Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Háborús lőszerektől mentesítenek

Győr-Moson-Sopron - A Sopron környéki falvakban II. világháborús lőszereket, fel nem robbant bombákat kutatják fel és semmisítik meg a tűzszerészek.

Több hete dolgoznak a Sopron melletti településeken a tűzszerészek. Ezekben a napokban a vitnyédi erdőt fésülik át, lőszerek és fel nem robbant bombák után kutatva. Az elmúlt időszakban Nagycenken többször végeztek megsemmisítést, azaz itt robbantották fel a lőszereket.

– A tűzszerészek alapvetően kutatómunkát nem végeznek, oda megyünk, ahol lőszert találtak, és erről a hivatalos csatornákon keresztül részünkre bejelentést tettek – mondta el a Kisalföldnek dr. Horváth Tibor mérnök alezredes, a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljának parancsnokhelyettese. – Győr-Moson-Sopron megyéből idén a katonai szervezethez tizennégy bejelentés érkezett. Vitnyédnél a kirándulók vették észre a lövedékeket. Ezen a területen eddig több mint hetven különböző típusú robbanótest került elő a földből, melyeket megsemmisítettek. A felderítés azonban folytatódik a területen, több hétig is eltarthat, ezért a tűzszerészek Sopronban, a rendőrkapitányságon kapnak szállást.

A Kisalföld információi szerint Pereszteg, Nagylózs, valamint Nagycenk határában is találtak lőszereket. Ez utóbbi településen a II. világháborúban egy lőszert szállító vonat kisiklott, így a vasútvonal melletti területek jelentősen szennyezettnek mondhatók.

A parancsnokhelyettes szerint a legtöbb problémát még mindig a II. világháborús lőszerek, robbanótestek és bombák okozzák. Bár évente 2000–2500 bejelentés érkezik, korántsem mondható, hogy megtisztították volna az országot.

– Aki lőszert, bombát vagy robbanótestnek látszó tárgyat talál, azt azonnal jelezze a rendőrségen, vagy az illetékes jegyzőnél – folytatta dr. Horváth Tibor.

– Semmiképpen se próbálják meg azt megmozdítani, de főleg nem szabad házilag hatástalanítani. Sürgős esetekben huszonnégy órán belül kiérkeznek a tűzszerészek, ilyen esetben az őrzés a rendőrség, illetve a polgárőrség feladata – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dicsőség Kopjafát avatnak az űrutazás emlékére

Egyházasfalu - Simonyi Károly (Charles Simonyi) sikeres űrutazásának emléket állító Dicsőség… Tovább olvasom