Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Felszámolják a Sofát

A folyamat visszafordíthatatlan, a Sofa nem kerülheti már el a felszámolást. Részletek itt.
Fél éve tartó agónia után úgy tűnik, menthetetlen az ablakokat, ajtókat gyártó, 1952-ben alapított Soproni Faipari Részvénytársaság, mert fizetésképtelenné vált. A cég beszállítóinak türelme elfogyott, köztartozásuk is van, a dolgozók pedig két hónapja nem kapják meg fizetésüket.

Berényi Istvánné, a szakszervezet gazdasági felelőse szerint a dolgozók elkeseredettek, s csupán annyit tudnak, hogy hamarosan felszámolják a céget. Aki tehette, máshol keresett munkát, a többiek várják, mi lesz a sorsuk. Abban reménykednek, hogy a felszámoló – ha kisebb létszámmal is, de – folytatja a termelést.

– A rendkívül súlyos gazdasági helyzethez több körülmény együttes hatása vezetett – mondta Szelci László igazgató. – Olyan nagy értékű beruházásokat hajtottunk végre, amelyek meghaladták a cég teherbíró képességét.

A felszámolás okait sorolva Szelci László igazgató elmondta: a szakmában kialakult rossz fizetési morál, hibás termékpolitikai döntések és a kereslet eltolódása az olcsóbb termékek irányába. A bajt már hónapokkal ezelőtt érzékelték, ezért intenzív tárgyalásokat folytattak tőkebevonásra, de nem jártak sikerrel.

Még nincs jogerős döntés a felszámolásról, de ez csak idő kérdése. A cégnél 96-an dolgoznak, kétharmaduk fizikai állományban, egyharmaduk szellemi foglalkozású. Hogy mi lesz a sorsuk, arra az igazgató nem tudott választ adni. Elvileg a felszámoló dönthet úgy, hogy folytatják a termelést, de nagyobb a valószínűsége, hogy megszűnik a Sofa. A dolgozók számíthatnak az állami bérgarancia-alapra, másrészt pedig a felszámolási eljárás befejezése után – ha marad pénz – hozzájuthatnak jogos követelésükhöz. Erre jó esély van, hiszen a gyár nagy és értékes területen fekszik a Terv utcában, drága és korszerű eszközökkel, berendezésekkel.

Fél évszázad után bukás

A Soproni Faipari Vállalatot 1952-ben alapították. Ajtókat, ablakokat gyártottak, az akkori igényeknek megfelelő technológiával. A nagy váltás a nyolcvanas években következett be, amikor áttértek a legkorszerűbb termékekre. A hőszigetelt nyílászárók országos hírűvé tették a céget. A szárnyalás azonban nem bizonyult tartósnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltozik a buszok útvonala

A Soproni Ünnepi Hetek rendezvényei miatt változik a soproni helyközi és helyi buszok menetrendje. Tovább olvasom