázati támogatásból fedeznék.


– A múzeumban nem csupán Petőházát szeretnénk bemutatni – folytatta Tömördi Máté. – Az egykori Sopron vármegye országos élvonalat jelentő cukoriparának történetét feldolgozzuk. Nem szabad elfelejteni, hogy Nagycenken, Bükön, Csepregen, Sopronkőhidán, valamint az ausztriai Cinfalván (Siegendorf), Félszerfalván (Hirm) működött cukorgyár. A XIX. században több manufaktúra például Fertődön is üzemelt. Ezek nagy részét a múlt század negyvenes éveinek végén zárták be. Az akkori folyamat legalább annyira fájdalmas volt, mint a mai, hiszen az élelmiszeripar egy jelentős része tűnt el.


Fel kell hívni az utókor figyelmét, hogy az első magyarországi cukorfinomító Sopronban működött.

Tömördi Máté hozzátette, a múzeum létrehozása egyfajta küldetés is, hiszen a gyár az elmúlt évtizedek alatt oly sok mindennel támogatta Petőházát. Az üzemnek köszönhető a termálfürdő, az ivóvízkutak sokasága, a sportközpont és a labdarúgócsapat, valamint a befizetett iparűzési adóból történt fejlődés.

A soproni vármegye cukoriparát is bemutató gyűjtemény létrehozását Tömördi Máté vetette fel. A tárlatot várhatóan ősszel nyitják meg.
A soproni vármegye cukoriparát is bemutató gyűjtemény létrehozását Tömördi Máté vetette fel. A tárlatot várhatóan ősszel nyitják meg.

Piskolti Béla, Petőháza polgármestere hozzátette, a kiállítással együtt egy helytörténeti tárlatot is szeretnének létrehozni. Itt a településsel kapcsolatos fontosabb emlékeket mutatják be.

Olvasóink írták

  • 2. Baradlay 2009. június 27. 04:44
    „Tudod "bugriskin" ezt is "elkurtuk" elkurtak!!!!!!!!!!”
  • 1. bugriskin 2009. június 26. 06:12
    „Nézhetik a tönkre vágott cukorgyárat keserű szájízzel! tehetnek fa aprólékot a kávéjukba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a határt

Sopron, Fertőrákos - Lezárják a Fertőrákos és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közötti… Tovább olvasom