Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Fertő tó: Jégre lépni?

A Fertő tó magyar és osztrák oldalán egyaránt tilos a jégre menni. A fertőrákosi öbölben idén sem jelölnek ki korcsolyázásra területet, Ausztriában viszont igen.

Azoknak, akik Sopronban, vagy a város környékén korcsolyázni szeretnénk egyetlen lehetőségük van: a soproni műjégpálya.

A Fertő tó jege még nem biztonságos, így saját felelősségre sem ajánlott a korcsolyázás. Tegyük hozzá, ez tilos is, hiszen megfelelő jégvastagság esetén idén sem jelölnek ki olyan területeket, ahol szabad a korcsolyázás.


Tavaly egy-egy hétvégén akár több százan is korcsolyáztak a fertőrákosi öbölben.
Tavaly egy-egy hétvégén akár több százan is korcsolyáztak a fertőrákosi öbölben.


Ennek ellenére várhatóan most is sokan rámerészkednek majd a jégre. A téli időszakban viszont nincs ügyeletes mentőcsapat a tónál, ezért vész esetén nem biztosított a segítségnyújtás.

Intő példa, és fokozott óvatosságra int, hogy a napokban Ausztriában két
pátfalui (Podersdorf) férfi alatt szakadt be a jég. Az édesapa ki tudott mászni a jeges vízből, ám fiának ez nem sikerült.

Őt, a tűzoltók létra segítségével húzták ki. A kényszerfürdő tizenöt percig tartott.

Télen gazdátlan a tó

A Fertő tó, pontosabban a fertőrákosi öböl, a téli időszakban gazdátlan. Nyáron, a vízi telepet a vízmű üzemelteti, télen viszont nem. A strand közigazgatásilag Sopronhoz tartozik, de egy jogszabály változás miatt már nem jegyzői feladat a terület kijelölése.

Természetvédelmi szempontból a Fertő-Hanság Nemzeti Park az illetékes, a tulajdonosi jogokat pedig a vízügyi igazgatóság látja el. Talán senki sem meri felvállalni a felelősséget, hogy engedélyezzék a korcsolyázást.

Ehhz ugyanis biztosítani kell a megfelelő személyzetet és technikai feltételeket. Pedig megérné a befektetést, hiszen a mozgás után általában megéhezünk, megszomjazunk.

A vendéglátásából befolyt pénzből már lehetne oldani az üzemeltetést.

Ausztriában szabad

A fertőrákosi öböltől néhány kilométerre az osztrák Fertőmeggyesen (Mörbisch), viszont idén is engedélyezik majd a korcsolyázást.

Ehhez azonban az kell, hogy a jég 10-12 centiméteresre hízzon. Amennyiben úgy alakul az idő, akkor már a hétvégén várják a korcsolyázókat, fakutyásokat, jégkorongosokat. A vendéglősök sült gesztenyét, forralt bort, puncsot, sültkolbászt árusítanak, lehet sporteszközöket kölcsönözni, esténként pedig jégdiszkó, jégparti csalogatja a kikapcsolódni vágyókat.

Igaz, itt is táblákon figyelmeztetnek: a jégre mindenki csak saját felelősségére léphet, de van, aki rendszeresen ellenőrzi a jég vastagságát, teherbírását, és figyelmeztet a veszélyre.

Ausztriában az alkalmas területeket a helyi önkormányzatok a tűzoltósággal közösen jelölik ki. Ilyenkor a tűzoltóság szakembere is a helyszínen tartózkodik, hogy baleset esetén segítséget nyújthasson.

Hó alatt nem nő a jég

Az elmúlt napokban nagy fagyok voltak, a hőmérséklet nem ritkán mínusz tíz fok alá csökkent, a jég mégsem hízott eléggé. Ennek oka, hogy a tó egy részét még mindig hó fedi, és hótakaró alatt nem nő a jég. Ráadásul az előrejelzések a hétvégére újabb havazást jósolnak.

A Fertő tó partján élő idősek megfigyelései szerint a leghidegebb hideg idő általában holdtöltekor van, (ez januárban éppen most szombatra esik), és ezt követően enyhül az idő.

A népi tapasztalat szerint ha januárban nem fagy be a Fertő tó, akkor a jég leghamarabb február végén, március elején lesz csak alkalmas a korcsolyázására.

A webkamera elindítása külső lejátszóval

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. miria 2010. február 07. 17:32
  „A to jege már hetek ota szuper , egyszerüen arrol van szo , hogy ez senkinek nem hoz bevételt , ezért ellenzik . Össze sem lehet hasonlitani a fedettel élményben . Ha beszakadna is max térdig érne , Remélem nem találnak ki belépőt a semmiért és akkor egyszerre minden szuper a jéggel , A fedett pedig drága és kicsi egy családnak hétvégén korcsolyázni .”
 • 41. modernsopron 2010. február 02. 17:13
  „ez a cikk tele van hibákkal.
  és mi ez a hülyeség, hogy ausztriában szabad, itthon pedig nem?
  gondolom mindenki mindenhol saját felelöségre lép rá a jégre.
  az a negatív-propaganda a magyar fertö tó korcsolyázás ellen pedig egy kicsit furcsa nekem....
  és ha meghal valaki a tó mellett, akkor se jön ki mentöautó az erszébet korházból?

  fura orszag magyarország...”
 • 40. Hozzászóló 2010. február 02. 13:25
  „Ez ismét egy szép mondat:
  "(...) hiszen megfelelő jégvastagság esetén idén sem jelölnek ki olyan területeket, ahol szabad a korcsolyázás"”
 • 39. józanparaszt 2010. január 30. 18:56
  „haha, ez a szitu hasonlít az utak hótakarításához: osztrákban más a hó, más a jég, más a tél...”
 • 38. májki05 2010. január 30. 10:35
  „ezen a felfogáson kellene már kicsit túllendülni.. míg a szomszédos osztrák településeken happyness-t tartanak a jégen, buli, forraltbor, puncs, zene, addig itt a Tilos, nem szabad, vékony a jég, veszélyes szavak hangzanak csak el. és ez általánosságban is elmondható, nem csak télen és nem csak a jég kapcsán. nagyon hideg volt nagyon sokáig és nagyon hideg lesz még egy jó darabig. Dehogy veszélyes, dehogynem szabad..”
 • 37. csillag78 2010. január 29. 22:50
  „eZ A soproni műJégpálya burkolt reklámja????? :D

  minél jobban tiltják, annál nagyobb lesz az érdeklődés.....ezt tudja mindenki...az enyhe idő nem sokáig tart és lehet menni bátran majd pár nap múlva újra!”
 • 36. hehe08 2010. január 29. 21:09
  „26 csetneky
  :)))
  még én sem, de hirtelen ez jutott eszembe.... :)))))
  (még jó hogy nem írtam, hogy kombájnal vagy nővel szeretkezni.... :D:D:D:D:D:D, most ki tudja mit gondolnál :)))))))))) )”
 • 35. Csetneky 2010. január 29. 20:35
  „Georg

  Igazad van, a mozgás valóban jó dolog. Űzzük is különböző formákban, csak nem a jégen. :)”
 • 34. Georg 2010. január 29. 19:12
  „Jut eszembe gyerekkoromban talajvízre jártunk korizni.Ott ha véletlen beszakadt max. bokáig lettünk vizesek......... igaz akkor műjég nem volt a környéken nem lehetett válogatni hüüüüm de szép is volt!”
 • 33. Georg 2010. január 29. 19:06
  „Csetneky

  Az más úgy teljesen igaz a te szempontodból is ..azért ha az egészségetek engedi ne hagyjátok ki ,családostul a legjobb,főleg ha nem csak körbe-körbe kell menni! Mi is természetesen csak ha tényleg elég vastag a jég akkor megyünk a tóra ...ha nem akkor marad a műjég !”
 • 32. Csetneky 2010. január 29. 17:12
  „Georg

  A te szempontodból igazad van, de sem én, sem a feleségem nem korcsolyázunk, kizárólag a kisebbik gyermek. Az pedig 1x800 Ft. Mármint az ő belépője. A nagyobbik csak az iskolával megy tesióra alkalmával, akkor azt hiszem, 200 Ft a belépő. Meg hát iskolával nem is mennének a Fertőre. Én egyébként elsőre is azt írtam, megér nekem néhány száz forintot, hogy a gyerek alatt biztosan ne szakadjon be a jég. 800-600= 200, tehát néhány száz.”
 • 31. Georg 2010. január 29. 15:26
  „bocs rosszul írtam az előző hsz-ben .......számoljuk.... ..hogy értelme is legyen a mondatnak.”
 • 30. Georg 2010. január 29. 15:24
  „Csetneky!
  ......akkor számold át együtt ha már számolgatunk.
  Egy átlag 4 fős családot (mi 5-en vagyunk)alapul véve 4x800=3200Ft a 20km 8l/100km-el számolva kb.600ft 3200-600=2600Ft-ot spórolnál, a fertőn ami nem 1-2 százas;-)...aki nem soproni,annak meg majdnem mindegy ,mert Sopronig is be kell utazni valamivel.....”
 • 29. Csetneky 2010. január 29. 13:59
  „Georg

  Tudomásom szerint a belépő 800 forint, viszont az utiköltség nulla, mert a diákokat ingyen viszi a busz. A tó oda-vissza kb. 20 kilométer, tehát ha levonod a belépőből a benzinköltséget, az néhány száz. Kávét nem iszom, mert nem szeretem. Persze, ez csak akkor van így, ha az ember soproni. Ha fertőrákosi, az más.”
 • 28. Georg 2010. január 28. 22:41
  „Csetneky
  Nem a belépődíj kifizetéséről van szó(egyébként régen vehettél belépőt,mert néhány száz forintért,csak egy sz.r kávét kapsz egy életunt, kedvetlen pultostól,de a jégre nem mehetsz;-)”
 • 27. MotorosPista 2010. január 28. 20:46
  „Dolgozz csak szorgalmasan amíg van munkád, hihi:)))
  Hadd legyen minél nagyobb az a szemétdomb!”
 • 26. Csetneky 2010. január 28. 20:20
  „Nincs itt semmiféle probléma. Akinek az tetszik, menjen a tóra. Akinek meg a korcsolyapálya tetszik, oda menjen. Ilyen egyszerű. Nekem személy szerint megér néhány száz forintot, hogy a gyermekem alatt biztosan ne szakadjon be a jég.

  10. hehe08

  Érdekes a hasonlatod, de véleményezni nem tudom, mert guminővel még nem voltam. :)”
 • 25. Georg 2010. január 28. 20:00
  „Kifogásból van elég,csak a tettek hiányoznak!”
 • 24. Georg 2010. január 28. 19:58
  „Mankapunka
  Vannak kissebb tavak ahol pl.mi is minden évben korizunk és nincs személyzet aki a havat lesöpri!!
  Magad uram..... vágod?!”
 • 23. Mankapunka 2010. január 28. 18:52
  „Georg
  A havat le kell ám tolni jégről,különben soha a büdös életben nem hízik meg rendesen a jég."KJarban is kell tartani a tavat ilyenkor"
  a télen fűt nyáron hűt verzió miatt,ha így jobban érthető!!!!!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolás: Februártól újabb utcákban fizetünk

Február elsejétől számos utcát vonnak Sopronban a fizető parkolási övezetbe. A belváros közeli utcákban többet fizetünk, mint eddig. Tovább olvasom