Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Elkészült a határhoz vezető út

Elkészült és várhatóan augusztus elején adják át a Sopronkövesdet az ausztriai Fülessel (Nikitsch) összekötő utat.
Mintegy 160 millió forintos Phare-CBC uniós támogatásból készült el a Sopronkövesd és az ausztriai Füles (Nikitsch) közötti út 2,5 kilométeres magyar szakasza. A kivitelezés kilencven százalékára nyert pályázati pénzt a község, a fennmaradó részt kellett csupán előteremtenie a helyi önkormányzatnak. Mint azt Egyházi István polgármestertől megtudtuk, az út elkészült, a műszaki átadás várhatóan augusztus elején lesz.

– A településen nagyon várjuk már, hogy megnyíljon a határkilépő – mondja a sopronkövesdi Bolter Lászlóné. – A határ túloldalán, Fülesen többen is tudnak magyarul, és rengeteg barátság is kialakult. Amennyiben át akarunk menni, azt csak Kópházánál tehetjük meg, és ez közel harminc kilométeres kitérőt jelent. Bízunk benne, hogy 2007 ősze előtt, ha nem is véglegesen, legalább időszakosan megnyitják az átkelőt.

– Azt hiszem, az átkelő megnyitása a két község kapcsolatán is sokat lendítene – véli Bolter Lászlóné.
Mint arról a Kisalföld már többször beszámolt (legelőször 2005. július 6-án), Magyarország és Ausztria között 18 új átkelési pont megnyitását tervezik. Ebből tíz megyénk területére esne, ezek közé tartozik a Sopronkövesd–Füles közötti is. Időközben világossá vált, hogy hetet csak a schengeni egyezmény életbelépése után – várhatóan 2007 őszétől – nyitnak meg. A határ két oldalán lévő települések közötti utak megépítését az Európai Unió anyagilag is támogatja.

Új pontok térségünkben

A Kisalföld információi szerint júliustól már működnének a Szentmargitbánya (St. Margarethen) és Fertőrákos, Lépesfalva (Loipersbach) és Ágfalva, illetve Harka és Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) közötti határátkelők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a kultúrával?

Sopron kulturális intézménystruktúrája – és a tevékenység tartalma – az elmúlt 15 évben folyamatosan változott. A jelenlegi szerkezet 2002-ben alakult ki, amikor átadták a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központot. A folyamat azonban nem zárult le, mert kiderült, a „zászlóshajó” nem tudja ellátni azokat a feladatokat, amiért létrehozták. Tovább olvasom