Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Eredményes szülői tiltakozás

Fórumot hívtak össze az egyházasfalui általános iskolával tervezett társulás kapcsán.
Fórumot hívott össze az újkéri képviselő-testület, hogy kikérje a szülők véleményét az egyházasfalui általános iskolával tervezett társulásról. A tiltakozás hatására azonban az a megállapodás született, hogy korábbi – elvi – döntésüket megváltoztatják, és ősztől továbbra is helyben járhatnak iskolába az újkéri diákok. Ennek azonban az lehet az ára, hogy elmaradnak a tervezett fejlesztések, mert plusz források nem állnak az önkormányzat rendelkezésére.

Helyben marad az iskola

– Várhatóan a következő önkormányzati gyűlésen megszavazzák a képviselők a módosítást. Erre legkorábban a jövő hét végén kerülhet sor – jelentette ki Potyondi Gyula polgármester.

– Megnyugodtunk, hogy a híresztelés ellenére mégis megmarad az általános iskola – mondja az egyik újkéri anyuka. Bizakodunk, hogy a döntés tartós lesz, és néhány év múlva nem kerül napirendre ismét a bezárás vagy a társulás ügye. Azt az ígéretet kaptuk, hogy ősztől elindulnak az osztályok. A fórumon az is elhangzott, amennyiben egy településen megszűnik az oktatás, az rövid időn belül a település ellehetetlenüléséhez vezethet.

72 diák, 25 óvodás

– Az iskolában korábban már készült takarékossági felmérés, ennek továbbgondolását a nyáron is folytatjuk – mondta el érdeklődésünkre Kontorné Németh Márta, az Általános Iskola és Óvoda Újkér – Répceszemere megbízott igazgatója. – Az újkéri iskolába összesen hetvenkét tanuló, az óvodába pedig huszonöt kisgyermek jár.

Szeptembertől két pedagógus nyugdíjba megy, valamint az osztályok összevonásával tovább csökkenthetjük a kiadásokat. Ma délután közalkalmazotti értekezletet tartunk, ahol a képviselők és a nevelőtestület tagjai megbeszélik a további lehetőségeket.

60 millióból gazdálkodnak

Az oktatási intézmények évente közel hatvanmillió forintból gazdálkodhatnak a településen. Az összeg közel felét azonban az önkormányzat adja. A településen élők amondók, ne ők társuljanak egy másik iskolával, hanem inkább hozzájuk járjanak a diákok: az iskolát tizenöt éve építették meg, valamint egy tagintézményük működik Répceszemerén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvező a munkanélküliségi ráta

Alig 4 %- os a munka- nélküliség Sopronban. A legnehezebben a diplomások találnak állást. Tovább olvasom