Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Fizetős lesz a Pozsonyi úti temető előtti parkoló

A közgyűlés elfogadta, így emelkedik a parkolás ára Sopronban. Bevezetik a kombinált bérletet.

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyították, hogy a mélygarázs kihasználtsága alacsony. A várakozási díjak emelésével - anélkül, hogy a lakók terheit emelnénk - a soproni lakosságot arra szeretnénk ösztönözni, hogy parkolási igényeiket bérletvásárlással, illetve a mélygarázs használatával elégítsék ki. A fentiek alapján javaslom a felszíni parkolókban a jegyárak emelését mindhárom zóna területén, mely főként a városunkba látogatók költségeit növeli - olvasható a közgyűlés parkolással foglalkozó előterjesztésében, amit csütörtökön elfogadtak.A lakossági igények minél szélesebb körű kielégítése érdekében új bérletfajta kerül bevezetésre, az úgynevezett „Kombinált plusz", mely mind a felszíni parkolóra, mind pedig a mélygarázsra érvényes. Használatának feltétele, hogy a mélygarázsba történő belépést biztosító kártyát mind a felszíni parkolóban, mind pedig a mélygarázsban ki kell tenni a gépkocsi szélvédője mögé, jól látható és ellenőrizhető helyre.

Bővül a parkolásba bevont utcák száma

A Városfejlesztési Bizottság az 51/2011. (VI.23.) VFB határozatával javasolta a Pozsonyi út körforgalom és Nezsideri utca közötti szakaszán a parkolási rend felülvizsgálatát, tekintettel arra, hogy az Ausztriában dolgozó munkavállalók egy része gépkocsiját a temető előtti parkolóban hagyja. Mivel az autók olykor egész nap itt várakoznak, az ingatlantulajdonosoktól, illetve a temetőbe látogató emberektől veszik el a szabad helyeket.

A területen jelenleg „korlátozott várakozási övezet, max. 2 óra várakozási idővel" jelzőtáblás szabályozás van érvényben, ám ez a megoldás is csupán részben orvosolja a parkolási problémákat.
Mindezek alapján javaslom a Pozsonyi út temető előtti várakozóhelyeinek bevonását a fizető parkolási rendszerbe. A rendelet módosítását indokolja, hogy a Pozsonyi úti temető előtt nagymértékben növekedett az idegen, indokolatlanul ott várakozó gépkocsik száma, ellehetetlenítve a lakók, és a temetőbe érkezők járműveinek elhelyezését.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A. § (3) bekezdése kimondja: „Díjfizetési kötelezettség olyan várakozási terület tekintetében és időszakra rendelhető el, amelyen az adott időszakban a járművek várakozására alkalmas helyek átlagos foglaltsága (a továbbiakban: telítettség) a 70%-ot meghaladja." A Pozsonyi út kérdéses szakaszán hétköznaponként ez a mutatószám meghaladja a 70%-ot, szabad várakozóhely alig található - tartalmazza az előterjesztés.

A teljes előterjesztés, illetve a parkolási bevételekről szóló kimutatás itt található >>

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. Gaboca69 2013. június 26. 22:33
  „Megdöbbentem mai napon. És számomra egyértelművé vált, hogy kizárólag pénzbehajtásról szól a dolog. A Holding ellenőrző kollégája - egyébként a fentartott fizetős parkolóban - az autóban várakozva járta a köreit a mikulás csomagot kihelyezve délután 2 körül. Épp temetés volt, sorra helyezte ki a cédulákat, és ült vissza várakozni az autóba várva az a követlkező kegyeleti időpontot. Ha az ausztriába járó otthagyott autókról lenne szó akkor azt valószínűleg reggel is büntetni lehetne, amit ma láttam az nem erről szólt, ahogy ma magyarosrszágon sincs pénzbehajtás.”
 • 54. nuzu30 2011. december 31. 17:47
  „lárifári .......ezt is mondta a vezér!!!??”
 • 53. SZILAJ 2011. december 30. 08:48
  „43. DK "Mikor vetnek ki adót a külföldön dolgozókra? " Soha. Nyugodj bele ebbe te szerencse csomag... Európában évtizedek óta van megáállapodás a kettős adóztatás elkerülése miatt. Ami azt jelenti , hogy pl. az osztrák Spár sem fizet Ausztriában egy fia adót sem az itthoni eladásai okán.

  "a város vezetés nem ellenőrizteti a rendőrséggel azt, hogy mely magyarok autóján van Osztrák rendszám, és közben nem Sopron városába fizetik éppen a súlyadót." Ellenőrizhetné, de nem teszi, mert ez egy hülyeség amit állítasz. Ausztriában ugyanis kb. 10 - szerese a kötelező biztosítás, mint itthon. Ezáltal senki nem olyan hülye, hogy osztrák rendszámmal rohangáljon Sopronban.

  Gratulálok tisztelt DK. Kettőböl kettő hülyeség.... Csak így tovább !!!”
 • 52. Lárika 2011. december 29. 20:02
  „Egy ekkora városban tessék gyalog, vagy bicajjal járni! :-) Vagy, mint Nagy Vezérünk mondta: "El lehet innen menni! "”
 • 51. 1soproni 2011. december 28. 20:44
  „Nem láttam sehol kiírva.”
 • 50. soproni 2011. december 28. 19:32
  „49.Állítólag ingyenes,de talán ,ha így van,akkor azt kiírták a parkoló automatákra.”
 • 49. pkajos 2011. december 28. 17:45
  „Nincs válasz. Senki nem tudja? :(

  41. pkajos 2011.12.27. 19:36

  Most a két ünnep között nincs ingyenes parkolás?”
 • 48. Abacus 2011. december 28. 10:46
  „1soproni!
  Igen itthon tankolok mert másod állásban egyéni vállalkozó vagyok.
  Sajnos el kell mondani és ezzel szerintem mindenki egyet ért sose az állampolgárok érdekeit nézik.
  Nem mi vettük fel az IMF hiteleket de nekünk kell fizetnünk
  Az én hitelemet mikor fizeti ki az állam?
  Igaza volt Ferkónak "Akinek nem tetszik el lehet menni"
  Lehet tényleg ezt kéne tenni”
 • 47. soproni 2011. december 28. 10:31
  „Már megint kezditek?”
 • 46. 1soproni 2011. december 28. 09:15
  „Abacus!
  "Meg aki kint dolgozik sokkal többet költ ezért az államnak is sokkal több a bevétele erről meg ennyit."
  Csak az áfára gondolsz, ugye?
  Mert utánam fizet a munkáltatóm nem kis összeget (28,5%), levonnak tőlem SZJA-t, meg még pár adónemet (35%), majd ezek után én is fizetek azért némi áfá-t. Melyikünkből van több bevétele az államnak?
  Egyébként itthon tankolsz? (~65%-a adó)”
 • 45. iparos 2011. december 28. 08:02
  „DK-nak.

  Az adot ott fizeted, ahol dolgozol! Kettös adozás nincs. Az, hogy PL- Én is osztrák rendszámu autoval járok? Joval több adot fizetek utána, mint itthon tenném...

  Nekem , kint is van lakásom! Igaz magyar állampolgár vagyok. Akkor megkérdezem? Mi van az ujdonsült magyar románnal, cseh-vel, akik felvették, Viktor segitségével, és külföldi rendszámmal járnak? A magyar rendör, le fogja szedni?”
 • 44. Abacus 2011. december 28. 07:53
  „DK!
  Sajnos nem látsz az orrodnál tovább.Ez csak egy kifogás,hogy azért lesz fizetős mert sok Ausztriában dolgozó ott parkol.A lakóknak elvileg semmi köze hozzá ki parkol ott mert közterület.Sokat járok arra és mindig van bőven parkolóhely a temetőbe járóknak.Meg aki kint dolgozik sokkal többet költ ezért az államnak is sokkal több a bevétele erről meg ennyit.”
 • 43. DK 2011. december 27. 22:24
  „Mikor vetnek ki adót a külföldön dolgozókra?
  Hiszen kint dolgoznak, közben pedig itt veszik igénybe a közszolgáltatásokat.
  Érdekes, hogy ez még nem jutott eszébe a város vezetésnek.

  Vagy éppen a város vezetés nem ellenőrizteti a rendőrséggel azt, hogy mely magyarok autóján van Osztrák rendszám, és közben nem Sopron városába fizetik éppen a súlyadót.

  Kapásból kettő ötlet, hogy kozmetikázzák a költségvetést.”
 • 42. bogote 2011. december 27. 21:35
  „ez érthető. valóban alig lehet ott parkolni.”
 • 41. pkajos 2011. december 27. 19:36
  „Most a két ünnep között nincs ingyenes parkolás?”
 • 40. egon1 2011. december 27. 16:40
  „Emberek...... nem árt nekiállni a takarékos levegővételhez,mert hamarosan bevezetik a levegővételi adót,mert amire a felcsuti törpe utasít,azt az alfarnyalói maradéktalanul végre is hajtják !!”
 • 39. igazember 2011. december 27. 13:24
  „Esetleg a saját udvarunkba ne fizessünk?Ez már hänyadik bör amit lehuznak rolunk?Mikor jön a levegöado?Temetönél szerintem sehol nem szednek pénzt.A korlátozási idötartam ok,de temetés közben eszébe jut az özvegynek,"huha Nem vettem jegyet,tisztelendö úr áljon le kicsit,maguk meg ne engedjék lejjebb a koporsot amig vissza nem jövök", nem sámli.”
 • 38. soproni 2011. december 22. 15:37
  „Na......megszavazták.....fizetős lesz :(”
 • 37. IkvaHírLACEE 2011. december 22. 14:22
  „Nálunk miért nem vezetik be a parkolóórát? Egy óra parkolási lehetőséggel, de ki kell tenni az órát, és ha túllépik, büntetés”
 • 36. Karcsika 2011. december 22. 13:11
  „Tényleg sokan azért állnak oda, mert ingyenes, és onnét 10-15 perc alatt le lehet sétálni a Mária-szoborig, valamint az Ausztriába menők gyűjtőhelye.
  Reggel odamész, látható, hogy megérkeznek az autók, átszállnak többen egy másikba, és mennek tovább Ausztria irányába.
  Ha meg tele van a parkírozó, akkor a temetőbe igyekvők nem találnak helyet.


  Szerintem a megoldás az lenne, hogy 1, 2 órát ingyenes, majd óránként x Ft lenne.
  A munkába igyekvők biztosan nem ott parkolnának ezek után.
  Persze a büntetéseket 100%-ban be kell hajtani.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új soproni lovagok Európai Borlovagrendben

Az Európai Borlovagrend ranglétráján három soproni lépett egyet feljebb, azaz lovaggá ütötték őket… Tovább olvasom