Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Háromezerféle paradicsom

Stekovics úr, vagy ahogy a Fertőzugban ismerik: a paradicsomkirály édesapjától örökölte a növények szeretetét.
Ő úgy mondja, ebbe nőtt bele. Nagyapja Kapuvárról, nagyanyja Sopronból került a Fertő-parti faluba. Apja már ott született. A vállalkozást 2000-ben indította, ma ő büszkélkedhet a világ legnagyobb paradicsomgyűjteményével. A gazdaságából kikerülő különlegességekre a katari sejk is felfigyelt. A sejk franciaországi útján találkozott a Stekovics márkanév alatt forgalmazott bioélelmiszerekkel. S hogy miért éppen ezekre lett figyelmes? „Mert a nálunk termett paradicsomnak paradicsomíze van, a paprikának paprikaíze.

A legnagyobb problémája a nagyüzemileg nemesített és génkezelt zöldségeknek, gyümölcsöknek, hogy elveszítették az eredeti zamatukat. Egyszerűen ízetlenek" – avat be a titokba a rendkívül közvetlen és egy keveset azért még magyarul is értő gazda. A titok persze nem is meglepetés, hiszen minden háziasszony tisztában van a kiskertben megtermelt és a hipermarketek polcain lévő zöldségek közötti különbséggel.

Az arabok is érdeklődnek

Szóval a katari sejk megbízottja nyár végén (paradicsoméréskor) érkezik a Stekovics-birtokra, hogy a meglévő több mint háromezer növény közül közösen válasszák ki azt a húszat, amit érdemes termeszteni az Arab-félszigeten és kilépni vele az ottani piacra. Az üzlet igazából még be sem indult, de máris híre ment az ősi fajtákat szenvedélyesen gyűjtő szakembernek. Azóta már Kuvaitból, Dubajból és az Egyesült Arab Emirátusokból is érkezett érdeklődés.

De nézzünk egy kicsit alaposabban körül a hangulatos Stekovics-portán! A gazdától afelől érdeklődünk, hogy melyik az ő kedvence. Rámutat egy viszonylag apró levelű, alacsony növényre. „Ennek olyan a termése, mint a ribizli, csak sárgában. Nekem ez a kedvencem, de szeretjük a paprikaparadicsomot, a kék Kolumbuszt és a banánparadicsomot is. Nálunk igazán sok fogy mindegyikből. Készítünk belőle mártást, lekvárokat, és paprikával, fokhagymával kombinálva különböző konzerveket." Kék színű paradicsom?

Hitetlenkedve nézek, de aztán mutatja a fotókat az albumban. Valóban kékek. A paradicsomlekvár ízét nehezen tudom elképzelni, de nem kell sokáig próbálkoznom. Gyorsan előhoz egy helyes kis üveget és már falatozunk is. Sorra kóstoljuk a Stekovics-üzemben készülő különlegességeket. Mint mondja, csakis feldolgozva értékesítik a náluk megtermett zöldségféléket. Ezeknek a régi fajtáknak ugyanis nagy hátrányuk, hogy nem bírják a szállítást. De hát valamit valamiért. Merthogy az ízük fenséges (a Kolumbusz-féle például ízben a kivire emlékeztet). Vegyszereket és tartósítószert egyáltalán nem használnak. Hetven különféle terméket állítanak elő és ennek 75 százalékát külföldön értékesítik. Zömében elegáns éttermeknek és szállodáknak.

A paprika a másik kedvenc

A paprika a másik favorit Stekovicséknál: „Sajnos nem csak az igazán zamatos paradicsomok vannak eltűnőben. A paprika ugyanúgy veszélybe került. A nemesítési kényszer, hogy minél mutatósabb, tartósabb növényeket állítsanak elő, a paprikát sem kíméli. Mind több vetőmagot hoznak be külföldről, elsősorban Hollandiából, ami lassan Magyarországon is kiszorítja az eredeti fajtákat. Pedig kár értük." A gazdaságban 450-féle paprikapalántát tartanak számon. Van köztük csemegepaprika, csili és olyan régi magyar fajták – például a soroksári –, amelyek Magyarországon már nem találhatók meg.

Kolumbusz hozta magával Amerikából

Házigazdánk a paradicsom történetéből is felkészült. Se szeri, se száma az ízes meséknek, amiket a növény kalandos múltjáról ismer: „Kolumbusz a második útján hozta magával az Újvilágból a paradicsomot. Európában nem ismerték a növényt, olyannyira nem, hogy először a levelét kezdték enni, ami mérgező. Miután mindenki rosszul lett, félre is tették és csak dísznövényként tartották. A nagy áttörés állítólag 1890-ben volt, amikor egy francia gyógyszerész azt állította: nagy mennyiségben evett paradicsomot és mégis él! A többség persze nem hitt neki. Ezt követően bizonyításképpen Londonban, egy zsúfolt piactéren nagy nyilvánosság előtti paradicsomevést szerveztek. Persze már nem a levelét, hanem a termését fogyasztották el. Ezt követően indult hódító útjára Európában is a piros arany."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatják az utak építését

Sopronban jó ütemben halad a Szőlőskert és a Thirring utca aszfaltozása: ha eső nem hátráltatja a… Tovább olvasom