Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hosszas vita után: Lesz pénz a Petőfi térre

Mintegy 144 millió forintból javítják ki a Petőfi téri mélygarázs feletti zárófödém szigetelését, valamint térfelszín egy részének átépítését. Minderről csütörtökön rendkívüli közgyűlésen határozott a város képviselő testülete.
Hosszas, néhol személyeskedéstől sem mentes vita alakult ki a soproni képviselő testület csütörtöki rendkívüli ülésén. Ezt előzetesen már lehetett is sejteni, ugyanis a mélygarázs volt az egyetlen napirendi pont.

Pontosabban a létesítmény feletti födém szigetelés mintegy 300 négyzetméternyi területének kijavítására, valamint a tér egy részének kialakítására való pénz átcsoportosítása volt.

Az ellenzék azt tudakolta, kinek a felesősége, hogy a kivitelezés során eltértek az eredeti tervektől, valamint arra is kíváncsi volt, hogy a munkálatok során a jelenlegi városvezetés miért nem jelezte a hibákat.
Fodor Tamás polgármester kifejtette, erre nem volt lehetőségük, ugyanakkor mindent megtettek azért, hogy a hiányosságokat feltárják és jelezzék a fővállalkozó felé. Ám erre ők a „füle botjukat sem mozdították". A polgármester kiemelte azt is, hogy a már említett szigetelésen felül más hibák is vannak. A tartófödémek hét emeleten megrepedtek. Ez ügyben már folyik a szakértői vizsgálat.

Kérdésként merült még fel, miért nem a teljes szigetelést javítják ki, és mennyi pénzt költött a város eddig a mélygarázsra.

A választ ugyancsak Fodor Tamás adta meg, amikor elmondta, a teljes csere mintegy háromszáznegyvenmillió forintba kerülne. A város, illetve a Sopron Holding Zrt. a létesítményre 165 millió forintot fordított.

- Ebből mintegy húszmillió forint volt az üzemeltetési költség, további tizenkettő millió forint pedig a szakértői díjakra lett kifizetve. A fennmaradó összeget az üzemeltetés megnyitáshoz szükséges javításokra fordították - részletezte Kerekes Attila, városi főmérnök.

A hozzászólások közben azonban a képviselők jelentősen eltértek már a tárgytól. Szóba került az öszödi beszéd kiszivárogtatása, a Zuchlag és Hagyó ügy, valamint a 4-es metró is. Aztán kisebb polémia alakult ki abból is, hogy vajon joga van-e bárkinek is magánemberként véleményt mondania Legfelsőbb Bíróság ítéletéről. Hozzátéve, az abban leírtakat maradéktalanul tiszteletben tartják és végrehatják.

A Pénzügyi Bizottság nem támogatta az előterjesztést, a képviselő testület azonban elfogadta ezt. Ennek értelmében Fodor Tamás polgármester megindíthatja a közbeszerzési eljárást. Ezen összeg legnagyobb részét – 100 millió forintot – a tartalék alapból fedezik. Az idénre elkülönített alapban eredetileg 400 millió forint állt rendelkezésre, ez az összeg a csütörtöki döntés nyomán ez 50 millió forintra csökkent. (A kórház, mintegy 250 millió forintos pályázati önrészét is ebből a keretből fedezték ugyanis).

Háttér:
Az előterjesztésben szerepel: a Petőfi tér alatti mélygarázs zárófödém szigetelésének vizsgálatakor kiderült, hogy egyes szakaszokon nem működik a szivárgó rendszer, 30-50 centiméter pangó víz terheli a födém szigetelését.

A közjegyző által kirendelt igazságügyi szakértő megállapította, a pangó víz oka, hogy a zárófödém feletti rétegek a tervtől lényeges eltéréssel készültek. Elhagyták a szigetelés alatti lejtést adó beton réteget. Ennek következtében a teljes mértékű víztelenítés nem jöhet létre. Nem megfelelő drén lemezt építettek be.

Mint ismeretes, az elkészült térburkolat minősége erősen kifogásolható, több lakossági panasz is érkezett a Polgármesteri Hivatalhoz. A térfelszín burkolatának cseréje előtt mindenképpen szükséges a burkolat alatti szigetelés és a hibásan megépített közművek javítása, esetleges cseréje, az eredetileg tervezett módon.

Az önkormányzat időközben megterveztette a térfelszín egységes és ember központubb új díszburkolatát, amelyet a szakma és a lakosság részére 2009 decemberében bemutattak. Az észlelt beázások miatt megkért szakértői véleményt idén január 25-én kapa meg a városháza.
A szakértői vélemények alapján a harmadik változat megépítése mellett döntöttek.

Ennek röviden a tartalma: a zárófödém két gépészeti csatornák által körülvett kazettákat, mintegy 300 négyzetméter területen bontanák fel a feltöltést, és alakítják ki a javasolt rétegrendet. Emellett a tér teljes területén megfelelő módón újraépítik a burkolatot.

E változat költségigénye bruttó 144,2 millió forint. Ahhoz, hogy a közbeszerzési eljárást meg tudják indítani, szükséges a közgyűlés által elfogadott 2010 évi költségvetési rendeleten belül forrást átcsoportosítani.

A képviselők amennyiben elfogadják a határozati javaslatot, Fodor Tamás polgármester elindíthatja a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatását.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. homersimpson 2010. március 15. 21:00
  „20. Te csak írsz, de nem olvasol?? a 15-ös hozzászóló megnevezte a műszaki ellenőrt. Tudod ki ő?? Nekem egy hétvégén át tartott megemészteni, de ha jól értem, a szocialista városvezetés közbenjárására egy szocialista képviselőjelölt cégét bízták meg a műszaki ellenőrzésre. Nem furcsa véletlen ez? KI tehet róla, hogy rossz minőségben készült el? Kérdezz körbe az mszp irodában, hátha segítenek. Én csak azt nem értem, hogy ha már nyilvánvaló a műszaki ellenőr személye, akkor az mszp miért ugrál? Miért nem marad inkább csendben? Persze az is jó kérdés, hogy vajon a megyei újság korábban miért nem tudott az ellenőr személyéről. Persze ha korábban már megírták akkor elnézést, de nekem ez egy új információ volt.”
 • 21. boy1970 2010. március 14. 21:02
  „Jobban jártunk volna ha parkolóházat építenek,nem kellene szellőztetni,meg fűteni, olcsóbb a fenntarthatósága.”
 • 20. egysoproni_ 2010. március 13. 21:49
  „18. Innen!
  A trágya melóra csak részben fizetett az önkori! Sőt még annál is kevesebbet mint amennyit kellett volna. Ja és a kivitelezésnél hol voltak az önkormányzat műszaki ellenőrei??”
 • 19. soproni 2010. március 12. 14:02
  „Hát igen.... érdekes,hogy a Petőfi-térre és a sok pereskedésre mindig van pénz.Amire meg tényleg kellene,arra úgy kuncsorogják össze.”
 • 18. Innen 2010. március 12. 11:21
  „Van itt pénz emberek! 270 milla virágos körforgalmakra, 12 milla ellenőrzésre, 144 milla javításra, mellette meg megy a sírás-rívás, hogy nincs pénz... Most akkor honnan van? Vagy honnan nincs? Vagy csak arra van, amire a város akar? Nem értem én ezt...

  Arról meg nem is beszélve, hogy trágya munkára miért is fizetett az önkori?”
 • 17. Tapmancs 2010. március 12. 10:33
  „Miért is kell fizetni a megrendelőnek egy hibásan kivitelezett ojjektumért? Ez akkora abszurdum hogy nem találok rá szavakat.”
 • 16. NoBo 2010. március 12. 07:55
  „homersimpson:
  Jó eltértél az írásomtól... Ezek szerint normális a 12 millás "szakértői" díj?????
  Erre válaszolj, ne a politikusokat védd!
  A t. pm úr meg semmi mással nem foglalkozik, mint az egyetemet nyomatja fejlesztésekkel,
  aztán a frissen végzettek meg mind húznak ki külföldre dolgozni....”
 • 15. zooberon 2010. március 12. 06:50
  „Valóban, igazad van, de a Brand János, a cég vezetője, tulajdonosa volt a műszaki ellenőr. Csak nem akartam leírni, mert úgy emlékszem egyszer már moderálták az írásom. Talán azért ilyen kényes a kérdés, mert az illető 2006-ban önkormányzati képviselő-jelölt volt, na milyen színekben????
  Ha elég gyorsan tudsz olvasni, akkor talán nem moderálnak : -)”
 • 14. BsBe 2010. március 12. 04:38
  „tervtől lényeges eltéréssel készültek. nem értem, ha eltértek a tervtől,, akkor miért nem annak kell a költségeket kifizetni aki ezt engedélyezte, ha a kivitelező akkor ő Vagy éppen ezért fizet a jelenlegi önkormányzat?”
 • 13. homersimpson 2010. március 11. 22:23
  „Te zooberon, én úgy tudom hogy a SchnellTel mobiltornyokkal foglalkozik, semmi közük nincs a mélygarázsokhoz. Ellenőrizd az infóidat, mert még a szocialisták sem lehetnek annyira agyatlanok, hogy ezt a céget bízzák meg a műszaki ellenőrzéssel. NoBo: én csak azt nem értem, hogy állandóan ki vagytok akadva amiért a Globexen elment aváros pénze és mégsem volt felelős, most meg hogy valaki végre tisztázni akarja az ügyeket elkezditek szidni. Szerintem igenis van eredmény. Az hogy Walter a saját családi magáncégének értékesített titokban önkormányzati területet és ezért elmeszelték az szerintem eredmény. Persze a mélygarázs is az lehet, ha a végén kevesebbet kell fizetni, mint amennyit kértek érte. Én úgy tudom, hogy az építtetőnek a város még nem fizetett. Vagy tévedek?”
 • 12. zooberon 2010. március 11. 21:45
  „SchnellTell, vagy mi a ......”
 • 11. NoBo 2010. március 11. 21:05
  „moderálva”
 • 10. dzsi 2010. március 11. 20:57
  „Bammeg építtetek egy házat..ha nem úgy építik ahogy a tervrajzban van,akkor agyonütöm..:)Ki a károm építette azt a mélygarázst..!!???csak azt ne mondják a cég megszünt...:)))”
 • 9. habanyag 2010. március 11. 19:49
  „A Petőfi tér tényleg gáz! Majd kinőljük talán a gyermekbetegségeinket...50-60 év:DDDDD”
 • 8. habanyag 2010. március 11. 19:45
  „Helló mindenki ! Mi van az m85-ös úttal ? Kezdik lassan ?
  Bocsi ,hogy eltértem a témától...”
 • 7. MotorosPista 2010. március 11. 19:42
  „Bazzeg 1xer má ki fizettük!! Most mégegyxer ?
  Nemáááá.”
 • 6. Szuszu 2010. március 11. 19:38
  „Siralmas, szánalmas, felháborító.”
 • 5. Csetneky 2010. március 11. 19:23
  „Amennyibe eddig ez a szenzációs mélygarázs került, abbból egy várost fel lehetett volna építeni! Mindezt kb. 60 új parkolóhelyért. Ez az évszázad üzlete, a hülyének is megérte. Ki is volt az az okos ember, aki elkezdte?”
 • 4. józanparaszt 2010. március 11. 17:39
  „Mondjuk az is érdekes, hogy hiba hiba hátán, felelős meg sehol? hogy lehet úgy teljesítést átvenni, hogy garanciát nem kötök ki? szabad a rablás!”
 • 3. soproni 2010. március 11. 16:31
  „Dupla munka,dupla pénz! Vajon mennyibe kerül összesen a Petőfi-tér felújítása perköltségekkel együtt? Hihetetlen ami itt megy.Néha gondolkodni kellene mielőtt cselekszenek!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesültek a soproni kékfrankosok

A Soproni Borvidék pincészetei közös vállalkozásba fogtak: megalapították a Soproni Kékfrankos… Tovább olvasom