Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Habsburg György: Fel kell lépni a korrupció ellen

A napokban Fertőszentmiklóson járt Habsburg György, aki a helyi vöröskereszt meghívására érkezett a megye legfiatalabb városába. A királyi felmenőkkel bíró Európa Parlamenti képviselőjelöltet a hazai belpolitikai helyzetről is kérdeztük.

- A Magyar Vöröskereszt elnökeként ünnepelni érkezett Fertőszentmiklósra. Felvetődik a kérdés, amennyiben sikeresen szerepel a választásokon és bejut az uniós testületbe, folytatja-e a civil tevékenyégeit, például a vöröskeresztben?

– Nagyon szívemen viselem a Magyar Vöröskereszt sorsát. Aki valamennyire is jártas az egészségügyben, tudja, alapvetően fontos dolog a műtétek zavartalan lebonyolításához, hogy ne legyen vérhiány. Magyarországon mindig van elegendő vér, ami a vöröskereszt lelkes aktivistáinak, az odaadó véradásszervezőknek és a lelkes önkénteseknek köszönhető.

Habsburg György
Habsburg György

Szeretem ezt a munkát, nem is szándékozok megválni tőle. S mivel a Magyar Vöröskereszt alapszabálya szerint csak pártpolitikus nem tölthet be elnöki szerepet, így maradhatok. Én ugyanis nem vagyok egyik politikai tömörülés tagja sem.

- Miért mondott igent az MDF felkérésére, aki az EP listáján másodikként indítja a választásokon?

– Azért vállaltam a jelölést, mert úgy gondolom, a válságban mindenkinek segítenie kell, aki tehet az ország sorsának jobbításáért. Én jól ismerem az európai intézményeket, kiterjedt kapcsolatrendszerem van, több nyelvet beszélek. Adottságaimat, lehetőségeimet kihasználva azon leszek, hogy a magyar ügyeknek támogatókat keressek az Európai Parlamentben, amennyiben bejutok a testületbe.

- Mi a véleménye a jelenlegi belpolitikai helyzetről?

– Nagyon sajnálom, ami történt és történik. Én az előrehozott választások pártján állok, ez korrektebb megoldás lett volna. De nem lehet keseregni, cselekedni kell, fontos reformokat kell hozni, és véghezvinni azokat. Nem szabad szűklátókörűen látni, Európában kell gondolkodni. Most mindenkinek nagyon nehéz, de lesz élet a válság után. Húsbavágó döntések várhatóak az új kormánytól ám nincs más megoldás, valamilyen úton el kell indulni a kilábalás felé.

- Háromgyermekes apaként mit szól ahhoz, hogy elsősorban a családokon, az időseken, a szociális juttatásokon akar a kormány spórolni, és még mindig alig hallunk arról, hogy konkrét elképzelés lenne a parlament esetleges karcsúsításáról, az állami cégek vezetőinek irreálisan magas fizetésének a csökkentéséről?

– A legnagyobb baj az, hogy Magyarországon a gazdasági és pénzügyi válság erkölcsi válsággal is párosul. Sokan felteszik nekem és másoknak is a kérdést, mi lenne az első amit tennék a válság orvoslásában. A válasz nagyon nehéz, hiszen rengeteg a tennivaló. De valóban elengedhetetlen a karcsúsítás az államigazgatásban, az országgyűlésben. Fontos lenne az adócsökkentés és mindenekelőtt meg kell szüntetni a korrupciót, a lehetőségét annak, hogy pénzek vándorolhassanak zsebből-zsebbe.


Olvasóink írták

  • 1. SAmu 2009. április 23. 23:51
    „Úgy elmenetem volna és kérdeztem vona a Vöröskeresztben uralkodó Zűrös , ügyekről, korrupciógyanúról.... (HVG megírta).
    Majd én is jelentkezem, egy osztrák "jobboldali "pártnál EU képv. jelöltnek, mert németül tudok úgy, mint Ő, a tömeggyilkos dédunokája magyarul....
    Szégyellje magát az egész MDF - dáviddal az élén , hogy nemzeti érzelmű magyart képtelen jelölni...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rovásírásban versengtek

Sopron - Háromszáz diák részvételével rendezték meg a X. Kárpát-medencei Rovásírásversenyt nyolc… Tovább olvasom