Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Hasznos talajtakaró lesz a kidobott karácsonyfákból Sopronban

A karácsonyi ünnepek elmúltával az utcákon egyre több elszáradt karácsonyfát látni. A kidobott fákat hasznosítják.
  
Az előző évekhez hasonlóan idén ismét az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. és a Sopron Holding Zrt. összefogva végzi a fenyőfák begyűjtését 2015. január 6-tól.

Míg az STKH a belvárosból, addig a Sopron Holding Zrt. a lakótelepi övezetekből (Jereván ltp., Ibolya út, Lővér krt., József a. ltp., Kőfaragó tér, Ív u.,) szállítja el a fákat.

Az év első hónapjaiban közel 5-6000 karácsonyfát helyeznek el gyűjtőpontokban a soproniak, melyeket 2-három naponta összegyűjtik és mobil-darálógéppel, programszerűen ledarálnak.

Az apríték komposztálódása után a keletkezett mulcsanyag visszaforgatásra kerül a zöldfelületekre talajtakaró anyagként. Az összefilcelődés során az apríték egy viszonylag zárt felületet képez a talajon, amely kiválóan alkalmas a gyom-korlátozásra, kedvezően befolyásolja a talaj vízháztartását, és lassú lebomlása során tápanyagok mosódnak ki belőle.

Fontos kiemelni, hogy ezen talajtakaró anyagot nagyobb közparkjaink (Széchenyi tér, Deák tér) cserjefoltjai alatt alkalmazzuk, sok esetben utak mentén is. Ebből kifolyólag a kialakult talajtakaró réteg fizikailag is védi a talajt a káros síkosságmentesítő anyagoktól.

Összességében elmondhatjuk, hogy a keletkezett karácsonyfa hulladék környezetbarát módon újrahasznosul - közölte a Sopron Holding.
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modern Toldi Sopronban

Ifjúsági bérletben január 9-ig látható a Liszt-központban Arany János Toldi című, zenés költői… Tovább olvasom