Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Érvénytelen az első forduló

Érvénytelen lett az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója Sopronban és környékén.
Minden várakozást alulmúlt az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulójának részvételi aránya. Sopronban, Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán és Kópházán mindösszesen 16.406-an éltek szavazati jogukkal. A legtöbb voksot – 8754-et (53,63 százalék) – Firtl Mátyás (Fidesz-MPSZ) kapta, őt követi Kránitz László (MSZP) 5623 szavazattal (34,45 százalék), Kóczán Zoltán (SZDSZ) 687 szavazattal (4,21 százalék), Sárdy Barbara (MIÉP) 504 szavazattal (3,09 százalék), Nagy Tamás (MDF) 362 szavazattal (2,22 százalék), Kirkovits Balázs (Jobbik Magyarországért Mozgalom) 203 szavazattal (1,24 százalék), dr. Friedl László Mihály (független) 189 szavazattal (1,16 százalék).

A választók nagy része a látványos kampány ellenére úgy vélekedett, nincs különösebb tétje, hogy a 2006-os országos választásig hátralévő 18 hónapban melyik párt jelöltje ül Sopron és környéke képviseletében a parlamentben. Mások szerint a jelöltek sokkal inkább egymásra figyeltek, mint a választókra.

Akkor lett volna érvényes és eredményes a voksolás, ha a szavazásra jogosultak több mint fele szavaz, és az egyik jelölt megkapja az érvényes szavazatok több mint felét. Ez esetben második fordulóra sem került volna sor.

– Érvénytelen lett a szavazás, mivel nem volt meg az ötvenszázalékos részvételi arány – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Ocsák József, a helyi választási bizottság elnöke.

Nem érkezett bejelentés

A választási bizottsághoz este tíz óráig nem érkezett olyan bejelentés, amely a voksolás tisztaságát megkérdőjelezte volna. Külföldön (Berlinben) egyetlen szavazatot adtak le, amely probléma nélkül megérkezett az illetékesekhez. Az esetleges visszalépésről csütörtök estig nyilatkozhatnak a jelöltek, a helyi választási bizottság pedig pénteken hagyja jóvá az új szavazólapokat.

 A második voksolás november 28-án

November 28-án második fordulóra kerül sor, amelyen mindazok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban részt vettek. Az időközi választás akkor lesz érvényes és eredményes, ha két hét múlva a szavazásra jogosultaknak több mint egynegyede voksolt. A mandátumot a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri. Amennyiben a részvétel akkor nem éri el a 25 százalékot, az időközi választás eredménytelen lesz. A mandátum ez esetben nem lesz betöltve, a helyi választási bizottság 2005. január elsejét követően kezdeményezheti új szavazás kiírását.
Firtl: „A Fidesz most is 19 százalékkal nyert"

Firtl Mátyás (Fidesz-MPSZ) kapta a soproni időközi választáson a legtöbb szavazatot: 16.322 közül 8754-et (53,6 százalék).
A meglehetősen alacsony, 31,98 százalékos részvételi aránnyal kapcsolatban Firtl Mátyás lapunknak nyilatkozva kijelentette: az időközi választásokon általában hasonló tendencia a jellemző. – Mindenekelőtt szeretném megköszönni a választópolgároknak, hogy ennyi vokssal támogatták a Fidesz helyi programját – mondta a politikus.

– Szájer József parlamenti helyére a többség most is Fidesz-jelöltre szavazott. Az EU-választásokhoz hasonlóan a Fidesz ez alkalommal is 19 százalék előnnyel zárt. Az elkövetkező két hétben az eddigi kampányomat viszem tovább: párbeszédet folytatok a választópolgárokkal, hogy végleges siker esetén minél hatékonyabban képviselhessem a családokat, Sopront és a környező településeket.

Kránitz: „Már érezhető volt a kiábrándultság"

Az időközi választás második befutója Kránitz László (MSZP), aki 5623 vokssal a szavazatok 34,4 százalékát kapta.
– Korábban azt hittem, a Sopronra jellemző felelősségtudat nagyobb arányban fog megnyilvánulni a voksolás során, s legalábbis közel leszünk az érvényességi küszöbhöz – fejtette ki Kránitz László. – Sajnos, az utóbbi napokban már érezhető volt a kiábrándultság, s így egyre kétségesebbnek látszott a választás eredményessége.

Sejtéseink beigazolódtak, végül is csalódást okozóan kevesen mentek el szavazni. Mindazonáltal köszönöm azoknak a voksait, akik a megvalósítható Sopron-programom mellett döntöttek. Összességében számomra úgy tűnik, a választók inkább pártpolitikára, s nem személyre szavaztak. Az elkövetkező napok az értékelés időszakát jelentik, aztán hideg fejjel határozunk arról, hogyan tovább a kampány finisében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenmilliót jóváír a Sotáv

A Soproni Távhőszolgáltató Kft. 50,3 millió forintot fizet vissza a távfűtésbe bekapcsolt 6300 háztartásnak. Akinek tavaly októbertől idén októberig százezer forintba került a távfűtése és a meleg vize, az hétezer forintot kap vissza. A visszatérítés a háztartásonként felhasznált és kifizetett hőmennyiség alapján történik, így sokan nem kapnak csekket novemberben. Tovább olvasom