Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Fertő tó: kritikusan alacsony a vízszint

Az elmúlt időszak száraz időjárása és a nagy melegek miatt kritikus szintre csökkent a Fertő tó vízszintje.

Az átlagos vízszint 20 centiméterrel marad az elmúlt évi alatt, s jelenleg - a medermélységtől függően - 50 és 150 centiméter között alakul. A szakemberek szerint az esetleges száraz, forró nyár, az intenzív párolgás következtében akár drámai is lehet a helyzet. Arra azért nem számítanak, hogy kiszárad Közép-Európa legnagyobb sztyepptava, de előfordulhat, hogy szükség lehet vízügyi beavatkozásra - írja a turizmusonline.hu.

A probléma nem új keletű, a 19. század előtti időkben 100-120 évenként száradt ki a tó. Erre legutóbb 1868-ban volt példa. Az alacsony vízállás miatt korábban már megfogalmazódtak elképzelések az esetleges vízpótlásra. Erre a vizsgálatok szerint a Rába vízgyűjtő területe lenne alkalmas, már csak azért is, mert egykor a Répce és a Rábca vize is a Fertő tóba ömlött. Ennek ellenére ehhez az eszközhöz ökológiai szempontok miatt csak végszükség esetén nyúlnának a szakemberek, ezért inkább a levezetőrendszer működtetésével igyekeznek vízszint emelését elősegíteni.

A teljes írás itt érhető el >>

Olvasóink írták

 • 9. moose 2012. július 02. 11:38
  „Én nem tudom egyesek miért hiszik azt, hogy az iszap az egyenlő a kossszal.”
 • 8. ruig 2012. július 01. 02:30
  „Janák Emil lett az áldozata! Mert az eső tánc helyett a kacsa táncot járták a Nagy Szellem követői.A kecske áldozat is elmaradt,mert csak szarvatlan kecske akadt.”
 • 7. molten13 2012. június 28. 23:38
  „Talán nem kellett volna ősszel leengedni a vizet, akkor rendben lenne a vízszint. Megint volt a felelőtlen, hozzá nem értő vízkezelés, most meg megy a hiszti. Évek óta ez megy.”
 • 6. bali00004 2012. június 28. 23:31
  „majd a Fertőrákosi dakoták eljárják az eső táncot! :-) Orbán Dakota nagyfőnök utasítása szerint. amit a Soproni dakota kis főnökök, birka, vagy esetleg kecske áldozat bemutatásával segítenek elő! az EU komancs megfigyelők jelenlétében. ha ez nem jönne be. akkor Molnár Ágnes helyi javas asszony, vagy ráolvasással, vagy kézrátétellel orvosolja a problémát. aki az országos hakniját megszakítva lép fel a Fertőrákosi kikötőben. több száz birka ütemes béégetése alatt. erre a rendezvényre a Burgerland gazda szövetség vezetői is tuti kíváncsiak lesznek.:-) nem minden napi parasztvakítás lesz ez kérem! a porondmester Kövér Laci bácsi....... a rendezvényre kilátogatókat meg kérjük, hogy a fellépő művészeket ne etessék, és ne ingereljék! fémet/vasat,alumíniumot...stb...stb.. a rendezvényre TILOS behozni! eső esetén, a program elmarad! érthető okok miatt. MAGYARORSZÁG MEGÚJUL!”
 • 5. sopron32+1 2012. június 27. 07:17
  „Ha eddig is kiszáradt (19sz.elött) 100 évenként, akkor most hol a gubac?
  Eltelt újabb száz év és itt az idö, most vagy soha! Had száradjon ki, utána majd szebb lesz benne a víz és nem ilyen undorító koszos.
  Mit kell ebböl ekkora cécót csinálni? Ha az osztrákok nyavalyognának még megérthetö lenne, mivel turisztikai szempontból nekik sokat jelent. Itt a magyar oldalon meg tök mindegy, úgyis csak kosz az egész.

  A 2 literes megoldás sem rossz az 1.hsz-ban ==:))”
 • 4. 01010 2012. június 26. 22:41
  „"Gyűjtsünk aláírást a Fertő-tóért is! Újabb challenge a Kisalföldnek. "
  Itt nincs gönyüi kikötő amit zavar a Mosoni-Duna”
 • 3. józanparaszt 2012. június 26. 20:18
  „" A másfél évszázaddal ezelőtti kiszáradás manapság azért sem történhet meg, hiszen az elmúlt időszakban Burgenland legfőbb turisztikai központja lett a tó és környéke." Igen és ettöl elkezd esni az esö?? még ekkora baromságot írni! Te jó ég!”
 • 2. Mankapunka 2012. június 26. 20:03
  „Szóval akkor annyian nem fognak belefulladni idén? Lassan leér a lábuk.”
 • 1. baklava 2012. június 26. 15:23
  „Gyűjtsünk aláírást a Fertő-tóért is! Újabb challenge a Kisalföldnek. Vagy még jobb lenne, ha minden magyar állampolgár hozna bele 2 liter esővizet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismeréseket adtak át a Semmelweis-napon

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak hétfőn a soproni Erzsébet Oktató Kórházban, ahol a… Tovább olvasom